Salgın günlerinde 'gelinliğe evet' de

Güncelleme Tarihi:

Salgın günlerinde gelinliğe evet de
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2020 17:31

COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

Haberin Devamı

AHU ALNIPAK: ALNIPAK MODAEVİ’NİN KURUCUSU 

Salgın günlerinde gelinliğe evet de

Ahu Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

29 Nisan 1979’da Bursa’da doğdum. İlköğretim ve lise hayatımı sırasıyla, Özel Namık Sözeri Lisesinde ve Tunçsiper Koleji’nde geçirdim. Üniversite eğitimi için 1997 yılında Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne başladım. Üniversite eğitimimi bir dönem erken tamamlayıp mezun olduktan sonra Bursa’da öğretmenliğe başladım. 2002 yılının ağustos ayında evlendim ve bir kız çocuk annesiyim. Bana en çok sorulan sorulardan biri niçin üniversitede tasarım okumadığım oluyor. Bunun benim için özel bir hikâyesi var.

Haberin Devamı

SEKTÖRDE 13. YILIM

Annem ve babam ben doğmadan önce gelinlik üretimine başlayarak kendilerine bir atölye açmışlar. Yani ben bütün hayatım boyunca, kalıp ve dikişin kalbinde yer alarak büyüdüm. Gönlümde hep tasarımcı olmak vardı fakat babamın ısrarları üzerine tek bölüm ve tek üniversite tercihinde bulunarak İngilizce okudum. Mezuniyetten sonra öğretmenlik yaptım, ama asıl istediğimin bu olmadığını çok net biliyordum ve istifa ederek tasarımcılığa geçiş yaptım. 2008’in sonbaharında ilk mağazamı açtım ve sektörde 13. yılımı tamamlamak üzereyim. Her gün iyi ki moda tasarımcılığına başladım diyorum çünkü işimi çok severek yapıyorum.

Gelin adayları evlenirken neden beyaz giyer?

Salgın günlerinde gelinliğe evet de
Aslında eski yıllarda gelinlikler günümüzdekilerden çok farklı olarak hazırlanıyordu. Örneğin Osmanlı döneminde daha çok renkli gelinlikler giyiliyordu. Artık günümüz gelinleri bu geleneksel kıyafetleri kına günlerinde kaftan olarak kullanıyorlar. Beyaz gelinlik ise herkesin bildiği gibi masumiyetin simgesi, ama bence bir tasarımcı olarak beyazın ekstra bir özelliği daha var. Beyaz çarpıcı ve fark edilirdir, bu yüzden düğünlerin yıldızları gelinler beyaz renkte gelinliklerinin içinde çok daha şık oluyorlar.

Haberin Devamı

Peki bir gecelik bir kıyafet olan gelinlik genelde neden pahalı?
Gelinlikler aslında pahalı değiller. Çünkü gelinlk hazırlanırken, kullanılan kumaş genelde çok kaliteli ve oldukça fazla metraj kullanılarak hazırlanıyor. Ayrıca gelinliklerde seri üretim gibi bir süreç yok, hepsi tek tek kişiye özel ve el işçiliğiyle üretiliyor. Bütün bunlar düşünüldüğünde gelinlikler gerçekten pahalı değil.

Gelin adaylarının provaya kaç kere gelmesi gerekir?
Dikilecek tasarımlarımın özelliğine göre prova sayısını belirlemekle birlikte, en az üç prova şart.

Gelin makyajı yapılırken, gelinlik nasıl korunmalı?
Ben bütün gelinlerime gelinliklerini makyaj bitiminden sonra giymelerini öneriyorum. Belki en son ayakta rötuş yapışabilir.

Haberin Devamı

Gelinlik düğün öncesi ve sonrası nasıl saklanmalı?
Düğün öncesi mutlaka askıda eteğini açarak bekletilmeli ve mümkünse boş bir alanda kimsenin temas etmeyeceği bir yerde saklanmalı. Düğün sonrası ise güzel bir pamuklu kumaşa sararak katlanıp depolanabilir. Böylece üzerindeki taşlar uzun yıllar aynı parlak özelliğini koruyabilirler. Kim bilir belki ileride kendi kızları gelinliği tekrar giymek isteyebilir.

Duvak ve kese gibi aksesuarlar gelinlik ücretine dahil mi?
Benim tasarımlarımda duvak, takı kesesi, saç aksesuarı fiyatın içinde takım olarak servis ediliyor. Duvak ve saç aksesuarlarında gelinlerimiz kendi isteklerine göre seçim yapabiliyorlar ama tabii ki gelinliğe ve konsepte uygun olmak şartıyla.

