Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Aktaş:

Güncelleme Tarihi:

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Aktaş:
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2015 16:38

- "İşçilik maliyetleri çok yüksek. Çiftçi, fazla ekim yaptığında kazancını işçilere veriyor ama küçülse ve aile tarımına yönelse daha çok kazanacak"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, "İşçilik maliyetleri çok yüksek. Çiftçi, fazla ekim yaptığında kazancını işçilere veriyor ama küçülse ve aile tarımına yönelse daha çok kazanacak" ifadesini kullandı.

Aktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, yıllardan bu yana üreticinin borç batağında olduğunu savundu.

Çiftçilerin, borçlarını banka kredileriyle kapatmaya çalıştığını ancak buna karşın borç batağına saplandığını ileri sürerek, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimizin sözleşmeli tarıma yönelmesi gerekiyor. Tohumluk ve silajlık mısır, taahhütlü bezelye gibi ürünlere yönelinmeli. Ayrıca klasik biber ekiminden ayrı ihracat firmalarının istediği biber ve değişik ürünlere yönelmeli. İhracat firması ilçemizde istediği ürünleri bulamayınca başka yerlere gidiyor. Avrupa artık kilogramla alım yapmıyor, gramla alım yapıyor. Bu nedenle renk ve çeşitte Avrupalıların istediği ürünlere yönelinmeli. İşçilik maliyetleri çok yüksek. Çiftçi, fazla ekim yaptığında kazancını işçilere veriyor ama küçülse ve aile tarımına yönelse daha çok kazanacak. Yenişehir'de eskiden de 15 bin dönüme biber ekiliyordu. Şimdi de aynı şekilde ekim yapılıyor ama eskiden ilçemizde 40 ihracatçı firma varken şimdi 15'e düştü. Üstelik ürünler hep aynı çeşit. Yenişehir biberi eskiden iç piyasada da çok tüketiliyordu ama şimdi Türkiye’nin birçok bölgesinde biber ekimi yapılıyor. Bu nedenle bizim çiftçimiz hem az ekecek hem de değişik biber çeşitleri ekecek. Başka türlü para kazanması mümkün değil."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!