Kültür Ve Turizm Edirne İl Müdürü Hacıoğlu’ndan ’Yaşadığımız Şehir Edirne’ Konferansı

Güncelleme Tarihi:

Kültür Ve Turizm Edirne İl Müdürü Hacıoğlu’ndan ’Yaşadığımız Şehir Edirne’ Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2015 16:40

EDİRNE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ HACIOĞLU’NDAN “YAŞADIĞIMIZ ŞEHİR EDİRNE” ADLI KONFERANS

Edirne’nin Fethi’nin 654’ncü yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Deveci Han Kültür Merkezi’nde ’Yaşadığımız Şehir Edirne’ adlı konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Edirne’nin tarihinden, turizmine ve mutfağına varıncaya kadar birçok konuda önemli bilgiler verdi.
Konferansa Edirne İl Jandarma Komutanı Kamuran Ersan, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Kültür ve Turizm Edirne İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, dünyanın en güzel şehrinin Edirne olduğunu savunarak geçmişten bugüne Edirne’nin içinden geçtiği birçok tarihsel süreci değerlendirdi. Edirne’yi fetheden ve savaş meydanlarında şehit olan ilk ve tek padişah ünvanını taşıyan 1’inci Murat Hüdavendigar’ın yanı sıra, bu topraklarda doğan, öğrenim gören ve İstanbul’un fethinin planlarını yapan Fatih Sultan Mehmet’i Edirne’nin yeterince sahiplenemediğini vurguladı.
Hacıoğlu, "Edirne, metrekare başına en çok tarihi eser düşen şehirdir. Floransa diyorlar ama bu henüz kanıtlanmış bir sav değildir. Dolayısıyla Edirne bu alanda Avrupa ve Dünya’da önde gelen ilk 5 şehir arasındadır. Traklardan, Romalılara, Bizanslılardan, Osmanlı’ya kadar geçen süreci düşündüğünüzde bu iddiamın tesadüfi olmadığını anlayabilirsiniz. Yine çok önemli noktalardan birisi de bu süreci anlatan bir müzeleşme söz konusu değil. Bakın, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nin bulunduğu bölgeye Trakya diyoruz, üniversitemizin adı Trakya Üniversitesi. Peki Traklar hakkında ne biliyoruz? Traklar hakkında detaylı bilgilerin ve materyallerin yer aldığı bir müzenin açılması gereklidir. Traklar’dan yakın tarihimize geldiğimizde 20’nci yüzyılın en son ve en kanlı savunma savaşları olan Balkan Savaşları hakkında da kayda değer bilgiler içeren bir müzemiz henüz yok. Ancak bunun hazırlığı içerisindeyiz. Balkan Savaşları’nda kaybetmiş olabiliriz ancak çok da önemli değil. Önemli olan yenilgilerden ders alabilmek. Yaşadığımız bu güzel topraklar hakkında bilmemiz gereken o kadar çok şey var ki tam manasıyla kültür ve tarih merkezinde yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
"EDİRNE MUTFAĞI CİĞERDEN İBARET DEĞİL"
Hacıoğlu Edirne’nin mutfağının ciğerden ibaret olmadığını dile getirerek, bir kentin mutfağının turist için önemli olduğunu söyledi. Edirne’nin hem Anadolu, hem Trakya hem de Balkan’ları içine alan geniş bir yelpazeye sahip olduğunu belirten Hacıoğlu, "Bu bağlamda Edirne mutfağını sadece ciğerden ibaret gösteremeyiz. Bu zenginliği daha verimli kullanmamız gerekli. İlimizde konaklayan turistlerin sayısını daha yukarılara çıkarmamız lazım" dedi.
Öğrencilere de seslenen Hacıoğlu, "Hazır bilgi, hazır yemek gibi tuzaklara kapılmayın. Kendiniz yapın ve üretin. Eğitim sistemimizin sizi yarışa soktuğunun farkındayım. Ancak yine de hazırcı olmayacağız. Gerçeği, bilgiyi arayacağız, bulacağız ve üretmeye devam edeceğiz" diyerek sözlerini sonlandırdı.
Konferansın ardından, Deveci Han Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda ’Sultan II’nci Abdülhamid Koleksiyonundan ve İslam Tarihi, Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi arşivlerinden derlenen Tarihi Fotoğraflarla Edirne’ adlı resim sergisi ziyaretçilere açıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!