Edirne'de 10 dekarlık alanda lavanta ekimi

Güncelleme Tarihi:

Edirnede 10 dekarlık alanda lavanta ekimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2016 14:26

Edirne'de 10 dekarlık alanda lavanta ekimi

Haberin Devamı

Ali Can ZERAY/EDİRNE,(DHA)-TRAKYA Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin 100 Euro’dan ithal ettiği lavanta bitkisini üretmek için 10 dekarlık alanda ekime başladı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Tülek, "Lavanta üreterek ülkenin lavanta yağında dışı bağımlılığı ortadan kaldırıp şu an dünya pazarında ilk sırada bulunan Fransa ve Bulgaristan’a rakip olmayı amaçlıyoruz" dedi.
Edirne’de Trakya Tarımsal Araştırma Merkezi Enstitüsü geçtiğimiz yıl denemek amacıyla 4 dekarlık alanda ekimini yaptığı lavanta bitkisi yeşerince bu yıl ekimi artırıp 10 dekarlık alanda üretime geçti. Enstitü bugün, Karağağaç Mahallesi Meriç Nehri kenarındaki 10 dekarlık tarlasındaki ekim için etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Edirne Valisi Günay Özdemir, Enstitü Müdürü Dr. Adnan Tülek, bazı kurum müdürleri ile üreticiler katıldı. Vali Özdemir, dünya’nın en fazla gelir getiren bitkisinin kentte çeltik ve ayçiçeğinden sonra en çok ekilen bitki olacağını belirterek, "Geçtiğimiz günlerde alternatif tarım ürünleri hakkında toplantımız oldu. Özelikle ne üretebiliriz diye bir düşüncemiz oldu. Komşu ülkemiz Bulgaristan ile tarımsal araştırma merkezimiz iş birliği içinde lavantanın bölgemizde çok iyi bir şekilde yetişebileceği, dünyanın en fazla gelir getiren ürün olduğu için lavanta ekimini denemek amacıyla başlattık. Önümüzdeki 5 yıl içinde lavantada üretiminde çok daha iyi yerlerde olacağımıza inanıyorum" dedi.
"FRANSA VE BULGARİSTAN’A RAKİP OLACAĞIZ"
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Tülek, kentte lavanta üreterek ülkenin lavanta yağında dışı bağımlılığı ortadan kaldırıp şu an dünya pazarında ilk sırada bulunan Fransa ve Bulgaristan’a rakip olmayı amaçladıklarını söyledi. Fide masrafından başka bir maliyeti olmayan, dekar başına ise 10-12 litre yağ elde edilen lavantanın çok kazançlı bir bitki olduğunu anlatan Tülek, "Bir tarlada dekardan 10-12 litre arasında yağ elde ediliyor. Bulgaristan’da yağın litresi 100 Euro'nun üzerinde satılıyor. Bu da dekar başına bin Euro'luk bir gelir anlamına geliyor. Lavantada en büyük girdi ilk aşamada fide teminidir. Bunun da yaklaşık maliyeti bir dekara yaklaşık 2 bin civarında oluyor. Dünyada lavanta yağı üretimi konunda Fransa ve Bulgaristan’ın ilk sıralarda yer alıyor. Araştırma Enstitüsü olarak Bulgaristan’dan temin ettiğimiz çeşitleri burada Edirne’de üretip, çiftçilerimize fide temin etmeyi başladık. Şu an yaklaşık 100 dekar alanda ekimine başlandı" dedi.
Vali Günay Özdemir'in lavantayı temsili olarak toprağa ekmesinin ardından, enstitü çalışanları tarım makinesiyle tarlada lavanta ekimine devam etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!