TÜ öğrencileri, Buçuk Belgeseli'ni izledi

Güncelleme Tarihi:

TÜ öğrencileri, Buçuk Belgeselini izledi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2014 13:31

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri, uygulama etkinlikleri çerçevesinde, Avrupa Konseyi Raoul Wallenberg ödüllü Buçuk Belgeseli'ni izledi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Eğitim Fakültesi Dekanı Ahmet Gülşen, Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu müdür ve yöneticileri ile öğrenciler katıldı.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin Coşkunsu Müzik Grubu üyeleri de eğitimcileriyle sahnede enstrümanlarıyla şarkı söyledi.

Programda daha sonra Elmas Arus’un Raoul Wallenberg ödüllü Buçuk Belgeseli izlendi.

Arus, programda belgesel hakkında bilgi verdi.

Trakya Üniversitesinde okuduğu yıllarda, ilk defa kendi toplumu dışında farklı bir Roman topluluğuyla karşılaştığını, belirten Arus, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bu kadar aynıysak neden bu kadar ayrıyız diye kendime birçok soru sordum. Bu yıllarda belgeseli çekmeye karar verdim. Beni destekleyen hocalarıma teşekkür ederim. Kısıtlı bütçeyle kamerayı elime aldım. Yol parası buldukça çekim yapmaya gönüllü arkadaşlarımla beraber gittik. İşte bu gönüllü ekiple 2009 yılında Sıfır Ayrımcılık Derneği’ni kurduk. Çekim için ilk olarak Edirne’deki Kemikçiler Mahallesi'ne gittiğimde beni aralarına almadılar. Küçük bir kız çocuğu yüzümdeki ben nedeniyle Roman olduğuma karar verdi ve ilk defa yüzümdeki ben işe yaradı. Bu sayede beni aralarına aldılar."

Arus, akrabalarının katkılarıyla Romanların içine girdiğini ifade etti. 360 saatlik görüntüyü 60 dakikaya indirmenin çok zor olduğunu aktaran Arus, "Çünkü hepsini koymak istiyordum. Romanların anlaşılması ve tanınarak birlikte yaşamlarını kolaylaştırmak istiyoruz. Derneğimizin amacıda bu zaten. Antalya Film Festivali’ne yetiştirmeye çalıştığım, Türkiye’de kaçak çalışan kadınları konu alan 'Kaçak Hayatlar' belgeselini çekiyorum" ifadelerini kullandı.

Arus, Romanların eğitim sorununa da değindi.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencisi Özlem Varelci, Elmas Arus’a meyve sabunu sepeti ve badem ezmesi hediye etti.

Haberin Devamı

Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Cengiz Dane adına Turan Şanlı’ya da teşekkür belgesi verildi. Etkinliğin sonunda çocuklar sahnede Roman havası çalıp oynadılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!