Diyetisyen Akgün: "Karpuz kanserin önlenmesinde yardımcı oluyor"

Güncelleme Tarihi:

Diyetisyen Akgün: Karpuz kanserin önlenmesinde yardımcı oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2017 13:07

Diyetisyen Akgün: "Karpuz kanserin önlenmesinde yardımcı oluyor"

Haberin Devamı

BURSA (DHA)-BURSA'da Özel Hayat Tıp Merkezi'nde Diyetisyen olarak görev yapan Melek Akgün, yaz mevsiminin en gözde meyveleri arasında yer alan karpuzun, kalp hastalıklarından güneş çarpması, saç ve deri hastalıklarından kansere kadar bir çok sağlık problemine karşı doğal bir koruma sağladığını söyledi. Akgün, karpuzun tohumlarının da besleyici özelliği bulunduğunu açıkladı. 
Diyetisyen Melek Akgün, sağlıklı yaşamda karpuzun çok önemli olduğunu belirtti. Karpuzun yüzde 92'lik su oranıyla ferahlatıcı bir görev gördüğünü dile getiren Akgün, karpuzla birlikte A ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum, kalsiyum, sayısız antioksidan ve aminoasitlerin vücuda girdiğini ifade etti. Akgün, “Karpuzun içinde büyük oranda yer alan likopen, meyve ve sebzelerde sağlıklı reaksiyonları tetiklemek için insan vücuduyla reaksiyona giren doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Daha çok kırmızı sebze ve meyvelerde bulunmaktadır.  Likopen kalp sağlığı, katarakt, diyabet, nörolojik hastalıklar, kemik sağlığı ve prostat kanseri önlemeyle ilişkilendirilmiştir. Karpuzdan likopen alımını arttırmak için olgunlaşmış olanların tercih edilmesi gerekir. Karpuz olgunlaştıkça beta-karoten ve fenolik asit içeriği de artar. Beta-karoten, kırmızı-turuncu sebze meyvede bulunan bir antioksidandır. Bağışıklık, göz sağlığı ve cilt sağlığı üzerinde etkilidir. Karpuzda sadece 'kırmızı yerler sağlıklıdır' demek yanlış olur. Özellikle kabuğa yakın beyaz kısımlarda sitrulin miktarı daha fazladır. Bu aminoasitler kan akışını düzenler ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirici rol oynar" dedi. 
Karpuz tohumlarının da besleyici özelliği bulunduğunu ifade eden Akgün, “Uluslararası Beslenme ve Gıda Bilimleri Dergisi tarafından yapılan analize göre karpuz; protein, magnezyum, vitamin B ve iyi yağ içerir. Yapılan başka bir çalışmada ise karpuz tohumlarının vücut sisteminde gerekli olan zengin lif ve mineral kaynakları olduğunu gösterdi. Bu karpuz tohumları gıda ürünlerinde kullanıldığında, önemli tıbbi, sağlık ve ekonomik faydalar sağlayabilir" şeklinde konuştu.
HİPERTANSİYONUN AZALMASINI SAĞLIYOR
Özel Hayat Tıp Merkezi'nde görev yapan Diyetisyen Akgün, karpuzun kalp-damar hastalıklarından kas ağrılarına, saç ve deri hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığa karşı koruyucu bir etki gösterdiğini dile getirdi. American Journal of Hypertension'da yayınlanan bir çalışmada, karpuzun obez yetişkinlerde hipertansiyonun azalmasına ve kan basıncının düşmesine yardımcı olduğu belirten Akgün, şunları sıraladı: 
“Antioksidan içeriği inflamasyonun 'iltihaplanma' önlenmesine yardımcı olmaktadır. Su yüzdesinin yüzde 92 oranında olması nedeniyle güneş çarpmasından da korumaktadır.  Bir araştırma, yoğun bir antrenman öncesi karpuz suyu içmenin ertesi gün kas ağrısı ve kalp atış hızını azaltmaya yardımcı olduğunu, göstermiştir.  İçeriğindeki A Vitamini, cildi ve saçları nemli tutmaya yardımcı olur. Karpuz,  Cleveland Kliniği'ne göre hücrelerin sağlıklı büyümesini de teşvik ediyor.  Antioksidan özellikleri sayesinde kanser riskini azaltmaya da yardımcı olurlar. İçerdiği likopen Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre, prostat kanseri hücre çoğalmasını azaltmaya yardımcıdır."
Diyetisyen Akgün, karpuz tüketilirken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinip bu besin maddesininn, süt peynir veya yoğrut ile tüketilmesini önerdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!