Çorum’da Avukatlar Günü Kutlaması

Güncelleme Tarihi:

Çorum’da Avukatlar Günü Kutlaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2015 18:05

ÇORUM BAROSU TARAFINDAN 5 NİSAN DÜNYA AVUKATLAR GÜNÜ NEDENİYLE ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Çorum Barosu tarafından 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi.
Adliye Sarayı önünde düzenlenen program Baro Başkanı Av. Altan Akpınar’ın, Atatürk büstüne çelenk sunmasıyla başladı.
Hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesinin demokrasinin en önemli unsurlarından biri olduğunu dile getiren Akpınar, bu değerler devletin birey ve topluma lütfu değil, uzun tarihsel bir mücadele ve birikimin ürünü olduğunu söyledi.
Hukuk devletinin olmazsa olmazının bağımsız yargı olduğunu belirten Akpınar, bağımsız ve adil bir yargının varlığının savunmanın güçlü ve etkin olmasına bağlı olduğunu kaydetti. Akpınar, antik kültürlerden bu yana savunma mesleğini yürüten avukatlar ve onların meslek örgütleri olan baroların bu işlevleriyle çağdaş demokrasinin en temel kurumlarından olduklarını ifade etti.
Baroların hem avukatların mesleki sorunlarını çözmek, hem de hukukun üstünlüğünü sağlamakla görevli olduğunu anlatan Akpınar, “Bu iki görev bir anlamda ikiz kardeş gibidir. Hukukun üstünlüğünü tanımayan anti-demokratik rejimler savunma mesleği ve örgütleri ile sürekli çatışma içine girerler. İnsan hakları ihlalleri, savunma hakkı ihlalleri ile hep el ele yürümüştür. Tüm sivil toplum örgütlerini kontrol etme heves ve eğilimi totaliter rejimlerin tipik özelliğidir. Totaliter iktidarlar kendi emir-komutası altında çalışan bir sivil toplum yaratmak için, sendikalara, meslek örgütlerine, bütün örgütlü kesimlere hakim olmaya çalışırlar. Bu bağlamda Türkiye de siyasi iktidarların en fazla zorluk çektiği kesim barolardır. Tüm mücadelemize karşın demokrasimizin eksiklerini giderip gerçek hukuk devletine ulaşamadığımız için bağımsız ve tarafsız yargıyı ne yazık ki oluşturamadık. Savunma makamı da bağımsız ve tarafsız yargı erki içinde etkin, kurumsal ve saygın yerini alamadı. Türkiye de artık yargıya güvenin dibe vurduğu noktadayız. Ancak tam tersi barolara duyulan güven tavan yapmıştır. Toplumun barolardan büyük beklentileri vardır. Bu bilinçle demokrasi ve hukukun üstünlüğü mücadelemiz devam edecektir” dedi.
İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit olduğu hain saldırıyı kınayan Akpınar, “Acılı ailesine, yargı camiasına ve tüm ulusumuza baş sağlığı diliyor ve terörü lanetliyoruz. Savcımız nur içinde yatsın, aydınlıklar içinde yatsın. Bu vahim olaydan sonra Avukatlar, hakimler, savcılar ve adliye personelinin sürekli giriş çıkış yaptığı adliyelerde güvenlik zaafını yaratan avukatlarmış gibi bir algı oluşturuluyor. Çağlayan Adliyesi’nde görevini yapmak için gelen avukatların üstü aranmış, aranma sırasında avukatlar kuyrukta beklemiştir. Buna tepki gösteren avukatlar darp edilmiştir. Avukatın mesleğini yapması engellenmiştir. Çağlayan Adliyesinde Avukatlara yapılan uygulamayı, bizce uygulama değil zulmü kınıyoruz. Avukatlar olarak x-ray cihazından da geçeriz. Ancak hakim, savcı ve adliye personelleri de geçmelidir. Her adliyede, başsavcının, adalet komisyonu başkanı ve baro başkanının oturup en akılcı tedbirleri o adliyenin yapısına göre birlikte geliştirmeleri gerekiyor. Savcıların, alınacak tedbirleri avukatlara tebliğ etmek yerine çözümü birlikte aramak ve bulmak için avukatlarla masaya oturmalarını bekliyoruz. Yargı camiasının bu tür olaylarla bezdirilemeyeceğinin bilinmesini istiyoruz. Türkiye’de adalet er geç yerini bulacaktır. Hakimi, savcısı, avukatı ne bedel ödeyecekse, ödemeye hazır olarak, adaleti ve hukuku hakim kılacaktır. Hiç kimse yargının üç kurucu unsurundan herhangi birini suçlayan, özellikle baroları ve avukatları töhmet altına sokan beyanlarda bulunmaya heves etmemelidir. Mesleğimiz dimdik ayaktadır. Hukuku da ayakta tutmaya azimliyiz. Adalet için, avukatlar gereklidir, savcılar gereklidir, yargıçlar gereklidir. Kim olursa olsun, mesleğimizi ve yargıyı itibarsızlaştıracak davranışlardan, söylemlerden kaçınmalıdır. Onları buradan ikaz ediyoruz” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!