Dünyanın merkezinden tüm Türkiye’ye örnek çalışma

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın merkezinden tüm Türkiye’ye örnek çalışma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2023 12:25

Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, sokak hayvanları sorununu tüm Türkiye’de ciddi bir boyuta ulaştığını belirterek, “Maalesef sorun Çorum’da da büyüdü. Hızlı bir kısırlaştırma yapsak da çevre ilçelerden resmi araçlarla köpekler bizim bölgemize bırakıldı. Bu nedenle Cumhurbaşkanı onayıyla “Çorum Sahipsiz Sokak Hayvanları Birliği” kurduk. Birliğin Başkanı Valimiz. Dört bölgeye ayrılan Çorum’da, doğal yaşam alanları oluşturma kararı aldık. Örneğin Çorum merkezde bir ormanlık alanımız var. Orada yetmiş beş bin metrekarelik bir alan etrafını çevirip orada beslenme odakları, su odakları, köpek kulübeleri, veteriner hizmetleri vereceğimiz yerler yapılacak. Bu kez kısırlaştıracağız ama sokağa bırakmayacağız. Sokakta yaşayan bu dostlarımıza hayatlarının geri kalan dönemlerini mutlu geçirecekleri yerler hazırlayacağız. Tüm bu süreci hayvanseverlerle birlikte yürüteceğiz. Çorum’a sahipsiz hayvanlar için ‘hayvan hastanesi ve kedi villası’ da yaptık” dedi.

Haberin Devamı

SORUN GİDEREK BÜYÜYOR

Türkiye’de uzun yıllardır sokak hayvanı sorunu yaşanıyor. Yeterli ve hak ettikleri bakımı alamayan sokak dostlarının sayıları her geçen gün artıyor. Sadece hayvanseverler değil, artık Tarım ve Orman Bakanlığı ve belediyeler de sorunu çözemez hale geldi. Bu da konunun hızlıca ve tüm ülke genelinde kanunen ele alınmasını zorunlu hale getirdi. Konuyla ilgili ilk adım dünyanın merkezi olduğu iddialarıyla bir dönem tartışılan Çorum’dan geldi. Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın Çorum’da bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında şunları söyledi:

Dünyanın merkezinden tüm Türkiye’ye örnek çalışma

SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI BİRLİĞİNİ KURDUK

Haberin Devamı

“Sokak hayvanlarıyla ilgili olarak vicdan ve merhamet eksenli bir yaklaşımımız var. Çünkü bu toprak, hava, su ne kadar insanların hakkıysa hayvanların da hakkı. Konuyu çözmek için ilk başta belediye olarak çok hızlı bir kısırlaştırıma yapmaya başladık. Tam sorunu çözdük derken, baktık ki civar belediyelerden ya da civar şehirlerden, resmi plakalı araçlarla köpekler yine caddelerimize ya da katı atık işletme merkezimize (çöp getiriyoruz diye) bırakılıyorlar. Hayvanseverler bunun videolarını çekti. Bu nedenle bir türlü nefes alamadık. Nasıl mücadele edebiliriz diye düşündük? Anladık ki bu sorunu topyekun ele almak lazım. Sadece belediye sınırları olmaz. Onun için ‘Çorum Sahipsiz Sokak Hayvanları Birliği’ diye bir birlik kurduk. Bu birliğin başkanı Valimiz. Bu birlik bütün ilçe belediyelerini de kapsıyor. 13 tane ilçe ve merkez ilçe. Hatta iki tane de belde belediyesi var. On altı belediyenin tamamı bu birliğin doğal üyesi. İl Özel İdaresi’nin üyesi üye olması demek bütün köylerin de üye olması demek. Cumhurbaşkanımız, birliğimizi onayladı. Son altı aydır yine kısırlaştırmalara önem verdik. Birliğin geliri de bir önceki yılın kesin hesabındaki belediye gelirlerinin binde beşi. Mesela bu yıl birliğe üç buçuk milyon ödeme yapıldı. Kısırlaştırmaları yine hızlandık. Son 6 ayda beş bin kısırlaştırma yaptık.

Haberin Devamı

DOĞAL YAŞAM ALANLARI OLUŞTURACAĞIZ

Tabii mevcut yasa şu anda ‘yakala, kısırlaştır, hastaysa bak, sonra aldığın yere bırak’ diyor. Biz de mevzuata uygun hareket ediyoruz. Ama ilaveten bu birlik şöyle bir proje yaptı. Çorum il sınırlarını ilçelerle beraber dört bölgeye ayırdık. Bu dört bölgede doğal yaşam alanları oluşturmak üzere bir proje ürettik. Mesela Çorum merkezde bir ormanlık alanımız var. Orada yetmiş beş bin metrekarelik bir alan etrafını çevirip, orada birlik personelinin yapacağı beslenme odakları, su odakları, köpek kulübeleri, veteriner hizmetleri vereceğimiz yerler yapılacak. Bu kez sokak dostlarımızı alacağız, kısırlaştıracağız ama sokağa bırakmayacağız.

Haberin Devamı

Dünyanın merkezinden tüm Türkiye’ye örnek çalışma

HAYVANSEVERLERİ DE DAHİL EDECEĞİZ

Buralar doğal yaşam alanları ama şehir merkezine yakın noktalar olacak. Hayvanseverler tabii bu konuda çok hassas. Onları da çalışmamıza dahil edeceğiz. Besledikleri hayvanlar için orada özel yerler yapacağız. İsteyenler beslemeleri kendileri de yapabilecek. Onların da içleri rahat etmeli. Yıllardır büyük bir özveri ile bu hayvanlara bakıyorlar. Bu nedenle hayvan severlerin de bu duygusunun karşılık bulması lazım. İstedikleri saatte otobüsler onları besleme bölgelerine götürüp, getirecek.

Dünyanın merkezinden tüm Türkiye’ye örnek çalışma

KEDİ VİLLASI YAPTIK

Haberin Devamı

Bunun yanısıra güzel bir kedi evi yaptık biz. Hatta kedi villa diyebiliriz. Sokak kedilerini oraya götürüyoruz. Bakımlarını yapıyoruz. Kedi sahiplenmek isteyen vatandaşlarımıza kedilerimizi emanet ediyoruz. Sahiplenmeyen kedilerimiz büyük bir alanımız var, istediklerinde dışarı çıkıyorlar. İstediklerinde gelip villalarında kalıyorlar.

HAYVAN HASTANESİ KURDUK

Yine Türkiye’ye örnek bir proje daha yaptık, bitmek üzere. Hayvan hastanesi. Sahipsiz hayvanlar için bir hastane yapıyoruz. Bu yıl sonu itibariyle bitiyor. Kedi villamızın hemen yanında. Orada ameliyathaneler, müşahede odaları, aynen bir hastanede ne varsa aynısını yapıyoruz. Tedavisi devam eden köpekler için, hayvan hastanesinin yanına, alttan ısıtmalı, üstten kliması olan köpek barınakları yaptık.”

BAKMADAN GEÇME!