Sinüzite dikkat

Güncelleme Tarihi:

Sinüzite dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2016 08:56

Sinüzite dikkat

Haberin Devamı

DENİZLİ Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Şengül Yılmaz, özellikle kış aylarında sık görülen sinüzitin yaşam kalitesini düşürdüğünü, çocuklarda ise okul başarısını olumsuz etkilediğini söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi KBB Umanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, sinüzit hakkında bilgilendirdi. Sinüslerin yüz ve kafa kemiklerinin içerisinde yer alan içi havalı boşluklar olduğunu söyleyen Yılmaz, insan kafasında 5 yerde bulunan sinüslerin en önemli görevlerinin salgıyla bütün üst solunum yollarını temizlemek olduğunu söyledi. Bu sinüslerin iltihaplanmasına sinüzit dendiğini belirten Yılmaz, "Kış aylarında nezle ve grip salgınlarının çok olduğu dönemlerde aklımıza sinüzitin de gelmesi gerekir. 10 güne kadar geçmeyen nezle, grip gibi durumlar aslında bir akut sinüzit belirtisi olabilir. Akut sinüzitlerde uygun tedavi yapılmazsa kronik sinüzite, enfeksiyonun beyin zarlarına ulaşmasıyla menenjite, iltihabi durum göze ulaştığında görme problemlerine, göz hareket bozukluklarına ve özellikle çocuklarda ortaya çıkan orta kulak iltihabına neden olur. Uzun süren belirtiler ise kronikleşmiş sinüziti akla getirmektedir. Kronik sinüzitlerde ise sinüzite neden olan olayın ortaya çıkartılması gerekir" dedi.

KBB Uzmanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, nezle ve grip belirtilerinin devam etmesi, burun tıkanıklığının, koku alma bozukluğunun sürmesi, geniz akıntısıyla sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısının olması, göz çevresinde, yanaklarda ve başta ağrıların olması, kafada basınç hissi, öne eğilirken artan yüz ağrısı ve kötü ağız kokusunun yaşanmasının akla sinüziti getirmesi gerektiğini vurguladı. Sinüzitin çocukların okul başarısını da olumsuz etkilediğini belirten Yılmaz, "Çocuklarda bu şikayetlerin devam etmesi özellikle okulda konsantrasyon güçlüklerine ve okul başarısının düşmesine neden olabilmektedir. Bu çocuklarda burun tıkanıklığı yaratan nedenlerde özellikle geniz eti, alerjik burun eti şişmeleri dediğimiz konka hipertrofisi durumları akla gelmelidir. Aileler bu konuda uyanık olmalı ve mutlaka uzun süre geçmeyen şikayetlerde bir hekime başvurmalıdırlar" diye konuştu.

Sinüzitin kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Yılmaz, sinüzitten korunmak için öncelikle soğuktan korunmayı, ıslak saçla dışarı çıkılmamasını, grip ve nezlenin 10 günden fazla sürmesi halinde doktora başvurulmasını önerdi.

Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!