Hititlerin ‘siyez buğdaylı’ ekmeği Bursalıların sofrasında

Güncelleme Tarihi:

Hititlerin ‘siyez buğdaylı’ ekmeği Bursalıların sofrasında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2017 16:09

Hititlerin ‘siyez buğdaylı’ ekmeği Bursalıların sofrasında

Haberin Devamı

BURSA, (DHA) – BURSA Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerden Bursa Ekmek Besin Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (BESAŞ) ürün yelpazesine Hititler ve Frigler tarafından da tarımı yapılan ve genetiği değişmeden günümüze kadar gelen günümüz buğdayının atası siyez buğdayından yapılan ekmeği tüketiciyle buluşturdu. Dünyada glisemik endeksi insanlara en uygun gıda olan, radyasyon emmeyen özelliği nedeniyle savaş gibi durumlar için bazı ülkelerin stoklarda tuttuğu ürünler arasında yer alan Siyez unundan yapılan 400 gramlık Organik Siyez Tam Buğday Ekmeği, 5 lira 75 kuruştan satışa sunuluyor.

Yıllık 70 milyon adet ekmek üretimi ile Bursa’nın ekmek ihtiyacının yüzde 20’ni karşılayan, BESAŞ, 24 çeşitlik ekmek ürün yelpazesine bir yenisini daha ekledi. Siyez unundan yapılan Organik Siyez Tam Buğday Ekmeği, BESAŞ’ın tüm bayilerinde tüketiciyle buluştu. Şifa kaynağı olarak nitelendirilen 400 gramlık organik siyez tam buğday ekmeği 5 lira 75 kuruştan satışa sunuldu.



SİYEZ BUĞDAYININ ÖZELLİKLERİ



14 kromozomlu yapısı ile genetiği değişmeden günümüze kadar gelmiş, Hititler ve Frigler tarafından da tarımı yapılmış olan Siyez buğdayı günümüz buğdayının atası kabul ediliyor. Türkiye'de sadece Kastamonu yöresinde dağlık arazilerde yetiştirilen siyez buğdayı, zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak biliniyor.



Siyez unu ile yapılan ürünler kilo aldırmazken, karbonhidrat değeri oldukça düşük, protein değerleri ise çok yüksek. Lifli yapısından dolayı sindirimi kolaylaştıran ve bağırsakları temizleyici özelliği olan siyez buğdayı yüksek antioksidan özellik de taşıyor. Bu özelliği ile hücre yapısını koruyan ve yaşlanmayı geciktiren siyez unu, kan şekerinin hızlı yükselmesini de önlüyor.

Dünyada glisemik endeksi insanlara en uygun gıda olduğu bildirilen siyez unu ile yapılan yiyecekler ve ekmek uzun süre tokluk hissi de veriyor. Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandıran siyez buğdayının diğer bir özelliği de radyasyona karşı dayanıklılğı. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünlerden önemli ürünlerden biri.



FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!