Koronavirüsle gerçeğe uyanmak

Güncelleme Tarihi:

Koronavirüsle gerçeğe uyanmak
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2020 19:22

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını şu günlerde ülkemizde de etkisini gösteriyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi atlatabilmemiz için uyarıları dikkate alarak, kurallara uyarak hayatımıza devam etmemiz gerekiyor. Bu zor günlerde Hürriyet Bursa olarak iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle koronavirüslü yaşam hakkında kısa sohbetler gerçekleştirdik. Ve bir yazı dizisi hazırladık.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Efsun DİNDAR: Bursa Uludağ Üniversitesi
Çevre Mühendisliği Bölümü

Koronavirüsle gerçeğe uyanmak

Öğretim Üyesi: İnsanlık zor günlerden geçiyor. Herkes kaygı, endişe ve güvensizlik içinde. Dünyanın şu anki koşulları içinde dengelenmeye ve yaşamaya çalışıyoruz. Varoluşun ve enerjinin nice formundan biri olan bir virüs ile karşı karşıyayız. Her birimiz bir şekilde tanışacağız ama ne kadar geç, o kadar iyi. Dünyayı kontrolsüzce kirletirken, doğal kaynakları bilinçsizce harcarken, havayı, suyu, toprağı kirletirken, dünyayı ısıtıp iklim değişikliğini tetiklerken bir gün bunların olabileceğini söylediğimizde sadece ekonomik kazançları düşünenler umarım gerçeğe uyanmak için geç kalmamış olurlar. Bugüne kadar temiz suya ve havaya ulaşamadığı için hayatını kaybeden canlar yok sayıldı.

Haberin Devamı


DÜNYA DÜŞÜNDÜRMEYE ZORLUYOR


İster yapay bir virüs diyelim, ister ilahi adalet gerçek şu ki çevre kirliliği ve iklim değişikliği mutasyonlara yol açarak bilmediğimiz hastalıklara sebep olabilir. Şu an hepimiz durduk, artık dünyayı biz yönetmiyoruz. Dünya yeni bir düzen oluşturmaya ve bizi durup düşünmeye zorluyor. Bu dünyada olup bu dünyanın ürünü olmamak için hepimizin farkındalığının artmasını diliyorum. Bu süreçte gerekli önlemleri alıp, hem kendi hem de sevdiklerimizin hayatını riske atmamak gerekiyor. Birbirimize karşı duyarlı, şefkatli davranarak panik yapmadan huzurda kalmaya çalışalım. Bizler için fedakarlık yapan başta sağlık çalışanları olmak üzere, eczanelerde, marketlerde çalışan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunar, hastalarımızın bir an evvel sağlığına kavuşmasını dilerim. En kısa sürede sağlıklı günlerde sevdiklerimizle birlikte olmak dileğiyle.

OYA EROĞLU: BUİKAD BAŞKANI

Koronavirüsle gerçeğe uyanmak
Dünyanın yakın zamanda deneyimlemediği bir süreci hep birlikte yaşıyoruz. Henüz krizin hangi aşamasında olduğumuzu bilmiyoruz. Ülkemizin ekonomik alt yapısı ve dinamikleri yaşanan bu sancılı süreci derinden hissedebilir. Beyaz yakalıların evden çalışması, kronik rahatsızlığı bulunan mavi yakalılara izin verilmesi gibi şirketlerin bu dönemde gerekli adımları attığını hepimiz görüyoruz. Bu sürecin çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Ekonomide olacak daralma engellenemez ama önemli olan bu süreçten en az zararla çıkmak olacaktır.
Devletimiz gerek ekonomik gerekse sağlık konusunda gerekli önlemleri alıyor ve en doğru şekilde süreci yönetmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

