Koronavirüs günlerinde gıda alışverişi

Güncelleme Tarihi:

Koronavirüs günlerinde gıda alışverişi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2020 09:36

KORONAVİRÜSLE yoğun bir mücadele verdiğimiz bu günlerde on iki ayın sultanı ramazanı coşkusunu yaşıyoruz. Koronavirüs ile mücadelenin artarak sürdüğü bu günlerde ramazanda gıda güvenliğinin önemi bir kez daha artıyor. Sizler için Ramazan ayında sofralarımızda Koronavirüs ile mücadele ve gıda güvenliği ve hijyen kuralları çerçevesinde dikkat edilmesi gereken ana hususları bir kez daha hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı

Gıda alışverişine kalabalık olacağını tahmin ettiğiniz saatlerde çıkmayın, alışverişlerinizde mutlaka maske, eldiven takmayı ve sosyal mesafeye uymaya özen gösterin. Eğer mümkünse siparişlerinizi sanal uygulamalar üzerinden yapmaya çalışın. Bu konuda Bursa’da çok başarılı organizasyonlar var. Gıda üreticisi firmalarımız direkt üretimden evinize istediğiniz ürünü uygun fiyatla evinize kadar getiriyor.
Alışverişe çıkarken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren bir liste yapınız. Ancak listede bulunan bir yiyecek o hafta pazara az gelmişse fiyatı yüksek olabilir. O zaman onun yerine geçebilen başka bir yiyecek satın alınız.
Mümkün olduğunca ambalajlı ve Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı/kayıtlı gıdaları satın almaya çalışın. Paketin içinde neler olduğunu üzerindeki etiketten inceleyiniz. Boya katılmış olanları, özellikle duyarlı kişilerde ve çocuklarda alerji yapabilir. Paketin veya ambalajın delik, hasarlı olmamasına ve son kullanma tarihine dikkat ederek alınız. Konserve ve süt kutularında yarık, çatlak, kapaklarda bombe (dışa dönüklük) olmamalıdır.

SAKLAMAK ÇOK ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Eğer hemen tüketmeyecekseniz, dondurulmuş ürünleri çözülmeden evinize ulaştırıp hemen buzluğa yerleştirin.
Pirinç, bulgur, kuru fasulye, nohut gibi gıdalari içlerindeki taş, toprak ve diğer yabancı maddeleri ayıkladıktan sonra, bez torbalarda saklayınız. Yağları kapalı olarak serin ve ışıksız yerde saklayınız.
Taze sebzeler dayanıksızdırlar. Ispanak, marul gibi sebzeleri, köklerindeki çamur, toz ve toprakları gidecek şekilde yıkadıktan sonra naylon torbalara koyarak buzdolabında 3-5 gün saklayabilirsiniz. Diğer taze meyve ve sebzeleri de çamurluysa yıkadıktan sonra, çamurlu değilse yıkamadan naylon torbalara koyarak buzdolabında saklayınız. Naylon torbanın birkaç yerinde delik olursa, saklanırken fazla nemden çürümeleri önlenir.
Dışarıdan yemek siparişi verecekseniz paket geldikten sonra, sıcak gıdanın paketini çıkartıp atın, gıda yeterince sıcak değilse içindeki gıdayı uygun bir kaba alarak mikrodalga veya fırında ısıtın.
Bu dönemde ne yazık ki soframızı sevdiklerimizle birlikte paylaşamayacağımız bir ramazan olacak. Ancak her ne kadar iftar soframızda ağırlayamayacak da olsak büyüklerimizi ve dostlarımızı internet ve telefonlarımız üzerinden sofralarımıza konuk edebiliriz.
Koronavirüssüz, sağlıklı ve huzurlu bir ramazan dilerim.
Esen kalın, evde kalın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!