"Ezber bozmak" için öğrencilerle buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Ezber bozmak için öğrencilerle buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2015 11:31

- Roman belgesel yönetmeni Arus, farklı kentlerde öğrencilerle bir araya gelerek, Romanlara yönelik ön yargıları yıkmaya çalışıyor - Arus: "Romanlar'ın kötü olduklarına dair hikayeler var. Biz, bu hikayeleri bozuyoruz" - "Pek çok alanda başarılı olmuş Romanlar var ama toplumda yaşayacakları ayrımcılık nedeniyle kimliklerini çok ortaya koyamıyorlar"

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Roman belgesel yönetmeni ve Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, farklı kentlerle öğrencilerle söyleşi yaparak, Romanlara yönelik olumsuz kanıları değiştirmeye çalışıyor.

Trakya Üniversitesi Radyo - TV Yayımcılığı programı ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümünü tamamlayan, Romanlarla ilgili çektiği "Buçuk" belgeseliyle adını duyuran Arus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda, "öğretilmiş bir Roman imgesi" olduğunu söyledi.

Bu imgenin genellikle olumsuzluklar içerdiğini belirten Arus, şöyle konuştu:

"Sık sık öğrencilerle, sivil toplum kuruluşları üyeleriyle buluşuyorum. Buluşmalarda öğretilmiş Roman imgesi, yani ezber bozuluyor. Romanlar'ın kötü olduklarına dair hikayeler var. Biz bu hikayeleri bozuyoruz. Algıyı değiştirmeye çalışıyorum. Aldığımız pozitif tepkilerle de mutlu oluyoruz ve biliyoruz ki geçmişteki negatiflik tamamen birbirini tanımamaktan kaynaklanıyor. Aileden, geçmişten aktarılan veriler ön yargılı olduğu için kimse Romanlar'a ön yargısız dokunamıyor."

- "Kimliğimle ortaya çıktım"

Haberin Devamı

Arus, yönetmen olarak kimliğiyle ön plana çıktığını ifade etti.

Bir Roman yönetmen olarak kendisini ifade etmesinin ukalaca olabileceğini ancak kimliğiyle beraber ortaya çıkan bir yönetmen olarak anılmayı istediğini aktaran Arus, şöyle devam etti:

"Çünkü pek çok alanda başarılı olmuş Romanlar var ama toplumda yaşayacakları ayrımcılık nedeniyle kimliklerini çok ortaya koyamıyorlar ne yazık ki. Bu çok üzücü bir durum. Neden ortaya koyamıyorlar, ön yargıdan çekiniyorlar, etiketi taşımak istemedikleri için ortaya çıkmıyorlar. Bu yüzden ne kadar başarılı Roman olsa da ortaya çıkmadığı sürece daha büyük problem. Asıl biz bunların neden ortaya çıkmadıklarını, çıkarılmadıklarını tartışmalıyız. İnsanlar tırnaklarıyla yoksulluk zincirini kırarak, geldikleri yerden kopmak istemiyorlar, dışlanmak istemiyorlar."

Arus, Roman açılımı ve yapılan farklı çalışmaların Romanlar'ın kimliğine sahip çıkmasında etkili olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Dezavantajları ortadan kaldırmak için sadece Romanlar'ın kimliğine sahip çıkmasının yeterli olmadığını dile getiren Arus, "Bu durumun ortadan kalkması için politik söylemlerle desteklenmesi gerekiyor, sosyal politikalarla desteklenmesi gerekiyor. Yoksa bir iki sene kimliğinin farkında olsan da yoksullukla, dezavantajlıklıkla sonra yine içine kapanırsın, kimliğini reddetme eğilimine de girebilirsin" diye konuştu.

-"Roman açılımını önemsiyorum"

Arus, Roman meselesinin sadece Romanlar'ın değil tüm toplumun meselesi olduğunun altını çizdi.

Romanlarla ilgili çalışmaların tamamını çok önemsediklerini aktaran Arus, şunları söyledi:

"Çözüm önerimiz de Romanlarla ilgili uygulanabilir bir strateji belgesi ortaya konmalı, barakalarda oturanlar için. Romanları'ın kırılganlığı giderek artıyor. Bu kırılganlığın önüne geçmek için acil önlem planı gibi...Roman meselesi sadece siyaset malzemesi olmamalı, Roman meselesi sosyal bir mesele ve tüm toplumun meselesidir."

Haberin Devamı

Arus, Romanlar'ı konu alan dizilerde Romanlar'ın ayrımcılığını, yoksulluğunu hikayeleştirerek para kazananların toplumda farklı bir algı oluşturduğunu, bunun hoş olmayan sonuçlara neden olabileceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!