Üreticilerden toprak analizi uygulamasına yoğun ilgi

Güncelleme Tarihi:

Üreticilerden toprak analizi uygulamasına yoğun ilgi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2021 13:03

Üreticilerden toprak analizi uygulamasına yoğun ilgi

Haberin Devamı

Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)-İNEGÖL Belediyesi’nin çiftçiyi desteklemek adına başlattığı Toprak Analizi uygulaması yoğun ilgi görüyor. Yerel yönetim ile çiftçi arasında Türkiye’de ilk kez yapılan işbirliğine ilk 2 ayda 300 kişi başvurdu. Belediye Başkanı Alper Taban, “Bugüne kadar imkanlarımızın elverdiği şartlar altında hep çiftçimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz” dedi.

İnegöl Belediyesi Eylül ayında tarımda daha önce uygulanmamış, yerel yönetim ile çiftçi arasında Türkiye’de ilk kez yapılan bir işbirliğine imza atmıştı. Çiftçilerin girdi maliyetlerini asgariye düşürmek, daha nitelikli üretim yapmak ve kullanılan gübrenin daha bilinçli bir şekilde kullanılmasını sağlamak adına bir laboratuvar ile anlaşan İnegöl Belediyesi, isteyen tüm çiftçilerin tarlalarının toprak analizini ücretsiz yaptıracaklarını duyurmuştu.

İnegöl Belediyesi, toprak numunelerinin toplanması için özel torbalar hazırladı.  Muhtarlıklar organizasyonu ile vatandaşlara ulaştırılan bu torbalar, numunelerin konulmasının ardından yine muhtarlıklar tarafından toplanarak İnegöl Belediyesi’ne teslim ediliyor. İsteyen vatandaşlar kendileri de numuneleri doğrudan İnegöl Belediyesi’ne ulaştırabiliyor. Toprak analizleri İnegöl Belediyesi’nde toplanarak belirli aralıklarla anlaşmalı Toprak Tahlil Laboratuvarında çiftçilerden hiçbir bedel talep edilmeden yaptırılıyor. Eylül ayında başlayan uygulamada, ilk 2 aylık süreçte kırsal mahallelerden 300 çiftçi, numune göndererek toprak tahlili yaptırdı.

Çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği uygulamaya ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, “Meyve bahçeleri için en az 3 dekar, tarla bitkilerinde de 10 dekarlık alanlar için geçerli olan bu uygulamaya ilk 2 ayda ciddi bir katılım oldu. Şu ana kadar yaklaşık 300 adet toprak analizi yapıldı. Bundan sonraki süreçte de vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda toprak analizi yapmaya devam edeceğiz. Özellikle birim alandan yüksek ve kaliteli ürün alınması ve toprağın verimliliğinin devamlılığının sağlanması için toprak analizi gereklidir. Toprak analizi yapılmaz ise gereğinden fazla veya az gübre uygulanabileceği gibi hatalı bir gübre çeşidi de kullanılabilir. Hatta uygulamada zamanlama hatası bile olabilir. Niçin toprak analizi yapılmalı dediğimizde; üründe kalite ve verimin artması, doğru gübreleme programı, sürdürülebilir tarım, doğayı ve çevreyi korumak ve ekonomiye katkı sağlamak için toprak analizi büyük önem arz etmekte” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!