Dünya Madenciler Günü

Güncelleme Tarihi:

Dünya Madenciler Günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 17:03

- İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kahyaoğlu: "Artık bu saatten sonra Türkiye'de, ocak çalıştıran hiçbir arkadaşımın, iş güvenliğiyle ilgili tedbiri almadan ocak çalıştırma şansı olmayacak"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, "Artık bu saatten sonra Türkiye'de, ocak çalıştıran hiçbir arkadaşımın, iş güvenliğiyle ilgili tedbiri almadan ocak çalıştırma şansı olmayacak" dedi.

Kahyaoğlu, Bursa'da mermer ve maden ocaklarında çalışan mühendis ve işçilerle Dünya Madenciler Günü dolayısıyla bir restoranda bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Kahyaoğlu, Manisa'nın Soma ve Karaman'ın Ermenek ilçelerinde yaşanan olaylar dahil Türkiye'de son 32 yılda bin 574 işçinin maden kazalarında hayatını kaybettiğini bildirdi.

Kahyaoğlu, bu kazaların oluş nedenlerini görüp ders almak gerektiğini belirterek, yer altı ve üstünde hayatını riske atarak çalışanların daha güvenli koşullarda işlerini yapmasını sağlamak için işçisi, patronu ve devletiyle bir araya gelip sonuca gidilmesinin önemini vurguladı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, sektörde gelişmeye çok açık bir ülke olduğunu, bunun rakamlara da yansıdığını anlatan Kahyaoğlu, şöyle konuştu:

"1986 yılında sadece doğal taş ihracatı 9,3 milyon dolar olup, 2013 yılında da bu rakamı 2 milyar 225 milyon dolara çıkartmış bir ülkeden bahsediyoruz. Bunu çıkartan, emeği geçen isimsiz kahraman işçilerin tümüne teşekkür ediyorum. İnsanları suçlamak herkese kolay gelir. Asıl önemli olan ise tarafları bir araya getirip sorunları çözmektir. Artık bu saatten sonra Türkiye'de, ocak çalıştıran hiçbir arkadaşımın, iş güvenliğiyle ilgili tedbiri almadan ocak çalıştırma şansı olmayacak. Çünkü yeni gelecek olan yasada öyle fazla yaptırımlar var ki insanları 'Bu işi bırakayım' dedirtecek duruma getirecek seviyede birtakım yaptırımlar geliyor. Doğru mu? Doğru. Birtakım tedbirler alınmalı, bu kanayan yara durdurulmalıdır."

Ali Kahyaoğlu, son günlerde maden kazalarından dolayı konuya çok da hakim olmayanların, sektörün üzerine gittiğini söyledi.

Yasa taslağını incelediğini dile getiren Kahyaoğlu, "Bu işi parayla çözemezsiniz. Bu işi cezalara bire beş koyarak, para cezalarıyla çözemezsiniz. Cezalar bu sıkıntıları çözseydi yollarda trafik kazaları olmazdı" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!