Babasına karaciğeriyle hayat verdi

Güncelleme Tarihi:

Babasına karaciğeriyle hayat verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 17:11

- Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan ameliyatla siroz hastası babaya, oğlundan karaciğer nakledildi - Başhekim Alan: "Gelişmiş ülkelerde daha çok kadavradan nakil yapılır. Biz de ise canlıdan yapılıyor"

Haberin Devamı

DİYARBAKIR (AA) - Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan ameliyatla siroz hastası babaya oğlundan karaciğer nakledildi.

Diyarbakır'da 7 çocuk babası Emin Demir'de (60) bir süre önce yakalandığı Hepatit B hastalığına bağlı siroz oluştu. Durumu zamanında fark eden Dicle Üniversitesi Hastanesi hekimleri hastaya karaciğer nakli yapılması yönünde karar aldı.

Bunun üzerine Demir'in biri kız iki çocuğu organ nakli için gönüllü olurken, yapılan tetkiklerde oğul Aziz'in (25) karaciğerinden nakil yapılması kararlaştırıldı.

Ardından Prof. Dr. Kendal Yalçın, Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşkesen, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Türkoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Hanefi Okur tarafından yapılan başarılı ameliyatla organ nakli gerçekleştirilirken, baba Demir bu sayede hastalıktan kurtuldu.

Haberin Devamı

Oğlundan yapılan karaciğer nakliyle yeniden hayata tutunduğunu ifade eden Emin Demir, "Ağır bir ameliyat olması nedeniyle çocuklarım önce ameliyat olmamı istemediler. Daha sonra doktorlarım onları ikna etti. Ameliyat oldum ve sağlığıma kavuştum. Daha önce yürüyemezken şimdi rahat yürüyorum" dedi.

- "Babama 2015 yılı hediyesi olarak karaciğerimi verdim"

Aziz Demir ise babasının sağlığına kavuşmasına katkı sunduğu için mutlu olduğunu belirterek, "Babama 2015 yılı hediyesi olarak karaciğerimi verdim. Sağlıklı geldim, sağlıklı olarak ayrılıyorum. Çok mutluyuz. Herkes organ nakli konusunda duyarlı olmalı" ifadelerini kullandı.

- "Kolay olan kadavra nakilleridir"

Başhekim Prof. Dr. Sait Alan, 400'ün üzerinde organ ve doku ameliyatı yaptıkları hastanelerinde 500 hastanın nakil sırasında bulunduğunu aktararak, şunları söyledi:

"Organ nakli için kadavra bulmakta son derece zorlanıyoruz. Bu nedenle canlı bağışından nakil yapılıyor. Kolay olan kadavra nakilleridir. Gelişmiş ülkelerde daha çok kadavradan nakil yapılır. Biz de ise canlıdan yapılıyor. Bunun yerine kadavra konusunda herkesin duyarlı olmasını istiyoruz. Ülkemizde binlerce organ bekleyen hasta var."

Bitkisel hayatla, beyin ölümünün karıştırıldığını kaydeden Alan, "Beyin ölümü tanısı konmuş ardından düzelmiş dünyada hiçbir hasta yok. Beyin öldüğünde hasta ölmüş demektir. Bu konuda yanlış bir algı var" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Kendal Yalçın ise nakil sayesinde hastanın sağlığına kavuştuğunu vurgulayarak, organ bağışında kadavra sayısının az olması nedeniyle canlı nakillerin yapıldığını söyledi.

Doç.Dr. Zülfü Arıkanoğlu ise 2 yıl aradan sonra hastanede karaciğer nakline yeniden başlandığını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!