21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Güncelleme Tarihi:

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2016 16:58

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, down sendromunun bir hastalık değil, genetik bir farklılık olduğunu bildirdi.

Gürkan, yaptığı yazılı açıklamada, down sendromlulara ayrımcılık yapılmaması gerektiğini belirtti.

Down sendromlu gençlerin cinsel kimlikleri bulunan, ergenlik bunalımı yaşayan, aşık olan, kalbi kırılan, kardeşi ile kavga eden, gürültülü müzikler dinleyen, gülen, dans eden birer birey olduklarını ifade eden Gürkan, şunları kaydetti:

"Down sendromlu olmaları onları bizlerden, sizlerden, çocuklarımızdan farklı bireyler haline getirmiyor. Down sendromlu olmak aslında artı bir fazlalık. Bildiğiniz gibi, düzenli bir hücredeki kromozom sayıları 46 iken, down sendromlu birey de fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahiptir. Bu da aslında onların bizden eksik değil fazla olduklarının bilimsel bir açıklamasıdır. Yani down sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Down sendromlu bireylerin kendilerini tam olarak geliştirebilmeleri ve kendilerine yetecek bir yaşam sürebilmeleri için ailelerine,arkadaşlarına ve toplumun duyarlılığına ihtiyaçları vardır. Bu nedenle down sendromlu bireylerin eğitimle hayata uyum sağlayabildiğini ve onların da meslek sahibi olabildiklerini unutmayalım."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!