Engelliler Sorunlarının Çözülmesini İstedi

Güncelleme Tarihi:

Engelliler Sorunlarının Çözülmesini İstedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2015 13:18

ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ DİYARBAKIR ŞUBE BAŞKANI AKİF KARATAŞ, ENGELLİLERİN YAŞADIKLARI SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ İÇİN YETKİLİLERE SESLENDİ.

Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karataş, engellilerin yaşadıkları sorunların çözülmesi için yetkililere seslendi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Karakaş, Türkiye nüfusunun yüzde 12’sinin engelli olduğunu belirterek, “Tabi bizler son 7-8 yıl öncesine baktığımız zaman engelliler olarak 3 Aralık’a genellikle çok eleştirel yaklaştık ama tabi zaman geçtikçe, yıllar geçtikçe engellilere yönelik güzel politikalar üretildikçe bu eleştirilerin dozu azaldı. Tabi burada en önemlisi engellilere yönelik istihdam alanında yapılan önemli gelişmeler. 5 yılda 20 binin üzerinde engellinin istihdam edilmesi ve bakım ücretlerinin olması. Bugün Diyarbakır’da 12 binin üzerinde evde bakım ücreti alınıyor. Özürlü maaşlarının düzeltilmesi bunlar tabi eleştirilerimizin azalmasında önemli etkendir. Ama sorunlarımız yok mu, var. Yani bugün bir engellinin, engelli maaşı alabilmesi için aylık geliri 243 TL’nin üzerinde ise bu engellimiz engelli maaşı alamıyor. Biz, bu durumun acilen düzeltilmesini istiyoruz, yani 243 TL çok komik bir rakamdır. 243 TL nin üzerinde geliriniz varsa engelli maaşı alamıyorsunuz. Biz burada, engelli maaşı alabilmek için bu 243 TL olan rakamın yukarıya çekilmesini istiyoruz ve böyle bir gelir durumunun baz alınmamasını istiyoruz. Bakım ücretlerini yine asgari ücretin 3’te 2’si üzerinde geliriniz varsa alamıyorsunuz. Bunlarla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor” dedi.
Engellerin istihdamı konusunda önemli gelişmelerin olduğuna da dikkat çeken Karataş, “18 Aralıkta bir kılavuz yayınlanacak. Son 1 buçuk yıl içerisinde 10 binin üzerinde bir engelli ataması yapıldı ve sayın başbakanımızın da dile getirdiği gibi aralık ayı içerisinde yeni bir engelli ataması yapılacak. Temennimiz, bu atamada da ciddi bir sayıda engelli arkadaşlarımız kamu kurumlarına atanmasıdır” diye konuştu.
Diyarbakır’da özellikle şehir erişimi konusunda sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Karakaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle kaldırımlarımızdaki esnaf işgalinin hat safhada olması, vatandaşlarımızın zihnindeki engelleri aşamaması, otobüs şoförleri tarafından arkadaşlarımızın hakarete uğramaları, sesli durak sisteminin yapılması bizleri zorluyor. Temennimiz ilimiz Diyarbakır’ın engelli arkadaşlarımızın çok rahatça hareket edebildiği bir kent olmasıdır. Ama maalesef ben 10 yıldır dernek başkanlığını yapıyorum, 10 yıl önce biz ne söylüyorsak, bugün yine aynı şeyleri söylüyoruz. Demek ki bir yol kat edilmemiştir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!