Ekonomi Bakanı Zeybekci, Denizli'de

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Denizlide
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2015 13:39

- Bakan Zeybekci: "Türkiye'de cari açık problemi yoktur, Türkiye'nin dış ticaret açığı problemi yoktur. Türkiye'nin tek bir açık problemi vardır, bilim, sanayi, teknoloji, Ar-Ge, inovasyon açığı problem vardır" - "Türkiye'nin şu anda paraya ihtiyacı yok. Türkiye bugün bu imkanları ile dünyada milli gelirine oranla en yüksek bağışçı ülke haline geldi. Bu son üç yıldan beri böyle. Bütün bu dönemde bizim başka bir moda, boyuta geçmemiz lazım. Üniversite-sanayi işbirliğini anlaşılabilir, günün, hayatın gerçeklerini kavrayabilir bir şekilde gerçekleşetirmemiz lazım. Bunu yapmazsak bir yere varamayız"

Haberin Devamı

DENİZLİ (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de cari açık, dış ticaret açığı problemi olmadığını belirterek, "Türkiye'nin tek bir açık problemi vardır; bilim, sanayi, teknoloji, Ar-Ge, inovasyon açığı problemi vardır" dedi.

Pamukkale Ünivesitesi Teknokent'in açılışına katılan Zeybekci, buradaki konuşmasında, milletlerin tarihine bakıldığında belirli kırılma anları olduğunu, bunun etkeninin de çağı yakalayıp yakalamamakla ilişkisinin bulunduğunu belirtti.

Geçmişte de çağın yakalandığı dönemler olduğunu, günün şartları doğrultusunda askeri güçle dünyaya hükmedilen, ilim ve bilimde ileride olunan süreçler yaşandığını dile getiren Zeybekci, "Cebiri keşfeden, uzay bilimlerinde Uluğ Beyi dünyaya hediye eden ve bugün daha hala sırları anlaşılamayan Piri Reis'in olduğu dönemleri, medeniyetin beşiği Anadolu, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetleri gibi dönemleri gördük. Tarih içerisinde kaçırılan dönemler oldu, 'el yazmacılarını korumak için matbaaya karşı çıkılan bir dönem' yaşandı. Bu dönemin matbaanın ıskalandığı, bilimin ıskaladığını, bir hattın kaçırıldığını, ray değişikliğinin ıskalandı. Bence devasa Osmanlı İmparatorluğu'nun sonu bundan kaynaklanmıştır. Bilgi üretme kabiliyetini kaybetti" dedi.

Haberin Devamı

Zeybekci, bilgi üretmenin bilgiye, avantaja sahip olmak anlamını taşıdığını, bilgiye sahip olanın diğer milletlerin çok daha önünde yürüdüğünü, çağı yönettiğini, dizayn ettiğini dile getirdi. Bugün bilgiyi üreten ülkelerin teknolojiyi ürettiğini, bilgiyi ve teknolojiyi birlikte sahip olan ülkelerin de çağa ve döneme damgasını vurduğunu bildiren Zeybekci, şöyel devam etti:

"Ne kadar zengin olunsa olsun ne kadar yeraltı zenginliğine, tarihi ve kültürel zenginliğe sahip olursa olsun eğer bilgiyi ve teknolojiyi üretemediyseniz, diğerlerine tabi olan ülkesiniz. Türkiye olarak bu dönmede 'haytta en hakiki mürşit ilimdir, fendir' diyen Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği o muasır medeniyet seviyesine doğru yürüyüşte 'Atam izindeyiz' sloganı artık hayat bulmaya başladı. Atatürk'ün gösterdiği o çağdaş uygarlık seviyesinde yer almak için artık bilgi üretmemiz gerektiğini, bilgiye sahip olmamız gerektiğini anladık. Onun için de şu an topyekun Türkiye'de seferberlik başladı."

Haberin Devamı

Güney Kore'nin Türkiye için dikkat edilmesi gereken bir örnek olduğunun, 20 yıl önce aynı seviyedeyken bu ülkenin inanılmaz bir çıkış yakaladığını kaydeden Zeybekci, 25 yıl önceki ve bugünkü verileri karşılaştırarak, "Kaldı ki biz bu dönem inanılmaz bir performans gösterdik ama aradaki mesafe fazla olduğu için ve diğerleri de durmayıp hızlı şekilde devam etikleri için arayı kapatmakta zorlanıyoruz. 2002 yılında Türkiye'nin milli geliri 230 milyar dolar iken 0,48'lik Ar-Ge'ye ayırdığımız pay bugün 820 milyar dolara çıkarak yüzde 1 seviyesine geldi, ama onlarda bu pay yüzde 3 seviyesinde. Mesafeyi kapatmamız için durmadan, dinlenmeden Ar-Ge'ye, eğitime, bilime teknolojiye ve üretime kaynak ve imkan aktarmamız gerekiyor. Bunu yapmak zorundayız, başka şansınız yok" diye konuştu.

Haberin Devamı

Zeybekci, Türkiye'de önemli değişikliklerin yaşandığını, eskiden yurt dışına yatırım yapan firmanın eleştirildiğini bugün ise devlettin desteğini aldığını hatırlatarak, "Sadece danışmanlık için 500 bin dolar veriyoruz. İnanılmaz destekler var. Tek bir kalemde 3,5 milyar dolara kadar önü açık desteğimiz bulunmakta. Yüksek teknoloji ürün ihracatında doğrudan nakdi destek var" dedi.

- "Bilim, sanayi, teknoloji, AR-GE, inovasyon açığı problemi var"

Başkalarını taklit etmek yerine özgün, yeni şeyler üretimine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de cari açık problemi yoktur. Türkiye'nin dış ticaret açığı problemi yoktur. Türkiye'nin tek bir açık problemi vardır; bilim, sanayi, teknoloji, Ar-Ge, inovasyon açığı. Bunu hallettiğimiz zaman diğerleri teferruattır. Türkiye gerektiğinde neler yapabildiğini gösterdi, 2013'te, 2014'te Türkiye'nin cari açığı yüzde 40 seviyesinde daraldı, yüzde 5'ler seviyesine geldi. Yani göz ardı edilebilir seviyeye geldi cari açık problemi. Dış ticaret açığımız yüzde 20'nin üzerinde daraldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 71,3. Bunun içinde 50 milyar dolarlık hizmet geliri yok, onu da koyduğunuz zaman başka bir yere geliyoruz. Türkiye'nin şu anda paraya ihtiyacı yok. Türkiye bugün bu imkanları ile dünyada milli gelirine oranla en yüksek bağışçı ülke haline geldi. Bu son üç yıldan beri böyle. Bütün bu dönemde bizim başka bir moda, boyuta geçmemiz lazım. Üniversite-sanayi işbirliğini anlaşılabilir, günün, hayatın gerçeklerini kavrayabilir bir şekilde gerçekleşetirmemiz lazım. Bunu yapmazsak bir yere varamayız"

Haberin Devamı

Bakan Zeybekci ve protokol üyeleri, Pamukkale Teknokent'in açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi.

Törene, Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, akademisyenler ve diğer yetkililer katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!