Çorum’da “Uluslararası Nehrin Piri Koyunbaba Sempozyumu”

Güncelleme Tarihi:

Çorum’da “Uluslararası Nehrin Piri Koyunbaba Sempozyumu”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2016 10:28

Çorum’da “Uluslararası Nehrin Piri Koyunbaba Sempozyumu”

Haberin Devamı

Mustafa ULUSOY/OSMANCIK (Çorum), (DHA) - ÇORUM Hitit Üniversitesi ile Osmancık Belediyesi tarafından "Uluslararası Nehrin Piri Koyunbaba Sempozyumu” düzenlendi.



Çorum'un Osmancık İlçesi'nde Hitit Üniversitesi ile Osmancık Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Uluslararası Nehrin Piri Koyunbaba Sempozyumu'na AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Hitit Üniversitesi Prof. Dr. Rektörü Reha Metin Alkan, Osmancık Kaymakamı Cemalettin Demircioğlu, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, İlçe Emniyet Müdürü Abdurrahim Esmek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel, akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı.



Hitit Üniversitesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Zekeriya Işık, açılış konuşmasında “Bu kadim coğrafyanın medeniyet kodlarında önemli bir yere sahip olup Türkistan ve Horasan’dan Anadolu’ya Balkanlara, Ortadoğu’ya ve dahi Afrika’ya kadar yayılan köklü bir irfan geleneğine sahip olduğumuz görülmektedir. Ancak bugün bu irfan pınarları kurumaya yüz tutmuş, örselenmiş, eylem ve söylem kabiliyetini kaybetmiş görülmektedir. 12 ve 13. yüzyıllarda, Horosan Erenleri Abdalan’ı Rum, Baba, Dede, Şeyh, derviş diye tabir edilen irfan ve marifet ehli bu insanlar, Türkmen aşiretleri içerisinde Anadolu’ya akmış, her biri içinde bulunduğu topluluğa istikamet veren kanaat önderi, dini, kültürel, toplumsal hatta bazen de siyasi olma hüviyetini sahip olmuşlardır” dedi.



Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Reha Metin Alkan ise, "Bizim tarihimiz o kadar güçlü, o kadar güzel ki, ne kadar büyük gönül coğrafyamız var. Biz bu gönül coğrafyasının üzerinde ne kadar mutluyuz ki Hitit Üniversitesi gibi bir üniversitemiz var. Üniversiteler açılırken sadece eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürsün, sadece bulunduğu ilin ekonomisine katkı sağlasın düşüncesi güdülmedi. Üniversitelerin en büyük katkısının içinde bulundukları şehir başta olmak üzere bölgesine özellikle kültürel ve sosyal anlamda sağlamış olduğu katkının gerçekten çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu katkının en az eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmek kadar önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.Yapılan konuşmalar ve sunumların ardından katılımcılar Koyunbaba Türbesini, Akşemseddin Camiisi ile Koca Mehmet Paşa Camisini ziyaret etti.



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!