Silinmeyen ayıplara yenileri eklendi

Güncelleme Tarihi:

Silinmeyen ayıplara yenileri eklendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2020 09:47

Milattan önce 4’üncü yüzyıla tarihlenen ve Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapılan İznik’teki surlara, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin sprey boyalarla yazı yazması engellenemiyor.

Haberin Devamı

Silinmeyen ayıplara yenileri eklendi
UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde yer alan İznik’in 2 bin yıllık surları, duvar yazılarıyla zarar görmeye devam ediyor. 2018’de sprey boyalarla yazılan yazılar, dönemin Belediye Başkanı Osman Sargın’ın girişimiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Bölge Laboratuvarı’ndan görevlendirilen ekip tarafından özel makineyle silinmişti. Bunun üzerine 2019 yılının Temmuz ayında, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından sprey boya ile yazılar tekrar yazıldı. O günden bugüne silinmeyen duvara, sprey boyayla yazı yazılmaya devam edildi. Surların bugünkü halini görenler tepki gösterdi.

Silinmeyen ayıplara yenileri eklendi

Haberin Devamı

2019 Temmuz ayında sprey boyayla yazılan yazıların yanına yeni yazılar eklendi.

YAZI YAZILDI AMA...

Konuyla ilgili Hürriyet Bursa’ya konuşan İznik Belediyesi yetkilileri, bu alanın İznik Müze Müdürlüğü’ne bağlı olduğunu, konuyla ilgili belediyenin yetki alanı olmadığı için dokunamadıklarını belirtti. Ayrıca İznik Belediyesi yetkilileri, kendi inisiyatifleri doğrultusunda surların etrafında bulunan otların temizlediklerini de aktarıldı.
İznik Müze Müdürlüğü görevlileri, yazıların silinmesi için Bursa Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü’ne başvurunun yapıldığını ancak bu süreçten sonra ellerinden bir şey gelmediğini dile getirdi.
Bursa Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü’nden adını vermek istemeyen bir görevli ise “Bizim bu konuda demeç verme yetkimiz yok. Konuyla ilgili genel müdürlüğe yazı yazıp, bilgi istemeniz gerekiyor” dedi.

Silinmeyen ayıplara yenileri eklendi

2018 yılındaki yazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bölge Laboratuvarı’ndan görevlendirilen ekip tarafından özel makineyle silinmişti.

Haberin Devamı

‘TARİHE YAKIŞMIYOR’

İznik’teki yaşayan ve surlara yazılan yazılara tepki gösteren Kenan Taşdelen, “2 bin yıllık tarihi surlara yazılar yazmışlar, yanında ateş yakmışlar. Bu durum hiç İznik’e yakışıyor mu? Ne kadar rezil bir durum olduğunu görüyoruz. Gençlerimiz neden böyle şeyler yapıyor, hiç bilmiyorum. Bu tarihe yakışmayan manzara. Surların bu hali çok ayıp” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!