Nilüfer’de 2021 gıda yılı olacak

Güncelleme Tarihi:

Nilüfer’de 2021 gıda yılı olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2021 13:35

‘Tarım Yılı’ olarak ilan ettikleri 2020 yılında önemli projeleri hayata geçirdiklerini hatırlatan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, sağlıklı gıdaya ulaşmak için bu projeleri 2021 yılında geliştireceklerini belirterek, 2021’i ‘Gıda Yılı’ ilan ettiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

İnsanlığın yaptığı hatalar ve ekosisteme verdiği zararlar sonucu sağlıklı gıdaya ulaşmanın giderek zorlaştığını söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, ‘Tarım Yılı’ olarak ilan ettikleri 2020 yılında önemli projeleri hayata geçirdiklerini hatırlattı. Bu projeleri 2021 yılında geliştirerek sürdürüleceklerini açıklayan Erdem, “Kent Bostanları’nda sürdürdüğümüz ekolojik tarım çalışmaları, yeni yılda daha da büyüyerek devam edecek ve kooperatif modeliyle çiftçinin ürettiğini tüketiciyle buluşturacak çalışmalar yapılacak” diye konuştu.

Nilüfer’de 2021 gıda yılı olacak

DOĞRU TARLADA, DOĞRU ÜRÜN

NİLKOOP aracılığıyla ilçenin tarım alanlarında toprak analizi yaptırdıklarını anlatan Erdem, hangi alanların, hangi ürünlere uygun yapıda olduğunu belirleyerek, ekim-dikim planlamasını yapacaklarını kaydetti. NİLKOOP’un toprak yapısına uygun ve pazar değeri olan ürünleri tespit edip, kırsalda çiftçilerle ortak ya da sözleşmeli olarak bu ürünlerin üretilmesini sağlayacaklarını ifade eden Erdem, “Ekolojik koşullarda yapılacak bu üretimden elde edilecek ürünlerin doğrudan tüketiciye ulaşmasını sağlanacak. Bu doğrultuda ilk olarak yerli tohum buğday üretimine yönelen NİLKOOP, kooperatif üyesi çiftçilerle birlikte 2020 yılında buğday ekimi yaptı. Ekilen buğdaylar 2021 yılında hasat edilecek. Kente özgü ürünlerin tanıtımı için şenlikler düzenleyip, çiftçiye destek olmaya devam edeceğiz. Hasanağa Enginarı, Ürünlü Biberi, Akçalar İnciri gibi markalaştırılabilecek ve katma değer yaratabilecek tarım ürünlerinin coğrafi işaret tescilini alma yönünde çalışmalarımız da sürecek” dedi.

Haberin Devamı

TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ

Yerli tohumları yaşatmak ve yaygınlaştırmak için çalışmaların da 2021 yılında devam edeceğini açıklayan Erdem, “Kent Bostanları’nda oluşturulan Tohum Kütüphanesi her geçen gün zenginleşirken, elde edilen tohumlar da bahar aylarında düzenlenecek tohum takas şenliklerinde ürün yetiştirmek isteyen herkesle buluşacak. Tohum Takas Şenliği’nde yüz binlerce yıllık atalık tohumlar, Türkiye’nin dört bir yanına yayılacak” dedi.

Haberin Devamı

Nilüfer’de 2021 gıda yılı olacak
NİLÜFER BOSTAN SAYILARI ARTACAK

NİLKOOP aracılığıyla 40’ın üzerinde yerli üreticiden toplanan ürünlerin ilçe sakinlerine ulaştırılması amacıyla hayata geçirilen Nilüfer Bostan Satış Noktaları’nın sayısının 2021 yılında artacağını açıklayan Erdem, ilkinin İhsaniye Cumhuriyet Meydanı’nda hayat geçirdiklerini hatırlatarak, bu yıl içinde buna 5 nokta daha ilave edeceklerini kaydetti.

