Zehirlenmelere Karşı Öğrenciler Bilgilendirildi

Güncelleme Tarihi:

Zehirlenmelere Karşı Öğrenciler Bilgilendirildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 14:19

öğrenciler zehirlenmelere karşı bilgilendirildi.

Düzce Halk Sağlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler ekipleri karbonmonoksit ve doğalgaz zehirlenmelerine dikkat çekmek amacıyla Düzce Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde bir eğitim programı düzenlendi.
Düzce’de hala pek çok evde kışın soba kullanımı devam ederken, bilgisizlik ve yanlış kullanım yüzünden her kış soba zehirlenmelerin can aldığı da biliniyor. Özellikle rüzgarlı havalarda soba kullanımının bilinçli yapılmamasıyla tehlike artarken, her yıl bir çok kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirleniyor.
Bu konuya dikkat çekmek halkı bilgilendirmek amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğünün de ortak olduğu “Dikkat Ediyorum, Güvenle Uyuyorum” projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında, Düzce Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi toplantı salonunda bilgilendirme yapıldı.
Halk Sağlığında görevli Dr. Şinasi Emre Ak tarafından Karbonmonoksit Gazı zehirlenmesi ile doğalgaz zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemler ile bu tarz zehirlenmelere maruz kalanlara yapılabilecek ilk yardımlar hakkında bilgiler verildi.
Ak, “Soba satın alınırken TSE belgeli ve yanma verimi yüksek sobalar tercih edilmeli. Soba kurmadan önce soba, borular ve baca mutlaka temizlenmelidir. Odun, kömür gibi yüksek oranda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde bacalar 2-3 ayda bir, diğer yakıtlar kullanıldığı takdirde bacalar 3-4 ayda bir temizlenmeli. Soba borusu pencere veya duvar delinerek uzatılmamalıdır. Uzatılmışsa hava ile temasta olan kısımları mutlaka yalıtılmalıdır. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından en az 50-80 santim daha yüksekte olması sağlanmalı ve mutlaka baca başlığı olmalıdır. Baca başlığı aynı zamanda bacalara yağmur suyunun, kuşların ve haşerelerin girilmesini önler” dedi.
Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından da öğrencilere broşür dağıtıldı. Öğrenciler merak ettikleri soruları sorarak yanıt aldılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!