Kendisinin doktoru oldu

Güncelleme Tarihi:

Kendisinin doktoru oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2017 09:30

Kendisinin doktoru oldu

Haberin Devamı

DENİZLİ'de Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) tarafından iki yıl önce hayata geçirilen Evde Hemodiyaliz Uygulaması'ndan yararlanan 32 yaşındaki İlyas Ata Kamil, kendisinin doktoru oldu. Üç ay eğitim alan Kamil, gündüz işinde çalışmaya devam ederken, akşamları ise diyaliz cihazına bağlanıyor. Özel bir şirkette çalışan İlyas Ata Kamil, Denizli KHB Sekreteri Dr. Berna Öztürk'ü ziyaret ederek uygulama için teşekkür etti.

Denizli KHB, 2015'te evde hemodiyaliz uygulaması başlattı. Uygulamadan ilk faydalananlardan biri ise 32 yaşındaki İlyas Ata Kamil oldu. Özel bir şirketin idari bölümünde çalışan Kamil'in böbreklerinin yüzde 25'inin çalıştığı belirlendi. Dört yıl periton diyaliz tedavisi gören Kamil, evde hemodiyaliz uygulamasının başladığını öğrenince, sistemin evine kurulmasını talep etti. Üç ay boyunca eğitim gören İlyas Ata Kamil'in evine ücretsiz olarak hemodiyaliz ünitesi kuruldu. Kamil, iki yıldan bu yana gündüz işyerine gidip çalışıyor, akşam eve geldiğinde ise kendisi iğnesini yapıp, tansiyonunu ölçüp diyaliz ünitesine bağlanıyor.

Kendisinin doktoru olan İlyas Ata Kamil, Denizli KHB Genel Sekreteri Dr. Berna Öztürk'ü ziyaret ederek teşekkür etti. Ev hemodiyalizinden sonra hayatının çok daha kolaylaştığını söyleyen Kamil, "Gece diyalizimi yapıp gündüz işe gidebiliyorum. Sosyal yaşantıma da herkes gibi devam ediyorum. Arkadaşlarıma vakit ayırabiliyorum, sinemaya, bowlinge gidebiliyorum. Hiçbir sosyal aktiviteden geri kalmıyorum. Ev hemodiyalizi sayesinde hayat standardım ve yaşam kalitem yükseldi. Tüm diyaliz hastalarına daha rahat bir yaşam için ev hemodiyalizini tavsiye ediyorum. Bu uygulamanın Denizli'de başlaması bizim için büyük bir şans" dedi.

KHB Genel Sekreteri Dr. Berna Öztürk ise uygulamanın Türkiye'de ilk başladığı illerden birinin Denizli olduğunu belirterek, "Normal hemodiyaliz için hastalar haftada en az üç gün diyaliz merkezine gitmek zorunda. Gündüz günde en az 4 saat makineye bağlı kalıyorlar. Kliniğe gidip gelme ve diyaliz sonrası yorgunluğu ile birlikte tüm gün tedavi ile geçiyor. Kısacası hastalar hayattan, iş yaşamından ve sosyal yaşamdan tamamen kopuyorlar. Evde hemodiyaliz uygulamasında ise hastalar evlerinde diyaliz görüyorlar. Gece uyurken bunu rahatlıkla yapabiliyorlar. Bunun için 3 aylık eğitimden sonra başarılı olan hastaların evlerine makine tertibatı ücretsiz olarak kuruluyor. Ev hemodiyalizi tedavisine başlayan hastalar, daha dinç bir beden ve kaliteli sosyal yaşamla birlikte sağlıklı bireylerden farksız hale geliyorlar. Bunun en güzel örneğini İlyas Bey'de görüyoruz. Hedefimiz, çok sayıda diyaliz hastamızın bu hizmetten yararlanarak kaliteli bir şekilde normal yaşantısına devam edebilmesini sağlamak" diye konuştu.

Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!