Haberin Devamı

Gelinlikten leke çıkarmak için ne yapılabilir?
Gelinlikten leke çıkarmak aslında çok da kolay değil. Bizim yurtdışından özel olarak getirttiğimiz hassas leke çıkartıcılarımız var, onları kullanıyoruz. Fakat her durumda başarılı bir sonuç vermiyor. Örneğin çim lekesi çok zor çıkıyor ve bu şimdilerde moda olan dış mekân fotoğraf çekimlerini kabusa dönüştürebiliyor. Bu yüzden ben bu çekimlerin düğün sonrasına bırakılmasını tavsiye ediyorum.

Kumaş farklarınız var mı?
Gelinlik ve abiyelerimde çok çeşitli kumaşlar kullanıyorum. Kaliteden ödün vermediğimi tasarımlarımda görebilirsiniz. Müşterilerimden gelen geri dönüşler de kumaş ve işçilik kalitem ön planda. Bunun haricinde ben aktif bir tasarımcıyım, yenilikleri sürekli takip ediyorum. Yıl içerisinde kullandığım kumaşlar, taşlar ve aksesuarlar için yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerim çok oluyor. Ayrıca müşterilerimin isteği doğrultusunda kişiye özel kumaş da ürettirebiliyorum. Kasnaklarda özel çizim yapılarak işlenen kumaşlar, en favorilerimden.

Haberin Devamı

Gelinlik dışında neler tasarlıyorsunuz?

Salgın günlerinde gelinliğe evet de

Gelinlik dışında, abiye ve mezuniyet kıyafetleri de tasarlıyorum. Ayrıca damatları da unutmuyoruz. Mağazalarımda çok şık smokin çeşitleri de var.

Koronovirüs nedeniyle 2,5 aylık karantina dönemini nasıl geçirdiniz?
Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, tabii ki bizi de çok etkiledi. Resmi olarak işyerlerimizi kapatmak zorunluluğumuz olmamasına rağmen, önce sağlık diyerek biz de karantina uygulamasına geçtik. Karantina dönemini üç kişilik ailem ve çok tatlı iki köpeğimle birlikte evimizde dinlenerek geçirdim. Aslında uzun yıllardır çok yoğun tempoda çalıştığım için bu zorunlu dinlenme benim için çok verimli geçti. İlk başlangıçta ben de kendi içime döndüm, bol bol kitap okudum, güzel film geceleri yaptım kızım ve eşimle. Yaklaşık iki haftalık dinlenmeden sonra içimdeki tasarımcı ruhu tekrar açığa çıkmaya başladı ve o günden sonra 2021 koleksiyonumun çizim ve tasarım kısmıyla ilgilendim. Bu anlamda evdeki ofisimde sakin çalışmak çok daha verimli bir sürece sebep oldu ve özel tasarımlar ortaya çıktı. Hepsini biran önce üretime geçirmek için sabırsızlanıyorum.

BİRLİKTE ÖZEN GÖSTERMELİYİZ

‘Yeni normal’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Haziran ayı itibariyle başlayan yeni normal süreci hepimiz için bazı zorluklar taşıyor. Örneğin mağazamızda hijyen şartlarını çok yüksek şartlarda uyguluyoruz, oldukça sıkı kurallarımız var. Bu bizim için ne kadar zorlayıcı olsa da güvenliğimiz için şikâyet etmeden çalışıyoruz. Fakat üzülerek görüyoruz ki herkes aynı özeni göstermiyor. Hepimizin sağlığı için çok önemli olan hijyen şartlarına herkesin uymasını rica ediyorum. Unutmayalım ki bu süreci en kısa ve en zararsız atlatmamız için hepimiz birlikte aynı özeni göstermeliyiz.

Korona virüsten sonraki teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım atacağımız çokça konuşuluyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yeni dünya düzeniyle ilgili karantina sürecinde çeşitli online seminerlerden bir tanesinde fütürist Ufuk Tarhan’la birlikteydik ve söyledikleri beni çok etkiledi. “İleriki yılarda bizi makine ve teknoloji çağının beklediğini herkes biliyor, fakat bu aslında o kadar basit ve hızlı olmayacak. Bu yoldaki değişimde önce herkes eskiye dönecek, kişiselleşecek. Özel yetenekle ilgili meslekler ön plana çıkacak. Ayrıca kalabalık ortamlardan çok sakin bir ortamda servis yapılan alanlar ön planda olacak.” Tarhan aslında tamda benim yaptığım işi anlatıyordu. O yüzden ilerisi için tasarımlarımı en güzel şekilde devam ettirip, müşterilerimle birlikte güvenli bir ortamda ve özel bir şekilde servise sunmak birkaç yıl için ilk önceliğim olacak. Ayrıca birde olmazsa olmaz online platformlar var, özel tasarım yapılan işler için biraz daha zor gibi görünsede bu konuda birçok farklı fikrim var. En kısa zamanda bunları hayata geçirmek istiyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!