"Sığınan" hayatların zorlu kışı

Güncelleme Tarihi:

Sığınan hayatların zorlu kışı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 11:07

- Irak'taki iç savaş ve IŞİD'in kontrolünü ele geçirdiği bölgelerden canlarını kurtarmak için kaçarak yeni bir hayat umuduyla Türkiye'ye sığınan Iraklılar, ağırlaşan kış şartlarında yaşamlarını güçlükle idame ettiriyor - Savaş bölgesinden kaçarak çocuklarıyla Çorum'a yerleşen 18'i çocuk 30 kişilik dört aile, bir kömür sobasının bulunduğu 4 odalı evde belediye ve hayırseverlerin sağladığı imkanlarla yaşam mücadelesi veriyor - Iraklı 5 çocuk annesi Hana Muhammed Cemil: "Evde yaşayanların en küçüğü 2 aylık bir bebek, en büyüğümüz de 70 yaşında. Geceleri çok soğuk oluyor. Diğer odalarımızı ısıtmak için iki sobaya daha ihtiyacımız var"

Haberin Devamı

ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Irak'taki iç savaş ve IŞİD'in kontrolünü ele geçirdiği bölgelerden kaçarak Çorum'a yerleşen 18'i çocuk 30 kişilik dört aile, bir kömür sobası bulunan 4 odalı evde zorluklar içinde yaşam mücadelesi veriyor.

Irak'taki iç savaş ve IŞİD'in Musul'un kontrolünü ele geçirmesinin ardından can güvenliği gerekçesiyle evlerini terk eden Iraklı 4 aile, Türkiye tarafına geçerek Çorum'daki akrabalarının yanına geldi.

Ulukavak Mahallesi'nde 4 odalı tek katlı bir ev kiralayan aileler, bir kömür sobası bulunan evde belediye ve komşularının sağladığı yardımlarla yaşama tutunma savaşı veriyor.

Beş çocuk annesi Hana Muhammed Cemil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oldukça zor şartlar altında yaşadıkları Çorum'da yeni bir hayat kurmaya çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Dört odalı evde 18'i çocuk 30 kişi yaşadıklarını ifade eden Cemil, "Aylık 200 lira kira vermemiz gerekiyor. Sığınmacı olduğumuz için kimse çalışamıyor. Hiçbir gelirimiz yok. Komşularımızın ve hayırseverlerin yardımıyla kiramızı ödüyoruz. Belediye de aylık gıda ve yakacak yardımı yapıyor. Bu yardımlarla ayakta kalmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

- "Yatak ve kanepe olmadığı için hepimiz yerde yatıyoruz"

Evde bir kömür sobası bir de elektrikli ısıtıcı bulunduğunu belirten Cemil, şöyle devam etti:

"Evde yaşayanların en küçüğü 2 aylık bir bebek, en büyüğümüz de 70 yaşında. Geceleri çok soğuk oluyor. Diğer odalarımızı ısıtmak için iki sobaya daha ihtiyacımız var. Ayrıca evde sadece bir kanepemiz var. Yatak ve kanepe olmadığı için çoluk çocuk hepimiz yerde yatıyoruz. Mutfak eşyamız da çok az. Hepimiz aynı anda sofraya oturamıyoruz. Evi temizlemek için elektrikli süpürge ile elbiselerimizi dikmek için dikiş makinesine ihtiyacımız var. Tüm olumsuzluklara rağmen ayakta kalmaya çalışıyoruz. Türkiye bize kapılarını açtı, sahip çıktı. Devlet ve insanlar yardım yapıyor. Allah onlardan razı olsun."

- "Geçici kimlik alabilmek için 6 ay gerekiyor"

Ömer Hazim Muhammed ise terör nedeniyle Musul'daki evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını, Türkiye'ye gelirken yanlarına bir eşya bile alamadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kendilerine geçici kimlik verilmesini beklediklerini vurgulayan Muhammed, "Geçici kimlik almak için başvuru yaptık ancak Türkiye'de en az 6 ay kalmamız gerekiyormuş. Çocuklar okula gidemiyor. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için de ücret istiyorlar. Çok zor şartlar altında yaşıyoruz" diye konuştu.

Iraklı ailelere yardım yapan mahalle sakinlerinden Yakup Dilekçi de elinden geldiği kadar yardımlarının devam edeceğini belirterek, mağdur durumdaki aileler için hayırsever vatandaşlara çağrı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!