Klasik okul kavramı değişecek

Güncelleme Tarihi:

Klasik okul kavramı değişecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2020 13:56

Pandemi ve Eğitimde Dönüşüm ismiyle hafta başından bugüne yayınladığımız serimizde özel okulların salgın etkisi ile yeni tip eğitime geçiş sürecini inceliyoruz. Sayfamızda bugün Özel Şahinkaya Eğitim Kurumları’na yer veriyoruz. Kurumları adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Şahinkaya, disiplinli bir program ile okul içindeki verimli öğrenmeye benzer sonuçların uzaktan eğitimde de alınabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Salgın sürecinin başlangıcında örgün eğitim çok kısa bir sürede uzaktan eğitim sistemine geçmek zorunda kaldı. Bu süreçte birçok öğretmen belki daha önce hiç kullanmadıkları teknolojik araçlar ile tanıştı. Öğretmenler ve öğrenciler için bu alışılmadık süreci nasıl kolaylaştırdınız?
Altyapısını kendimiz oluşturduğumuz ve 2 yıldır aktif kullandığımız “Şahinkaya Leon” sistemimiz ile bu süreci çok verimli bir şekilde yürütebildik. Şahinkaya Leon sisteminde; 1. sınıftan 12. sınıfa kadar her sınıf grubunda ve her branşta güncel ders anlatım videoları bulunuyor. Bu nedenle öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz değişen sisteme zaten aşinaydı, çevrimiçi eğitim sürecine de kolaylıkla adapte oldular. Hafta içi her gün tam zamanlı eğitim programımız kapsamında öğretmenlerimiz, canlı ders anlatımlarıyla ders işlediler. Aynı zamanda hazırladığımız disiplin yönergesi ile bu süreci ciddi ve verimli bir şekilde sürdürdük.

Haberin Devamı

ÇEVRİMİÇİ DİSİPLİN YÖNERGESİ

Milli eğitimin kararı ile 20 Kasım Cuma gününden 4 Ocak Pazartesi gününe kadar resmi, özel ve örgün tüm eğitim kurumları uzaktan eğitime geçiyor. Bu karardan önce öğrencilere yüz yüze, hibrit ve uzaktan eğitim olarak üç farklı şekilde eğitim alma seçenekleri sunulmuştu. 17 Kasım’dan önce öğrencilerinize bu seçenekleri ve başkalarını sundunuz mu?
Yaz aylarından sonra kademeli olarak geçilen yüz yüze eğitim programını, üst seviyede uygulanan mesafe ve hijyen kuralları çerçevesinde çok başarılı bir şekilde yürüttük. Sınav grupları dışındaki diğer öğrencilerimiz haftanın belirli günlerinde yüz yüze eğitim aldı; geri kalan günlerde ise canlı ders anlatımlarının yanında etüt programları ve çevrimiçi sınav uygulamaları gördüler. Bahsettiğim Şahinkaya Leon sistemi aracılığı ile öğrenciler tekrar etmek istediği konuları yeniden gözden geçirebildi ve kalıcı bir öğrenme oluşturdular.
Okulların açık olduğu dönemde uzaktan eğitim almayı seçen öğrencilerimiz, okuldaki canlı ders anlatımlarına çevrimiçi platform üzerinden interaktif bir şekilde katıldı. Akademik programı eksiksiz bir şekilde takip etme şansı buldular. Öğrencilerimizin çevrimiçi modelden verimli bir şekilde faydanalabilmeleri için öncelikle bir iletişim ağı kurduk. Bir çevrimiçi disiplin yönergesi uyguladık; öğrencilerimizin, okul ciddiyetine uygun şekilde ekran karşısında hazır olmalarını, dersleri aynı sorumlulukta dinlemelerini ve özdenetimlerini geliştirmelerini sağladık. Bundan sonraki süreçte de öğrencilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda destek programları oluşturmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

‘ÖĞRENCİLERİMİZ DÜZENLİ ARANIYOR’

Şimdi eğitime nasıl devam edeceksiniz?
Şu an eğitime çevrimiçi olarak devam ediyoruz. Akademik programımızı canlı ders anlatımlarıyla sürdürüyoruz. Öğrencilerimizin sosyal gelişimleri için de farklı kulüp etkinlikleri düzenliyoruz. Aynı zamanda okulumuzun Psikolojik Destek Birimi tarafından öğrencilerimiz belirli aralıklarla düzenli olarak aranıyor. Kendilerinin bu süreci zihinsel ve ruhsal olarak en sağlıklı şekilde geçirmeleri için onlara destek oluyoruz.