EVDE KAL TÜRKİYE

Bizler de bireysel anlamda devletimize bu anlamda destek olmalı, yapılan uyarıları dikkate alarak bu krizi minimum zararla atlatmaya çalışmalıyız. Bazı meslek gruplarının daha fazla sorumluluk alarak görevlerini yaptıkları hepimizin malumu. Doktorlarımızdan, sağlık çalışanlarımıza, online eğitim sürecine hızlıca giriş yapan öğretmenlerimizden polislerimize, eczacılarımızdan market görevlilerimize kadar bu zor günlerde hayatımız aksamasın diye özveri ile çalışan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Her birimizin bu zincirin bir halkası olduğunun altını çizerek, sosyal bilinçle ‘Evdekal Türkiye’ diyerek tüm halkımızı bu global sorunun mücadelesini birlikte vermeye davet ediyoruz.

Haberin Devamı

ZERRİN ÖZGÜLE: BUSADER BAŞKANI

Koronavirüsle gerçeğe uyanmak

Küresel salgın olan Corona Virüsü tüm dünyada etkisini artırarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, en az hasarla atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz ve mecbur kalmadıkça evden çıkmamamız çok önemli. Biz de çalışanlarımızı, acil olanların dışında, evden çalışmaya yönlendirdik. Kendimiz de mümkün olduğu kadar evden çalışıyoruz.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI

Sağlık bakanımızın bu dönemde süreci iyi yönettiğini düşünüyor, diğer ülkelere göre kayıp ve hastalığa yakalanma sayısı bakımından ortalamanın altında olduğumuzu görüyoruz. Bu sebeple işin en zor tarafında olan ve özveriyle çalışan tüm sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyor, en kısa zamanda bu sıkıntılı gunlerin sona ermesini diliyorum.

Haberin Devamı

ARZU TAN BAYRAKTUTAN: AVP BURSA DEVLET TİYATROSU MÜDÜR

Koronavirüsle gerçeğe uyanmak
İnsanlık, olağan dışı ve zor günler yaşıyor. Hayatın her alanında olduğu gibi tiyatroya da ara verdik. Hepimizin sağlığı için. Ama inanıyorum ki, çok uzun sürmeyecek ayrılık. Bu günleri hep birlikte atlatacak ve pek yakında ‘perde’ diyeceğiz. Sanat sağlıkla, hayatla, insanla güzel.

EMİRE CANTÜRK EREN: HASVAK BURSA ŞUBESİ BAŞKANI

Koronavirüsle gerçeğe uyanmak
Bir halk sağlığı sorunu olarak koronavirüs salgını (COVID-19) ile mücadele ettiğimiz bir ortamda devletimiz süreci minimum zarar ile atlatmak için üstün çaba ve takip sürdürmektedir. Bu dönemde STK’lar olarak bizlerinde çaba ve çözüm içerisinde olmamız, önem ve ihtiyaç oluşturmaktadır. Dünyada küresel krize dönüşen salgın maalesef ülkemizde de gün geçtikçe hızlıca yayılmaktadır. Bizler HASVAK Bursa Şubesi olarak her konuda halkımızın huzuru ve sağlığı için elimizden gelen gayreti göstermeye devam ediyoruz. Bu süreçte özellikle kanser hastalarının hijyen ve beslenme konusuna özen göstermeleri gerektiğinin bilincindeyiz. Bu sebep ile kanser hastalarına dağıtılmak üzere içerisinde pijama, havlu, hayat kurtaran bileklik ve erzak paketi olacak şekilde koliler hazırladık ve dağıtımına başladık.

