Edirne’de Kadın Emek Pazarı açıldı

Güncelleme Tarihi:

Edirne’de Kadın Emek Pazarı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2017 16:20

Edirne’de Kadın Emek Pazarı açıldı

Haberin Devamı

Ali Can ZERAY/EDİRNE,(DHA)-EDİRNE Belediyesi “Dünya Kadınlar Günü’nde” kadınların evlerde ördükleri özel bebek kıyafetlerinden süs eşyalarına kadar ürünlerin satışının yapıldığı alanı yeniden düzenleyip “Kadın Emek Pazarı” adıyla açılışını yaptı. 
 
Edirne’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Edirne Belediyesi tarafından Eski Cami arkasındaki alanda yeniden düzenlenen Kadın Emek Pazarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Edirne Belediyesi tarafından kadınların daha kolay şartlarda çalışabilmesi adına yapılan 43 stant kadınlara teslim edildi. Açılışa Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Başkan Yardımcıları Selçuk Çakır, Çiğdem Gegeoğlu, Emek Pazarı Başkanı Demirhan Aybars, Emek Pazarı Derneği Başkanı Fevziye Ture ile kadın dernekleri temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı. Etkinlik kapsamında, kadın fotoğrafçılar tarafından çekilen ve emekçi kadınların anlatıldığı ‘Bizim Kadınlarımız’ konulu EFOD Fotoğraf Sergisi’nin de açılışı gerçekleştirildi. Edirne Belediye Bandosu’nun mini bir konser verdiği açılışta kadınlara günün anısına menekşe takdim edildi. Konuşmasına tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak başlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, dünya tarihine bakıldığında özellikle 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte Türk Kadını’na hem demokratik haklarının hem de insani ve kişilik haklarının birçok ülkeden çok daha önce verildiğini söyledi. 
“KADINA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI 1930 YILINDA VERİLDİ”
Türk Kadın’ına verilen seçme ve seçilme hakkının 1930 yılında belediye seçimleri ile verildiğini belirten Gürkan,” 1934’te verilen sadece ve sadece milletvekili de seçme ve seçilme hakkıdır. İsviçre’ye baktığımızda kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşması 1948 yılıdır. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nden 18 yıl sonradır. Ve birçok Avrupa ülkesinde Türkiye’den çok daha sonra kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini görmekteyiz. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir başarısıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün, bir millettin kadınıyla, erkeğiyle, çoluğu ve çocuğuyla eşit kategoriye koyma isteğidir. Bu, kadınsız hiçbir şeyin tam olmayacağı bilincinin yansımasıdır” diye konuştu.  
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ, KADINLARLA ÇAĞDAŞ KALACAK”
Neşet Ertaş’ın deyimiyle;  ‘Kadın insandır, diğerleri sadece insanoğludur’ diyen Gürkan, “Yaşamın başlangıcı olan kadınların; toplumun her zaman önünde, lider olması gerekir. Toplumun, kadını rehber alarak ilerlemesi, çağdaşlık yolunda emin adımlarla yürümesi gerekir. Sürekli söylediğim bir şey var. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.’ Eğer Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak devam edecekse;  eğer Türkiye Cumhuriyeti bütün yurttaşlarının onurlu, eşit ve aydın olarak yaşayabileceği bir ülke olacaksa bu Türk Kadını sayesinde, bu kadınımızı evden sokağa çıkartarak, yaşama karıştırmakla olacaktır” dedi.
FOTOĞRAFLI 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!