Gürkan; Köy enstitüleri cumhuriyet tarihinin en önemli yapı taşı

Güncelleme Tarihi:

Gürkan; Köy enstitüleri cumhuriyet tarihinin en önemli yapı taşı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2016 18:20

Gürkan; Köy enstitüleri cumhuriyet tarihinin en önemli yapı taşı

Haberin Devamı

EDİRNE,(DHA)- KÖY Enstitülerinin Kuruluşunun 76. Yılını kutlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Köy Enstitüleri Cumhuriyet tarihinin en önemli yapı taşlarından biridir” dedi.

Köy Enstitüleri’nin Kuruluşu’nun 76. yılı kapsamında Edirne Belediyesi Nikah Salonu’nda basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kepirtepeliler Eğitim Vakfı kurucu üyesi Hasan Çevik ile Kepirtepeliler Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Derneği, KAVEG Köy Enstitülerini Araştırma ve Eğitimi Geliştirme Derneği, Edirne Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu, Edirne Tabip Odası, YKKED-Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, ADD Edirne Şubesi, ÇYDD Edirne Şubesi, Tüm Yerel Sen Edirne Şubesi, Veli-Der, Eğitim İş Edirne Şubesi yetkilileri katıldı

Köy Enstitüleri’nin Kuruluşunun 76. yılını kutlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Köy Enstitüleri Cumhuriyet tarihinin en önemli yapı taşlarından biridir. Kapatılmasının üzerinden bu kadar yıl geçmesine rağmen sıcaklığı, ilgisi gündemde olan başka bir kuruluş daha yoktur. İlk çekirdeği Edirne’de kurulmuş olan Köy Enstitüleri’nin 76. Yılını bir kez daha kutluyorum” diye konuştu.

Kepirtepeliler Eğitim Vakfı kurucu üyesi Hasan Çevik, “Köy Enstitüleri’nin en büyük özelliği üretici, yaratıcı, iş içinde eğitim özelliğini taşımasıdır. Bu anlayıştan yolla çıkarak, Edirne’deki sivil toplum kuruluşlarıyla bir imece çalışması içinde girdik. Edirne dışından da bazı kuruluşlar bize destek verdi. Trakya’daki Köy Enstitülerinin temellerinin burada atılması Edirne’yi tercih edişimizin ilk nedeniydi. Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın da eğitimci kökenli olması Edirne’yi seçmemizin ikinci nedeniydi. En büyük paydalardan biri Sayın Başkan Gürkan’dır. Ona desteğinden dolayı çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Köy Enstitüleriyle ile ülkenin üretim ve yaşam biçimini değiştirmeye yönelik adımlar atıldığını ifade eden Çevik, “Sanat, bilim ve teknolojik gelişmelere açık, toplumda yerleşik olan biat kültürü yerine soran, sorgulayan, akla ve bilime dayalı ‘iş içinde eğitim’ felsefesiyle toplumsal değişime yönelik önemli adımlar atılmasını sağlamış ve bu çalışmalar sayesinde Mustafa Kemal’in tanımladığı demokratik toplumunun altyapısı oluşmaya başlamıştır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!