VERİM İÇİN ÖNCE TEKNOLOJİK İHTİYAÇLAR GİDERİLMELİ

Pandemi sürecinde Türkiye’de uygulanan uzaktan eğitim faaliyetlerine ilişkin eleştiri ve önerileriniz nelerdir?
Pandemi ile birlikte ülkemizdeki tüm eğitim kurumları uzaktan eğitim modeline hızlı bir geçiş yapmak zorunda kaldı. Teknolojik alt yapıya sahip olan kurumlar sürece oldukça iyi adapte oldu. Çevrimiçi eğitim için gerekli olan donanımlara ve koşullara sahip olmayan kurumlarda ise aksaklıklar ve ciddi verim düşüklüğü yaşandığını maalesef hep birlikte gördük. Uzaktan eğitim sürecini tüm öğrencilerin en iyi şekilde geçirmeleri için; öncelikli olarak öğrencilerin teknolojik ihtiyaçları giderilmeli, akabinde de kurumların alt yapılarını geliştirerek, çocuklarla en verimli şekilde bir araya gelmeleri gerekmektedir. Ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında en etkili güç çocuklarımız. Onlara ciddi kayıplar yaşatmadan, uygun koşullarda eğitim hakkı sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

‘YENİ DÜZENLEMELER YAPILDI’

Peki, öğrenci ve veli sağlığını korumak adına nasıl önlemler aldınız?
Kampüslerimizde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kurallar çerçevesinde çalışıyoruz. Buna göre sınıflarda, ortak alanlarda, bahçe kullanımında ve giriş-çıkışlarda yeni düzenlemeler yapıldı. Kampüslerimizin her bir köşesinde sosyal mesafe yönlendirmeleri, hijyen kuralları bilgilendirmeleri yer alıyor. Sınıflar ve ortak alanlarda öğrencilerimizin kurallara uyması konusunda öğretmenlerimiz aktif rol üstlendiler.

‘TEMİZ HAVAYA ÖZEN GÖSTERİLDİ’

Birçok okulda öğrenciler teneffüs saatlerinde korunma konusunda kendileri sorumluluk almak zorunda bırakılıyor. Siz konuyla ilgili ekstra tedbirler aldınız mı?
Farklı sınıf gruplarımız için farklı teneffüs zaman çizelgeleri oluşturduk. Bu şekilde koridorların ve dinlenme alanlarının en hijyenik şekilde kullanılmasını sağladık. Öğrencilerimizin gün içerisinde kampüs bahçesinde mutlaka temiz hava almasına özen gösterdik. Onlar teneffüste iken koridorları ve sınıfları da belirli aralıklarla havalandırıldı ve dezenfekte edildi. Sosyal mesafe ve maske kullanımıyla ilgili öğrencilerimizin özdenetim kazandığına şahit olduk, yine de öğretmenlerimiz de tüm alanlarda üst seviyede takipte oldular.

Haberin Devamı

‘GÜVENLİ PROGRAMLAR OLUŞTURULDU’

Milli Eğitim tarafından özel okulların uymaları beklenen kurallar var mı?
Evet, MEB’nın belirlediği bu kurallar çerçevesinde kampüslerimizde tüm çalışmalarımız gerçekleştirildi. Buna ek olarak kendi uygulamalarımız kapsamında özel hijyen önlemleri alındı, güvenli programlar oluşturuldu.

‘DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİLDİ’

Öğrencilerinizden test yapmalarını istediğiniz oldu mu?
Bu süreci Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 ile ilgili belirlediği adımlara göre yürüttük. Sağlık Birimimiz tarafından öğrencilerimiz düzenli olarak kontrol edildi. Gerektiği durumlarda tedbir açısından prosedürler yerine getirildi.
m Koronavirüs testi pozitif çıkan bir öğrenci ile ilgili bilgi aldığınızda nasıl bir yol izliyorsunuz?
Sağlık Bakanlığı’nın bu süreçle ilgili eğitim kurumları için belirlediği adımları uyguluyoruz kampüslerimizde.

Haberin Devamı

ÇEVRIMİÇİ EĞİTİM ARTIK YAŞAMIMIZIN PARÇASI

Eğitimin değişime uğradığı bu dönemde öğrenci psikolojisini nasıl destekliyorsunuz?
Psikolojik Destek Birimimiz tarafından her öğrencimizle düzenli aralıklarla görüşmeler yapılıyor. Çocuklarımızın süreci en sağlıklı şekilde yürütmeleri için mental (zihinsel) ve ruhsal olarak yanlarında oluyoruz. Velilerle de önemli iletişimde olmak bu süreçte çok önemli. Öğrenci, öğretmen, veli birlikte çalışmalı, bu durumu birlikte yönetmeli.
Yakın gelecekte eğitim sisteminin nereye doğru evirileceğini düşünüyorsunuz?
Çevrimiçi eğitim modelinin, bu süreçten sonra yaşamımızın önemli bir parçası olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu modelin eğitimde yeniliklerin kapısını açacağını, klasik okul kavramı ve öğrenme tekniklerini büyük ölçüde değiştireceğini tahmin ediyoruz. Kullandığımız çevrimiçi eğitim modelinin daha gelişmiş ve üst versiyonlarla eğitimde farklı olanaklar sağlayacağını söyleyebiliriz.

BAKMADAN GEÇME!