CHP’li vekil, İznik Gölü'ndeki kirliliği gösterip işbirliği çağrısı yaptı

Güncelleme Tarihi:

CHP’li vekil, İznik Gölündeki kirliliği gösterip işbirliği çağrısı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2017 11:17

CHP’li vekil, İznik Gölü'ndeki kirliliği gösterip işbirliği çağrısı yaptı

Haberin Devamı

Namık GÖZ/BURSA, (DHA)-  CHP Bursa Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, son günlerde kirlilikle gündeme gelen İznik Gölü kıyısında ölü balıkları görüntüleyip, sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak, Bursa milletvekillerine göldeki kirliliğin önlenmesi için işbirliği çağrısı yaptı.
Türkiye’nin beşinci doğal büyük gölü olan İznik, son yıllarda kirlilik nedeniyle sık sık gündeme geliyor. Geçen 5 Mayıs'ta İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, 24 kişiden oluşan bölüm öğrencileri ile birlikte İznik Gölü'ndeki araştırmasının ardından "İznik Gölü ekolojik ve biyolojik tehdit altında. Acil yönetim planının hayata geçirilmesi gerekiyor. Yoksa çok geç kalınacak. Başka İznik gölü yok" dedi.
Geçtiğimiz günlerde de balık ölümleri üzerine dikkatlerin yeniden çevrildiği göldeki kirlilik iddiaları üzerine İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, konuyla ilgili açıklama yaparak, yapılan analizler sonrası gölde balıkları öldürecek kadar bir kirlilik olmadığını söyledi. Sargın, "Fakat bu balıkların ölüm nedeni nedir diye sorular soruluyor. Bu balıklar genelde bizim saka gibi ve diğer balık tutmak için konulan tuzak diye tabir ettiğimiz araçlar göle konularak günlerce ellenmiyor. Bunlara takılan balıklar da açlıktan ve ya diğer sebeplerden ölüyor. Bunları toplayan vatandaşlar ise ölü balıkları göle geri atıyor. Sebeplerden biri bu. Ayrıca ölümü en zor gerçekleşen balık İsrail Sazanı diye tabir edilen balık. Farkındaysanız başka bir türden ölü balık göremiyoruz. Eğer suda kirlilik olsaydı bizim kızılkanat diye tabir ettiğimiz balıklar, sarıbalıklar, akbalıklar, yayın balıkları da kıyılarda görürdük. Ve yapılan son analiz ve incelemelerde gölde kirliliğe rastlanmamıştır" dedi.
Göl kıyısındaki Darka Tatil Köyü sahilinde önceki gün bölgede koruma altında bulunan bir su samurunun da telef olup kıyıya vurması tartışmaları daha da alevlendirdi.
Hafta sonu Nazım Hikmet’in anma töreni için Müşküle Mahallesi’ne giden CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, göl kıyısında inceleme yaptı. Kıyıya vuran ölü balıkları görüntüleyen ve sosyal medya hesabından canlı yayın yapan Kayışoğlu, İznik’in Marmara’nın en büyük gölü olduğunu vurgulayarak, "İznik Gölü bölgenin can damarı. Son dönemde yapılan araştırmalarda İznik Gölü ekolojik ve biyolojik olarak kayboluyor. Bu sebeple İznik Gölü yönetim planının hayata geçirilmesi lazım. Şu anda İznik Gölü kıyılarında balık ölümleri mevcut. Burası bir cennet parçası ama insan eliyle yok ediliyor. Böyle giderse İznik gölü diye bir şey kalmayacak. Kıyıya vuran ölü balıklar içimizi acıtıyor" dedi.
Göldeki kirliliğin gölü besleyen derelere yapılan barajların yanı sıra tarım ilaçları ve gübre kullanımından kaynaklandığını savunan Kayışoğlu, "İznik Gölü için TBMM’ye daha önce verdiğimiz araştırma önergesi raflarda bekliyor. Diğer parti vekillerine sesleniyorum; gelin birlik olup, bu gölü geleceğimiz için kurtaralım. Öncelikle kirlilik nedenleri belirlensin. Ardından kurtarma projesi hazırlayalım. Bunun dünyada örnekleri mevcut" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!