Çanakkale'de işitme ve duyma kaybının önemi anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Çanakkalede işitme ve duyma kaybının önemi anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2017 18:18

Çanakkale'de işitme ve duyma kaybının önemi anlatıldı

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme günü nedeniyle işitme ve duyma kaybının önemine dikkat çekildi.

Çanakkale Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Kerim Yeşildağ, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kulak ile işitme duyusunun önemine vurgu yaptı. Uzm. Dr. Kerim Yeşildağ, “Toplumda sağlıklı bir iletişimin temelini işitme ve konuşma fonksiyonumuz oluşturur. Konuşma gelişiminin sağlıklı bir işitme ile sağlanabildiği düşünülürse işitmenin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Yapılan araştırmalar işitme kaybının saptanması bakımından en kritik dönemin "yeni doğan dönemi" olduğunu ortaya koymaktadır. Toplumun çekirdeği olan ailelere düşen sorumluluk çocuklarının kulak ve işitme sağlıklarını önemsemek, uygun tanı ve tedavi almalarını sağlamaktır. Sağlıklı iletişim içinde olabilen bireyler sağlıklı ve mutlu toplumları oluşturur” diye konuştu.

Çanakkale Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op.Dr S.Altuğ Özağaç, ise işitme kaybının zamanında tedavi edilmediği takdirde daha kötü sonuçlar doğurabileceğini işaret etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre dünyada 360 milyon kişide hayatı zorlaştırıcı derecede duyma kaybının olduğu ve yaş ilerledikçe bu risk daha fazla arttığını belirten Özağaç, “Özellikle 65 yaş üzerinde sık karşılaşılan bu durumun her üç kişiden birinde görüldüğü ve yaklaşık 165 milyon insanda olduğu saptanmıştır. Ancak bu durum sadece yaşlılara özgü bir sorun olarak kalmamakta dünyada 15 yaş altı 32 milyon çocukta da işitme kaybı olduğu tespit edilmiştir. İşitme kayıpları doğumsal olabildiği gibi doğumun ardından da ortaya çıkabilecek, kızıl, kızamıkçık, menenjit gibi yüksek ateşle seyreden hastalıklar, ailede çocukluk döneminde başlayan kalıtsal işitme kaybı, annenin hamileyken kullandığı bazı ilaçlar ve geçirdiği hastalıklar doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması veya solunum zorluğu yaşaması, doğum kilosunun 1500 gramdan az olması, doğum sonrasında sarılık değerlerinin yükselmesi, bebeğe verilen bazı ilaçlar bebeklerde işitme kaybına yol açabilmektedir” diye konuştu.

Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!