Çalışmaların hedefi sağlıkçı güvenliği

Güncelleme Tarihi:

Çalışmaların hedefi sağlıkçı güvenliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2020 10:17

Kent ve ülkemizin ihracat, istihdam ve katma değerine önemli katkı sunan Tofaş, Oyak Renault ve Coşkunöz Holding; İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda önemli çalışmalara imza atıyor. Koronavirüse karşı geliştirilen çalışmalarda yer alan firmalar, koruyucu ekipman ve yeni medikal cihaz üretiyor. Hastanelerin ilgili uzmanlarıyla ilerleyen işletmeler, Ar-Ge imkanlarını da değerlendiriyor. Firmalar tarafından üretilen tüm cihazlar sağlıkçıların daha güvenli ortamlarda çalışmasına yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

Çalışmaların hedefi sağlıkçı güvenliği
İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, kentte gerek salgınla mücadele, gerekse sağlık çalışanlarının güvenliği ve vakaların tedavi edildiği sağlık tesislerinin, virüse karşı korunması için yapılması gerekenlerin gündeme geldiğini aktaran Kaşıkcı, bu doğrultuda İl Pandemi Planı’nın uygulamaya geçirildiğini hatırlattı.

EN BÜYÜK KOZUMUZ SAĞLIK ÇALIŞANLARI

Özveriyle görevini icra eden sağlık çalışanlarının koronavirüs ile savaşta en büyük kozları olduğunu vurgulayan Kaşıkcı, “Çalışma koşulları bakımından çok riskli gruba giren sağlık kurumlarımızda 7/24 şifa dağıtan sağlık çalışanlarımızın güvenliğini de düşündük. Vaka sayılarının her geçen gün arttığı bu dönemde hastanelerimizde verilen hizmetlerin aksamaması için her sağlık çalışanı bizim için çok önemlidir. Bu nedenle onları korumak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu doğrultuda ilimizde faaliyet gösteren otomobil fabrikaları tarafından geliştirilip, üretilen entübasyon kabini ve biyolojik örnek alma kabinleri ilk kez Bursa Şehir Hastanesi’nde hizmete girdi. Öncelikle Bursa Şehir Hastanesi’nde kullanılmaya başlayan bu kabinler kısa süre içerisinde tüm hastanelerimizde kullanılmaya başlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

BİYOLOJİK NUMUNE ALMA KABİNLERİ

Biyolojik numune alma kabinlerinin özellikle hastane içerisinde kullanılması amacıyla tasarlanıp, üretildiğini belirten Kaşıkcı, hastadan sürüntü örneği alınırken; öksürme, damlacık yoluyla bulaşma riski olduğundan kabin içerisine hastalardan alınmasının daha uygun olacağını kaydetti. Ayrıca negatif basınç özelliği ile de kabin içinde kirli kabul edilebilecek bir hava kalmasının söz konusu olmayacağını söyleyen Kaşıkcı, her hastadan sonra kabinin dezenfekte edilip, ultraviyole ve negatif basınçla temizlendiğini aktardı.

ENTÜBASYON KABİNLERİ KORUYOR

Entübasyonun, solunum veya solunum yolu güvenliğinin bozulması ya da bozulma riski oluşması halinde hastanın havalandırılması için gerçekleştirilen bir işlem olduğunu vurgulayan Kaşıkcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Entübasyon islemi ile hastanın soluk borusuna bir tüp yerleştirilip, yapay solunum cihazı ile hastaya solunum desteği sağlanır. Bu işlem gerçekleştirilirken, sağlık personeli hasta ile yakın temasta bulunuyor. İşte tam da bu işlem sırasında kullanılan entübasyon kabinleri sayesinde koronavirüsün bulaş riskine karşı personel korunuyor. Entübasyon kabini tamamen mekanik bir korumadır ve entübasyon sırasında ortama dağıtabilecek damlacıklar için sağlık çalışanlarına bir bariyerdir. Şeffaf olması ve uygun ölçülerde olması halinde hastaya güvenli bir şekilde müdahale edilebilmekte, entübasyon işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Kapaklı olması sadece gerekli durumlarda ortamla kabin içi temasa izin vermektedir. Ön delikler hastayı entübe edecek doktor için, yan delikler de gereğinde ona yardım edebilecek sağlık personeli için tasarlanmıştır.”

Haberin Devamı

ZORLU SÜREÇTE, FEDAKARLIKTAN KAÇINMIYORUZ

Coşkunöz Holding, Coşkunöz Eğitim Vakfı iş birliğinde yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında ihtiyaç duyulan tıbbi ekipmanları üretiyor. İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla hastanelere gönderilmek üzere yeni medikal cihazlar ve koruyucu ekipman üretimine başlayan Coşkunöz Holding, fabrikalarında biyolojik örnek alma kabini, entübasyon kabini, siperlik, valf silikonları, sedye izolatörü, yarı profesyonel ventilatör, survent ventilatör ürünlerinin ilk numuneleri üzerinden testler yapıyor.

ÜRETİM BAŞLADI

Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay, “Yaşadığımız bu küresel salgın karşısında, tüm sağlık kuruluşlarımız ve sağlık çalışanlarımız gece gündüz demeden çalışırken, kurum olarak bizim de büyük bir sorumluluğumuz olduğunun farkındayız. Bu zorlu süreçte hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak, devletimize ve milletimize destek olmak için üzerimize düşen sorumluluğu üstleniyoruz. Bu amaçla sağlık birimleri ile koordinasyonlu olarak tedavi ve operasyonlarda kullanılan ihtiyaçları tespit edip, tasarımını bitirdiğimiz yeni medikal cihazlar ve koruyucu ekipmanların ilk numunelerini ürettik ve denemelerine başladık. En kısa zamanda testleri tamamlayıp, seri üretime geçecek ve ilgili sağlık birimlerine göndereceğiz. Ülke olarak verdiğimiz mücadeleden maddi ve manevi en az hasarla çıkmak için var gücümüzle çalışıyor, tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Aynı zamanda canını ortaya koyan sağlık çalışanlarımıza ve ailelerine de şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!