Soğuk havada yaz sporu

Güncelleme Tarihi:

Soğuk havada yaz sporu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2014 11:38

- Genellikle yaz aylarında yapılan kiteboard (uçurtma sörfü) sporunu, soğuk ve yağışlı havada Çanakkale Boğazı'nda yapan iki kişinin gösterisi ilgi gördü

Haberin Devamı

ÇANAKKALE (AA) - MEHMET BAYER - Genellikle yaz aylarında yapılan kiteboard (uçurtma sörfü) sporunu, Çanakkale'de soğuk ve yağışlı havada yapan iki kişinin gösterisi ilgi çekti.

Kentte sörf okulu sahibi İsmail Kadıoğlu ile şirket sahibi Hayrettin Bal, hava sıcaklığının 7 dereceye kadar düştüğü günde Çanakkale Boğazı'na açıldı. Kadıoğlu, zaman zaman kesintiye uğrayan rüzgar nedeniyle sörf yapmakta güçlük çekse de kendisine jetskiyle (su kızağı) refakat eden Bal'ın çabaları sonuç verdi. Balıkçı tekneleri ile araba vapurlarının arasında yükselen sörf gösterisi, kordon boyunda gezenlerin de ilgisini çekti.

Yaklaşık 45 dakika denizde kalan Kadıoğlu, AA muhabirine, kendilerinin sörf sporunda sezonu kapatmadığını, yaz kış demeden yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bu işin kışın da yapılabileceğini göstermek istediğini dile getiren Kadıoğlu, "Burada daha çok yelken yapılıyor ama bu tarz adrenalin sporunu sevenler kışın da deneyebiliyor" dedi.

Kadıoğlu, deniz suyunun soğuk olmadığını, dışarıya çıktığında üşüdüğünü belirterek, "Suya girdiğiniz zaman hamam etkisi gösteriyor. Sadece poyrazın esmesi nedeniyle üşüyebilirsiniz. Ama giydiğim kıyafetlerle bu şartlarda spor yapılabiliyor" diye konuştu.

Rüzgarın uygun olmasıyla saatte 70-80 kilometre hıza ulaşılabildiğine işaret eden Kadıoğlu, "Tabii bu aynı zamanda suyun ne kadar dalgalı olduğuna bağlı. Bizim şu anda yaptığımız sporda daha çok aksiyon önemli, hız değil. Hoplama ve sıçramalar önemli. Rüzgar yeterli olsaydı onu da yapabilecektik" ifadesini kullandı.

- Kiteboard

Ayakların kayaklara bağlı olduğu bir board üzerinde, dikilerek sörf yapar gibi ancak güçlü bir ''kite'' (uçurtma ya da paraşüt) ile suyun üzerinde, havanın da etkisi ve yardımıyla yapılan sörftür. Denizin üzerinde hareket ederken, kite, uçak kanatları gibi kaldırma etkisi oluşturur. Eğer bu durum yeterince güçlü olursa, rüzgar sporcuyu yerden ya da deniz yüzeyinden rüzgarın etkisiyle hareket ettirir.

Ekstrem sporlar arasında yıldızı gittikçe parlayan ''uçurtma sörfü'', yaklaşık 15 yıl önce Fransa'da gelişmeye başladı. Rüzgar kontrolüne dayalı bir board sporu olan ''kiteboard'' windsurf'ü andırır. Yapılan ciddi araştırma ve geliştirmeler, yeni uçurtma tasarımları, güvenlik sistemleri ve verilen kaliteli eğitimler sayesinde, bu spor dalı çok daha güvenli ve eğlenceli hale geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!