Irgandı Köprüsü'nde Sanat Günleri başladı

Güncelleme Tarihi:

Irgandı Köprüsünde Sanat Günleri başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2016 13:07

Irgandı Köprüsü'nde Sanat Günleri başladı

Haberin Devamı

BURSA (DHA)BURSA Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Irgandı Köprüsü Sanat Günleri etkinliği renkli bir açılış töreni ile başladı.

Dünyadaki 4 çarşılı köprüden biri olma özelliğini taşıyan Irgandı Köprüsü, Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Sanat Günleri'ne ev sahipliği yapıyor. Köprü girişinde düzenlenen açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Irgandı Köprüsü sanatçıları ile 'Irgandı Köprüsü Sanat Günleri' etkinliğini düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Bu köprünün 1442 yılında Irgandılı Ali'nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edildiğini söyleyen Karlık, "Irgandı Köprüsü, 2004 yılında yenilenerek kullanıma açıldı ve sanatçılarımızın geleneksel el sanatları artık burada icra ediliyor. Dünyada, Irgandı Köprüsü´ne benzer üç çarşılı köprü daha vardır. Bunlar Bulgaristan´ın Lofça kentinde bulunan Klearchos Köprüsü, İtalya´nın Floransa kentinde bulunan Ponte Vecchio Köprüsü ve Venedik kentinde bulunan Rialto Köprüsü´dür. Dünyada sadece 4 örneği bulunan çarşılı köprülerin önemini vurgulamak ve buradaki sanatçılar tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin yerel, ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasına yönelik düzenlenecek atölye çalışmaları, sergiler ve dinletilerin de yer alacağı “Irgandı Köprüsü Sanat Günleri' etkinliği ile Bursa'nın sosyo kültürel hayatına da canlılık kazandırmış olacağız. Etkinliğimize katılan, sanatsal faaliyetlerini ve ürünlerini sergileyen, aynı zamanda atölye çalışmalarında yer alan sanatçı dostlarımız bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

Tarihi köprünün önemi hakkında bilgiler veren Bursa Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu da Irgandı Köprüsü'nün arasta özelliğine sahip dünyadaki 4 köprüden biri olduğunu, 1922 yılında Yunanlıların kenti terk ederken bombaladığı köprüdeki dükkanların tamamen yıkıldığını, köprünün 1949 yılında onarıldığını, dükkanların ise 2004 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilerek köprünün bugünkü halini aldığını söyledi.

Irgandı Köprüsü Sanatçıları adına söz alan Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Benlioğlu ise sanatsız bir medeniyet ve insanlığın düşünülemeyeceğini belirterek, sanata ve sanatçıya verdikleri destekler nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın da etkinliğe katılan sanatçıları kutlayarak, organizasyon nedeniyle de Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

Konuşmaların ardından kılıç kalkan gösterisi ve geleneksel kıyafetler defilesi düzenlendi. Protokol üyeleri tören sonunda köprü üzerindeki sanat atölyelerinde sanatçılar tarafından yapılan çalışmaları inceledi.

(Fotoğraflı)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!