Geniz eti ve bademcike dikkat

Güncelleme Tarihi:

Geniz eti ve bademcike dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2018 14:04

Geniz eti ve bademcike dikkat

Haberin Devamı

BURSA,(DHA)-BURSA'da, Medicana Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Uğur Dokuzlar, “Geniz eti ve bademcikler hem erişkinlerde hem de çocuklarda tekrarlayan üst solunum yollarına ve havayolu tıkanıklığına neden olabilirler. Özellikle çocukların hastalıklarında önemli ölçüde bu yapılar ve bunların hastalıkları sorumludur. Geniz eti ve bademcik ameliyatı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanlarının en sık yaptıkları ameliyatlardandır” dedi.

Büyümüş geniz eti ve bademciklerin solunum sıkıntısı, uykuda nefes durması (apne), yutma güçlüğü yapacak büyüklükte olması durumunda ameliyatın kaçınılmaz olduğunu söyleyen  Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Uğur Dokuzlar, “Çünkü bu çocukların ilerleyen yaşlarında kalp damar hastalıkları, zeka gelişimi, yüz kemiklerinin gelişimi, kulaklarda işitme kaybı ile giden komplikasyonlar yönünden risk altında oldukları bilinmelidir. Sık tekrarlayan bademcik iltihapları da operasyon yönünden gerekçe oluşturur. Sürekli boğazda yanma, iştahsızlık, yutma sırasında ağrı ve boğazda düzelmeyen kızarıklık hali, kötü ağız kokusu, boyunda bezelerle teşhis ettiğimiz Kronik Tonsillit hali de operasyon gerektirir. Bademcik operasyonlarının bir sebebi de özellikle erişkinlerde tek taraflı büyüme ve kanser kuşkusudur. Eğer hekim muayenesinde kuşkulanırsa bademcikler alınır ve patolojik muayeneye gönderilir’’ dedi.

Eşlik eden başka şikayetler olmadan da bademcik büyümelerinin uykuda solunumu ve beslenmeyi bozabildiğini söyleyen  Medicana Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Uğur Dokuzlar, “Bu durumlarda bademciklere müdahale gerekebilir. Önceki yıllarda bu durumda bademciğin tamamı alınırken son zamanlarda bademciğin korunmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Biz,  tıkanıklığa yol açan bademcik büyümelerinde özel cihazlarla bademciği küçültmeyi tercih ediyoruz.Geniz eti ve bademcik hastalıkları çocuklarda tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları ve kulakta sıvı birikmelerine yol açarak işitme ile ilgili sorunlara yol açabilir. Bu durumların erken tanı ve tedavisi ile işitmede kalıcı sorun olması önlenebilir” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!