Nilüfer’de 2021 gıda yılı olacak

HUZUREVİ VE KREŞ PROJESİ

Yaşlı nüfusunun giderek arttığına dikkat çeken Erdem, huzurevlerine de artık daha çok ihtiyaç duyulmaya başladığını aktardı. Bu ihtiyaca cevap vermek için 2021 yılında Nilüfer’de ikinci huzurevini faaliyete geçireceklerini açıklayan Erdem, “Hayırsever iş insanı İzzet Şadi Sayarel desteğiyle Çamlıca Mahallesi’nde hizmete sunulacak olan İzzet Şadi Sayarel Huzurevi’nde çalışmalar hızla devam ediyor. Yaklaşık 125 kişiye hizmet verecek olan huzurevinde artık son çalışmalar yapılıyor” dedi.

Haberin Devamı

İKİ NESİL BİR ARADA OLACAK

Huzurevine, bir de kreş yapmayı planladıklarını açıklayan Erdem, iki neslin bir arada olacağı projenin kente değer katacağını belirterek, “40 çocuğa hizmet verecek kreş için de çalışmalar sürüyor. Bu kreşte 4 sınıf, yemekhane ve oyun alanı olacak. Ayrıca bahçede oluşturulacak alanda çocukların tarımla buluşmalarını sağlayacağız. Nilüfer’e değer katacağına inandığımız bu projeyi 2021 yılının ilk yarısında hayata geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Nilüfer’de 2021 gıda yılı olacak

SAĞLIKLI YAŞ ALMA MERKEZİ

Beşevler Gençlik Merkezi’nin kullanılmayan bölümlerini tadilattan geçirerek, Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’ne dönüştüreceklerini açıklayan Erdem, Yumurta Tepe Bölgesi’ndeki mevcut yapının 1200 metrekarelik bölümünü uygun şekilde yeniden düzenleyeceklerini anlattı. Merkezde; resim, müzik, seramik, ahşap boyama gibi çalışmaların ve kursların yapılacağı atölyelerin olacağını dile getiren Erdem, satranç ve tavla gibi oyunların oynanabileceği hobi odalarının yanı sıra yoga salonu ve kafeterya gibi bölümlerin bulunacağını kaydetti. Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nin orta yaş ve üstü bireylerin buluşma noktası olacağını belirten Erdem, “Bu merkezde katılımcıları yaşlılık ve yalnızlık duygularından arındırıp, hayata bağlayan çok sayıda etkinlik düzenlenecek. Eğer pandemi koşulları da düzelirse merkezin en geç 2021 yılının ikinci yarısında hizmete girmesini planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

FETHİYE SOSYAL YAŞAM ALANI

Daha önce açık pazar alanı olarak hizmet veren Fethiye’deki pazaryerinde yeni bir projeyi hayata geçirdiklerini anımsatan Erdem, toplam 5 bin 500 metrekare alanda yapılan düzenlemeyle; 4 bin 823 metrekarelik alanda daha modern bir pazar alanı oluşturulduğunu kaydetti. Aynı binanın üst katında da eğitim-inovasyon atölye salonları, ofis, kafeterya, sergi salonu ile Kadın ve Çocuk Akademisi olarak kullanılacak mekanlar oluşturulduğunu ifade eden Erdem, “Pazar alanının bir süre önce hizmete girmesiyle birlikte, mahalle sakinleri de daha iyi şartlarda pazar alışverişini yapma imkânı buldu. Fethiye Mahallesi sakinleri, modern bir pazaryerinin yanı sıra, aynı binada yer alan sosyal ve kültürel etkinlik alanlarına da kavuştu. Pazarın kurulmadığı günlerde otopark olarak da hizmet verecek olan Fethiye Kapalı Pazar Alanı, böylelikle bölgede yaşanan otopark sorununa da çözüm olacak. Pazaryerimiz artık yeni mekânında kuruluyor. Üst katta bulunan eğitim amaçlı atölye ve sergi salonları ile kadın ve çocuk akademisi de işlerlik kazandığında burası tam bir eğitim ve sosyal yaşam merkezi olacak” dedi.

