Gelibolu'nun fethi törenle kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Gelibolunun fethi törenle kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2017 17:46

Gelibolu'nun fethi törenle kutlandı

Haberin Devamı

ÇANAKKALE'de Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ve Gelibolu'nun fethinin 663'üncü yıldönümü kutlamaları, Çardak Beldesi ve Bolayır Köyü'nde düzenlenen etkinlikler çerçevesinde gerçekleştirildi.

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ve Gelibolu'nun fethinin 663'üncü yıldönümü nedeniyle ilk tören dün (pazar) Karainebeyli Köyü'ndeki Ece Bey'in anılması ile başladı. Törenlere bugün ise, Lapseki'ye bağlı Çardak Beldesi'nde düzenlenen etkinliklerle devam edildi. Burada düzenlenen törenlerin sonunda protokol üyeleri, Gelibolu'nun Bolayır Köyü'nde yapılacak olan fetih törenleri için temsili geçişi simgeleyen feribotla mehteran eşliğinde Çardak'dan Gelibolu'ya geçiş yaptı. Buradan Gazi Süleyman Paşa'nın türbesinin bulunduğu ve törenlerin yapılacağı Bolayır Köyü'ne gidildi. Bolayır'daki törenlere Gazi Süleyman Paşa türbesinin ziyaret edilmesiyle başlandı. Gelibolu Kaymakam Vekilliğini de yürüten Eceabat Kaymakamı Bülent Yılmaz, 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin, CHP'li Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, AK Partili Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş, Kavakköy Belediye Başkanı CHP'li Necati Kopça, Evreşe Belediye Başkanı AK Partili Dr. Ali Kamil Soyuak tarafından Gazi Süleyman Paşa'nın mezarına buket sunuldu. Ardından aynı bahçede bulunan vatan şairi Namık Kemal'in kabri de ziyaret edilerek, dua edildi. Daha sonra ise, Gazi Süleyman Paşa'nın biyografisi ve Türklerin Rumeli'ye geçişlerinin tarihteki önemi ile ilgili konuşma Anadolu Lisesi tarih öğretmeni Gökhan Gökkaya tarafından yapıldı. Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencilerinden Ömer Faruk Birer tarafından 'Ordunun Duası' adlı şiir okundu.

Şeref defterinin imzalanması ile devam eden törenlerde Gelibolu Kaymakam Vekili Bülent Yılmaz şeref defterine, “Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişini sağlayarak, tarihe Rumeli fatihi olarak geçen Gazi Süleyman Paşa, kahramanlığı, üstün harp kabiliyeti ve hoşgörüşüyle Osmanlı kimliğini Avrupa'ya tanıtmıştır. Türk İslam tarihinin akışını değiştirmiş, Avrupa'ya yönelik birliklerin durmaksızın devam etmesine zemin hazırlamıştır. Bu vesile ile Gazi Süleyman Paşa ve silah arkadaşları başta olmak üzere şehit ve gazilerimizi rahmetle ve milletle anıyor şükranlarımı sunuyorum" diye yazdı. Bolayır'daki törenler, mehteran bölüğünün gösterilerinin ardından, mevlit okutulması ve ikram ile sona erdi.

Doğan ZELOVA / GELİBOLU (Çanakkale), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!