Hamilelikte diyabete dikkat

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte diyabete dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2016 14:34

Hamilelikte diyabete dikkat

Haberin Devamı

SERVERGAZİ Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Nilay Özcan, hamilelikte diyabete dikkati çekerken; anne ve bebeğin sağlığı için yapılması gerekenleri anlattı.

Gebelikte salgılanan pek çok hormonun, insülin hormonuna karşı bir etki göstererek kan şekerinin yükselmesine neden olduğunu söyleyen Servergazi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Nilay Özcan, kan şekerini azaltan insülin hormonuna karşı özellikle gebeliğin 24. haftasından itibaren bir direnç geliştiğini ve bu durumun risk faktörü taşıyan hastalarda kan şekerinin yükselmesine neden olduğunu belirtti.

Annede yükselen kan şekerinin bebeğe de yansıdığını, gebeliğin son döneminde insülin salınımının artmasıyla bebekte fazla kilo almaya, akciğer gelişiminde gecikmeye, bazı kalp hastalıklarına ve sinir sistemi hastalıklarına neden olduğunu vurgulayan Özcan, "Şişmanlık, bir önceki gebelikte diyabet öyküsü, daha önceden iri bebek doğurmuş olmak, önceki gebeliklerde doğumsal anomalili bebek dünyaya getirmiş olmak, nedeni bilinmeyen ölü doğum yapmış olmak, 35 yaşın üstündeki hamileler, ailede diyabet veya yüksek tansiyon bulunması ve açlık kan şekerinin 105 mg, tokluk kan şekerinin 120 mg'ın üzerinde olması risk faktörleridir" dedi.

Diyabet hastası olan anne adaylarının gebelik öncesinde endokrinoloji ve kadın doğum uzmanına başvurup kontrolden geçmesi gerektiğini söyleyen Özcan, "Gebelikte oluşan gestasyonel diyabet karbonhidrat alımına vücudun intolerans geliştirmesidir. Tüm gebelere rutin olarak 24.-28. haftalar arasında diyabet taraması yapılmaktadır. Bakılan kan şekeri değerlerinden 2 ve daha fazlası sınırın üstüne çıktığında gebeliğe bağlı diyabet tanısı konur. Bu hastalar her hafta kontrol edilmelidir. Günde ortalama 2000-2200 kalori olacak şekilde 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmelerini gerçekleştirmeli ve diyetisyen önerilerine uymalılardır. Bir gebelikte oluşan diyabetin diğer gebelikte tekrarlama riski yüzde 60'dır" diye konuştu.

Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!