Haberin Devamı

NİLÜFER SOSYAL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ

Kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla olan iş birliklerini çoğaltmak amacıyla hayata geçirilecek olan Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi ile Bursa’da sosyal girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Erdem, BEBKA 2019 yılı Girişimcilik Mali Destek Programı kapsamında hibe almaya hak kazandıkları proje için çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Projenin Nilpark’ta Şubat ayı içinde faaliyete geçmesini planlandıklarını ifade eden Erdem, “Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi Projesi’nde Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi iştirakçi olarak yer alıyor. Aynı zamanda Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile de bu çalışmalarla ilgili iş birliği yapılıyor. Kurulan merkez ile ana hedef Bursa’da sosyal girişimcilik ekosistemini güçlendirmek amacıyla çatı bir kuruluş oluşturmak ve bölgenin konu ile ilgili kapasitesini artırmak. Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi aracılığıyla, potansiyel sosyal girişimcilerin kapasitesini artırarak, toplumsal değer taşıyan fikirlerin ortaya çıkması ve bunların desteklenmesi, bilgi ve deneyim paylaşımının sağlanması amaçlanıyor” diye konuştu.

DAHA GÜÇLÜ TOPLUM İÇİN

Merkezin Nilüfer ve Bursa’ya sosyal girişimcilik kavramının benimsenmesine de katkıda bulunmasını beklediklerini ifade eden Erdem, “Bu hedefler gerçekleştikçe bölge halkının yaşadığı sosyal ve çevresel sorunların çözümüne yönelik çalışmalar da artacak. Bu sosyal fayda odaklı çalışmalar vatandaşlık bilincini de artırarak, daha güçlü bir toplum olmak adına hem bugüne, hem de geleceğimize katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

YENİLİKÇİ FİKİRLERE İHTİYAÇ VAR

Sosyal girişimciliğin Türkiye ve dünyadaki gelişimine dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Erdem, “İşsizlik sorunu ile yüz yüze olan dünyamızın yenilikçi iş fikirlerine ihtiyacı var. Bu noktada sosyal girişimciliğin kilit rol oynayacağına inanıyorum. Nilüfer Belediyesi olarak bizler de sosyal girişimciliği destekliyor ve bu konuda bir yerel yönetim olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Nilüfer’de 2021 gıda yılı olacak

KAPANAN KÖY OKULLARI KIRSAL KALKINMA DURAKLARI

İlçenin kırsal mahallelerinde kalan ve taşımalı sistem nedeniyle yıllardır kullanılmayan köy okullarının Nilüfer Belediyesi tarafından onarılarak değerlendirileceğini belirten Erdem, özellikle Mysia Yolları güzergahında bulunan köylerdeki bu okul binalarının, köy kadınları tarafından yerel lezzetlerin satılacağı mekanlar haline getirilmesini planlandıklarını açıkladı. Bu amaçla ilçenin kırsal mahallelerindeki 16 eski köy okulunun belediyeye tahsisi talebiyle Milli Emlak Dairesi Başkanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yapılan başvurunun sonuçlandığını aktaran Erdem, “16 köy okulu içinde; İnegazi, Kadriye, Üçpınar ve Başköy’deki eski köy okulları Nilüfer Belediyesi’ne tahsis edildi. Tahsisi onaylanan 4 eski köy okulunu 2021 yılında tadilattan geçirip, yeniden işlev kazandıracağız” şeklinde konuştu.

HARABEDEN DÖNÜŞÜM

Nilüfer’in tarihi ve doğal güzelliklerini içinde barındıran kırsal yerleşimlerde doğa ve kültür turizmine kazandırabilecekleri pek çok değerin bulunduğunu söyleyen Erdem, “Mysia Yolları projemiz tam da bu amaçla hayata geçirdiğimiz bir çalışmaydı. Şimdi bu projeyi daha da geliştireceğiz. Bu okul binalarını, kadın derneklerimiz ve muhtarlıklarımız ile birlikte konukların ağırlanacağı, bilgilendirmelerin yapılacağı turizm ve kırsal kalkınma durakları olarak kullanacağız. Ayrıca bu mahallelerimizde yaşayan kadınlar ve çocuklar için sosyal, kültürel hizmetlerin sunulacağı sosyal tesis ve atölyelerle bu mekanları aktif merkezler olarak kazanacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!