Şehit Padişah Murad Hüdavendigar Kosova’da anıldı

Güncelleme Tarihi:

Şehit Padişah Murad Hüdavendigar Kosova’da anıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2017 11:50

Şehit Padişah Murad Hüdavendigar Kosova’da anıldı

Haberin Devamı

BURSA, (DHA)- OSMANLI  Devleti’nin savaş meydanlarında şehit edilen ilk ve tek padişahı Murad Hüdavendigar, ölümünün 628’inci yılında Kosova’daki kabri başında andı.

Kosova Meydan Muharebesi sonrası savaş meydanını gezerken bir Sırp askeri tarafından şehit edilen Sultan Murad Hüdavendigar’ın  iç organlarının gömülü olduğu Kosova’nın başkenti Priştine yakınlarındaki kabri başında anma töreni düzenlendi.  
Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Murad Hüdavendigar Han’ı anma törenine Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın yanı sıra İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türk Temsil Heyet Başkanı Kurmay Albay Mustafa İhsan Tavazlar, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, TİKA Priştine Program Koordinatörü Hasan Burak Ceran ile davetliler katıldı.Anma töreni öncesi protokol üyeleri, şehit padişahın kabri başında dua etti. Türbenin bahçesinde düzenlenen anma töreni Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı. Türkçe ve Arnavutça okunan dualar ile devam eden anma töreninde Murad Hüdavendigar’ın savaş meydanında yaptığı dua, her iki dilde de okundu.

“SULTAN MURAD, DÜNYANIN ÖRNEK ALDIĞI BİR DEVLET ADAMI”

Osmanlı Devleti’nin üçüncü padişahı, Murad Hüdavendigar’ı her yıl olduğu gibi bu yıl da kabri başında rahmetle andıklarını ifade ederek, “Dünyada adalet, merhamet, iyilik ve cömertlik azaldıkça, atalarımızın ne kadar büyük bir hazine olduğunu her yıl biraz daha fark ediyoruz. Murad Hüdavendigar Han, hem devlet idaresi ile hem de fikirleri, azmi, iradesi, vakurluğu, din farkı gözetmeksizin tebaasına gösterdiği şefkat ve merhametle bugün dünyanın örnek aldığı bir devlet adamıdır. Bizler de savaş meydanında şehit düşen padişahımızı unutmuyor, 2006 yılından bu yana her yıl iki kabri başında düzenlediğimiz törenlerle anıyoruz. ” dedi.

“ZAFERLERİ VE ESERLERİ İLE KALPLERDE TAHT KURDU”

İnsanların eserleri ile yaşadığını ve Sultan Murad Han’ın zaferleri gibi eserleri ile de herkesin kalbinde taht kurduğunu dile getiren Başkan Dündar, “ Savaş meydanında şehit olduğunda dahi oğlu Bayezid’e son sözleri “Adâletinle, cömertliğinle beni de hayırla yad etmeye çalış. Padişahlığın sermayesi adalettir. Saltanatı rahat bir şey sanma. Dünyada en büyük meşakkat saltanattır. Dünyada bir güzel nam bırakmaya gayret et. Yaptıkların şanına layık olsun” diyerek kendi yaşamı boyunca yaptığı gibi hizmet etmeyi ve adaletli olmayı nasihat etmiştir. Allah ondan razı olsun. Bizlere düşen de bu izi ve felsefeyi takip edip dünyaya yaymak. Bu nedenle her yıl hem Bursa’da hem de burada etkinlikler düzenliyoruz” diye konuştu. 

EFKAN ALA: “KOSOVA’NIN GELİŞMESİ TÜRKİYE’NİN GELİŞMESİDİR”

İçişleri eski Bakanı Efkan Ala da Murad Hüdavendigar Han ve tüm şehitlerimize rahmet dileyerek başladığı konuşmasında Türkiye ve Kosova’nın kardeş iki devlet olduğuna vurgu yaptı. “Geçmişini gerektiği biçimde yad edemeyenler geleceklerini arzu ettikleri biçimde çizemezler” diyen Ala, “Hep altını çizerek söylüyoruz ki, Türkiye ve Kosova kardeştir, dosttur. Birlikte, hep birbirlerinin iyi olması için çalışırlar ve birliktelikleri dünyaya barış, huzur, kalkınma getirir. Ancak bunun gereğini de yapmak gerekir. Bunun gereği de sözden eyleme geçmektir. Birlikte kararlar almak, yatırımlar yapmak, istihdam sağlamak ve bölge barışına hizmette bulunabilmektir ” dedi.

Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Bursa Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Meşhed-i Hüdavendigar Derneği Başkanı Muhammed Ali Yıldırım’ın yaptığı konuşmalar ile devam eden anma programının ardından, törene katılan davetliler için Murad Hüdavendigar Han’ın türbesinin bahçesinde iftar yemeği verildi. Anma törenine katılan yüzlerce kişi aynı sofra etrafında okunan dualar ile orucunu açtı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!