Çankırılı çiftçilere koç'lu destek

Güncelleme Tarihi:

Çankırılı çiftçilere koçlu destek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2016 16:12

Çankırılı çiftçilere koç'lu destek

Haberin Devamı

ÇANKIRI, (DHA)- ÇANKIRI'da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yetiştirici elindeki düşük verimli koyun ırklarının verimini artırmak amacı ile hazırlanan 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında koç dağıtım töreni düzenlendi.
Hayvan pazarında düzenlenen törene Vali Vahdettin Özcan, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, İl Genel Meclisi Başkanı Ruhi Şeker, Yaylakent Belediye Başkanı Kadir Dede, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır, Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Başkanı Ahmet Susam, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Başkanı Ömer Çendek, Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, daire amirleri, muhtarlar, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Başkanı Ahmet Susam, proje hakkında bilgi vererek hayırlı olması temennisinde bulundu.
Ardından kürsüye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır, "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi, 2009 yılından itibaren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca desteklenen ve uygulanan bir projedir. Projenin başlangıcından bugüne kadar 2009-2016 yılları arasında 434 yetiştiricimize 521 baş damızlık koç dağıtımı ve 24 adet Ankara tiftik keçisi dağıtımı yapılmış olup, bugüne kadarki proje tutarı 512 bin 150TL dir. Bugün dağıtımını gerçekleştireceğimiz koçları daha önce koç almamış birlik üyesi en az 100 baş Akkaraman ırkı anaç koyunu olan yetiştiricilerimiz arasından belirlenen 70 yetiştiricimize, 70 baş damızlık koçlar teslim edilecektir. Bir Koçun maliyeti KDV ve nakliye dahil bin 680 TL dir. Bu yıl için koç alımına Bakanlığımızdan 70 bin TL, İl Özel İdaresinden 20 bin TL ve çiftçi katkısı 28 bin 700TL olmak üzere toplam 118 bin 700TL harcanmıştır. Projede çiftçilerimizin katkı oranı ise yüzde 25 dir. Dağıtımını yapacağımız koçlarımızdan Çerkeş İlçemizden 10, Eldivan İlçemizden 2, Ilgaz İlçemizden 1, Kızılırmak ilçemizden 17, Merkez İlçemizden 25, Orta İlçemizden 5, Şabanözü İlçemizden 6, Yapraklı İlçemizden de 4 yetiştiricimiz olmak üzere toplamda 70 yetiştiricimize kura usulü ile 70 baş koç teslim edilecektir" dedi.
Uygulanan bu proje ile Çankırı ilinde küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin üstün verimli hayvanlar yetiştirmelerinin hedeflendiğini belirten Çakır, "Yetiştiricilerimize verilen iyi kalitedeki damızlık koçlar sayesinde sürülerdeki akrabalığın önüne geçilerek ıslah edilmiş ve sürüde kan tazeleme yoluyla verim artışı sağlanacaktır"dedi. Daha sonra kura ile çiftçiler koçları dağıtıldı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!