Kızılırmak Havzası'na Uydu Takip Sistemi kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Kızılırmak Havzasına Uydu Takip Sistemi kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2017 16:26

Kızılırmak Havzası'na Uydu Takip Sistemi kuruluyor

Haberin Devamı

ILGAZ(Çankırı), (DHA)- ÇANKIRI Kızılırmak Havzası'nda katı atıkların uydu takip sistemi ile takip edilerek havzanın daha temiz kalmasını sağlayacak, 716 bin Euro'luk AB projesinin başvurusu yapıldı.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Çankırı İl Özel İdaresi tarafından hazırlanarak AB'ne sunulan proje ile Çankırı Kızılırmak Havzası'nın daha temiz ve sağlıklı kalmasını sağlamak amacıyla, çevre duyarlılığı yüksek teknolojik ekipmanlar yardımıyla katı atıkların sistem tarafından belirlenen en kısa rota üzerinden sistematik bir şekilde toplanması ve il için pilot uygulama oluşturulması öngörülüyor.
Avrupa Ortaklık Aracı (ENI) Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği (SÖİ) Programı'na sunulan proje kapsamında, Çankırı ili Kızılırmak Havzasında bulunan köylerin katı atıklarının uydu takip sistemleri ile düzenli bir şekilde takip edilerek, sürecin yönetilmesi, en kısa toplama rotalarının oluşturulması ve çöplerin böylece daha sistematik şekilde toplanması ve il için pilot uygulama bölgesinin oluşturulması planlanıyor. Proje ile aynı zamanda proje ortağı ülkelerde iyi uygulama örneklerinin incelenerek ülkeler arasındaki kurumların iletişim ağlarını geliştirerek, bilgi ve tecrübelerini artırmaları hedefleniyor.
AB'ye sunulan projenin kabul edilmesi halinde Çankırı'da çevreyle ilgili toplumsal bilinç ve duyarlılığın artırılmasına yönelik eğitimlerin verilmesinin yanı sıra, uygulama sonrasında projenin çevreye olan katkısını değerlendiren raporların da hazırlanması planlanıyor.
Toplam bütçesi 716.000 Euro olarak tasarlanan projenin başarılı bulunması halinde projenin ana yürütücüsü Çankırı İl Özel İdaresi Türkiye ortağı olacak. Projenin diğer ortakları ise Bulgaristan'dan Bölgesel Kalkınma Vakfı (Regional Development Foundation) ile Gürcistan'dan Batum Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi (Batumi Shota Rustaveli State University) olarak belirlendi.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı Yatırım Destek Ofisi ve İl Özel İdaresi tarafından yürütülen Kızılırmak Havzası Katı Atık Toplama konusunda büyük öneme sahip projeyle ilgili kararın AB program otoritesi tarafından yılsonuna doğru açıklanması bekleniyor.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!