Bask’tan Başbakan Davutoğlu’na Destek

Güncelleme Tarihi:

Bask’tan Başbakan Davutoğlu’na Destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2015 16:14

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Eskişehir İl Temsilcisi Mustafa Asım Elbinsoy, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun basında yer alan helalleşme seferberliği açıklamasına destek verdiklerini, helalleşmeye ise önce memur ve emeklilerinden başlanması gerektiğini ifade etti.
“Sayın Başbakan tarafından Ramazan dolayısıyla kamuoyuna yapılan helalleşme çağrısını olumlu buluyoruz” diyen BASK Eskişehir İl Temsilcisi Mustafa Asım Elbinsoy, “Uzun süredir devam eden onca gerginlik arasında Türkiye’nin böyle bir çağrıya ihtiyacı olduğu açıktır. Sayın Başbakanın ’helalleşme’ derken, tam olarak neyi kastettiğini bilmiyoruz. Eğer helalleşmeden kastedilen ’hakkın bağışlanması’, ’sineye çekilmesi’ veya ’üzerine su içilmesi’ ise memur ve emeklilerinin bunu kabul etmesi mümkün değildir ve bunun adı helalleşme de değildir. Helalleşme olabilmesi için bir tarafın “borcun ne olduğunu söylemesi’ diğer tarafın ise ’borcu ödemesi’ ile mümkündür. Çok fazla uzağa gitmek istemiyoruz. İktidarın 13 yılını ve bu dönemdeki kayıpları da sorgulamak istemiyoruz. Başbakan Sayın Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olarak hükümete katıldığı 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren geçen 6 yılı da sorgulamak istemiyoruz. Ancak bizzat Başbakan olarak hükümeti devraldığı 29 Ağustos 2014 tarihinden itibaren hükümet ile memur ve emeklisi arasındaki alacak-verecek davasının netleşmesi ve en azından hesaplaşmanın ve helalleşmenin bu tarihten itibaren yapılması gerekir” dedi.
2014 yılı içerisinde enflasyon farkları ödenmediği için, memur ve emeklilerinin yüzde 4 ile 6 arasındaki enflasyon alacaklarının bulunduğuna dikkat çeken Elbinsoy, şöyle devam etti:
“2015 yılında ise Hükümet ile işçi sendikaları arasında imzalanan toplu sözleşme sonucu kamu işçilerine; 2015 yılı için önce düşük ücretlerde iyileştirme yapılmış, ardından tüm işçilere yüzde 11,3 artış ve yine tüm işçilere 500 lira tutarında 7. ikramiye ödenmesi kabul edilmiştir. 2015 yılı için sosyal haklardaki artışlarla birlikte kamu işçilerinin ücretlerine ortalama olarak yüzde 15’lik bir zam alınmıştır. Oysa, 2015 yılı için memurlara verilen yüzde 7,76’dır. Aradaki fark ise yüzde 7,24’tür. Memur ve emeklilerinin 2014 ve 2015 yılı alacakları toplamı asgari yüzde 11,4’tür. Helalleşme için hükümetin memur ve emeklisine bayram öncesi yüzde 11,4 oranındaki borcunu ödemesi gerekmektedir. Hükümetin memur sendikaları ile imzalanan toplu peşkeş sözleşmesini gerekçe göstererek hesaplaşmaya ve helalleşmeye yanaşmaması ise sadece fırsatçılık değil, aynı zamanda memur ve emeklileri ile birlikte yaklaşık 15 milyon kişiyi ilgilendiren açık bir kul hakkıdır. Memur ve emeklisi, Ramazan Bayramını bayram tadında geçirebilmek için helalleşme isteyen Sayın Başbakandan bu müjdeli haberi dört gözle beklemektedir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!