EVİNDE KAL

Haberin Devamı

Aynı zamanda bu süreçte farklı hastalıklara sahip olan hastalarımızda kaygı nedeni ile şu an için hastanelere gitmek istememektedirler. Bu durumda acil müdahaleler içinde üye doktorlarımız, hemşirelerimiz ve eczacılarımızdan bir birim oluşturduk. Kendilerinin bu anlamda özverili çabası yadsınamaz. Ülkemizde sağlık bakanlığının korona virüsüne karşı başlatmış olduğu önlemlere ek olarak sosyal medyada yayılan ‘evinde kal’ çağrılarına büyükşehirde yaşayan Bursa halkı olarak daha hassas olmamız gerektiğini düşünüyor, sosyal mecralarımızdan kampanyayı destekleyerek farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bu salgının Bursa’da yüksek ölçüde etkisini göstermemesi adına özellikle yaşlı vatandaşlarımızın ve tüm halkımızın zaruri ihtiyaçları olmadığı sürece evinde kal çağrılarına uymaya davet ediyoruz.

 BURÇAK BEYSEL: NİLÜFER LIONS KULÜBÜ BAŞKANI

Koronavirüsle gerçeğe uyanmak
Bugün koronavirüs salgınıyla mücadele edebilmek, bundan en az zararla kurtulabilmek için hepimiz ‘evde kalıyoruz’. Belki sevdiğimiz aile büyüklerimizi göremiyor, onlara sarılamıyoruz. Ama biliyoruz ki bu zor günler bitince ne biz eski biz, nede dünya eski dünya olacak!

HEPİMİZ EŞİTİZ

Ne çok şey öğrendik; günlük sıradan dediğimiz işlerimizin önemini, ailemizle ve dostlarımızla birlikte olmanın verdiği neşeyi, bir amaç için dışarı çıkabilmenin anlamını ve herşeyden önemlisi, hepimizin aynı, herkesin bu durumda eşit olduğunu… Bir an önce sağlıkla, bu yeni dünyaya, değişmiş bir şekilde kavuşabilmek en büyük dileğim. O güne kadar ‘evdekal Türkiye’

SİBEL GÖNÜLKIRMAZ: TÜRK ANNELER DERNEĞİ
(TAD) BURSA ŞUBE BAŞKANI

Koronavirüsle gerçeğe uyanmak
Son dönemde dünya genelinde yaşanan koronavirüs salgınının yol açtığı ve bugüne kadar yaklaşık olarak 15.000 kişinin ölümüne sebep olan hastalığın, hepimize yaşattığı korku için tüm insanlık ve ülkem adına üzgünüm. Dünya olarak karantinadayız ve önümüzdeki süreç belirsiz.

DÜNYAYA GEÇMİŞ OLSUN

Psikolojik açıdan kaygı ve korku içinde geçirdiğimiz bu günleri ne “dünyanın sonuymuş” gibi görmeli ne de bu virüsü hafife almalıyız. Bu süreçte hepimizin sabır ve sükunetle, birlik ve beraberlik içerisinde göstereceğimiz dayanışma ve alınan tedbirler doğrultusunda bu günleri de geride bırakacağımıza inancım tam. Tüm dünyaya geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

SİNEM UĞURGÜN: İŞ İNSANI

Koronavirüsle gerçeğe uyanmak

Koronavirüsün tüm dünyada ve ülkemizde hassas bir noktaya geldiği bugünlerde herkesin evde kalmasını rica ediyorum. Kendimizin ve çevremizdekilerin sağlığını düşünerek evde kalacağımız bu süreci, uzun süredir yapmak istediğimiz pek çok şeyi hayata geçirecek fırsat olarak görelim. Belirsizlik hepimiz için zor, sağlık düşüncemizin yanı sıra pek çoğumuzun ekonomik endişeleri yüksek ancak biliyoruz ki hepimiz aynı gemideyiz ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak ayakta kalacağız.

DİRENİŞTİR YAŞAMAK

Ben kendi adıma olumsuz bir dönemin olumlu yanlarını almaya çalışarak, bardağın boş tarafını görmenin kolay olduğu bu zamanlarda dolu olan tarafına odaklanarak psikolojimi sağlam tutmaya çalışıyorum. Ve herkese Nazım Hikmet’in şu sözünü armağan ediyorum. “Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak. Unutma aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!