Çankırı'da Ahilik Haftası ve Yaran Kutlamaları

Güncelleme Tarihi:

Çankırıda Ahilik Haftası ve Yaran Kutlamaları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2016 16:12

Çankırı'da Ahilik Haftası ve Yaran Kutlamaları

Haberin Devamı

ÇANKIRI, (DHA)- ÇANKIRI'da Ahilik Haftası ve Yaran Kutlamaları 100. Yıl Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Programa Vali Vahdettin Özcan, milletvekilleri Hüseyin Filiz ile Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, Vali Yardımcısı Fatih Yılmaz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Halil Altıntaş, İl Emniyet Müdürü Cengiz Öztürk, POMEM Müdürü Süleyman Gül, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halit Tosyalıoğlu, AK Parti İl Başkanı Celal Kaman, Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Şükrü Karaaslan, Halk Bankası Müdürü Ümit Kürşat Bolat, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, Ankara Çankırı Dernekler Federasyonu Başkanı Adem Can, Daire Amirleri, STK Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Vali Vahdettin Özcan, Çankırı'ya geldiği günden bugüne Çankırı'da 6. kez Ahilik HaftasıYaran kutlamalarına katıldığını belirtti. Özcan, "29'uncusunu gerçekleştirdiğimiz 'Ahilik Haftası ve Yaran Kutlamaları' etkinliğine hoş geldiniz. 'Ahilik; 13. yüzyılın ilk yarısından itibaren Türk Milleti'nin sanat ve meslek anlamında yetişmelerini ve ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan, Kırşehir'de medfun Ahi Evran tarafından kurulmuş özel bir kültürel esnaf örgütlenmesidir. Sanat, ticaret ve diğer mesleki alanlarda dayanışmaya dayalı güzel ahlakı, yardımlaşmayı, sevgi, saygı ve hoşgörüyü öne çıkarır. Yoksula sahip çıkar. Herkesin kendi sanatında yükselmesini ve gelişmesini hedefler. Dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütler" dedi.
Vali Özcan konuşmasın devamında, "Ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlâkına saygı, hak ve iş hukukuna riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan ahilik sistemini uygulamayı, günümüzde de tam anlamıyla başarabilirsek yaşadığımız birçok sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Millet olarak Ahi Evran muhabbetiyle birbirimizi kucaklamalı, sanayide ve ticarette de doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden dünya milletleriyle yarışmalıyız. Bir toplumda manevi değerler korundukça, ticari hayatın canlılık kazanacağına inanan ahiler, yüzyıllar boyunca esnaflar arasında birlik, beraberlik ve dayanışmayı devam ettirerek bu geleneği sürdürmüşlerdir. Bu noktada Ahilik çevresinde oluşan kültürel değerler Çankırı'mızda yaren meclislerinde yaşamaya, hayat bulmaya devam etmektedir. Yarenliğe hep birlikte sahip çıkmalıyız ki, onu bu kültürün merkezi Çankırı'mızdan tüm Türkiye'ye ve dünyaya duyurabilelim" diye konuştu.
Çankırı denildiğinde akla ilk gelen ve önem arz eden kültürel sembolün Yaren Kültürü olduğunu kaydeden Vali Özcan, "Bu kültür korunmaya, araştırılmaya ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılabilmeye ihtiyaç duymaktadır. Yarenlik ve yarenliğin doğuşu, tarihi, gelişimi, etkileri ile yarenliği oluşturan çeşitli unsurların araştırılması gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda ilimizde somut bir adım atıldı. 2012 yılında Çankırı Karatekin Üniversitesi bünyesinde kurulan 'Yaran Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi' bu yönde faaliyet göstermeye başladı. Şahsım adına bu kurumun mevcut ihtiyaçlara akademik anlamda cevap verecek nitelikte olduğuna inanıyorum. Bu değerli kurum, entelektüel birikimi ve akademik başarısıyla gelecekte bu alanda söz sahibi olacaktır. Bu yıl 29'uncusu düzenlenen kutlama organizasyonunda emeği geçen tüm Çankırılı hemşehrilerime teşekkürlerimi sunuyor, Ahi Evran'ın doğruluk, cömertlik, sevgi ve saygıdan yana bizlere sunduğu muhabbet ile sizleri saygıyla selamlıyorum" dedi
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!