Bursa'da üretilen ipek halılar dünya pazarına sunulacak

Güncelleme Tarihi:

Bursada üretilen ipek halılar dünya pazarına sunulacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2016 10:31

Bursa'da üretilen ipek halılar dünya pazarına sunulacak

Haberin Devamı

Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL (Bursa), (DHA) - TÜRKİYE genelinde damızlık ipek böcekçiliği yapan 3 köyden biri olan Bursa’nın İnegöl ilçesi İhsaniye Mahallesinde üretilen ipek halılar uluslararası pazarda alıcısını bulacak.



Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle İhsaniye Mahallesinde açılan İpek Halı Dokuma Merkezindeki çalışanlar rengarenk ipek halıların üretimine başladı. 3 ayda 50X60 santim boyutundaki İpek halılar uluslararası pazarda yerini bulacak. İhsaniye Mahallesi Muhtarı Hayati Çiçek son yıllarda yapılan çalışmalarla can bulan ipek böcekçiliğinin ipek halı üretimi ile dünyaya açılacağını söyledi. İpek böcekciliğinin mah9allerinde 100 yıllık geçmişi bulunduğunu söyleen Çiçek, Türkiye'de damızlık ipek böceği üretimi yapan üç yerleşim biriminden birininde mahalleri olduğunu söyledi. 

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün, mahallerinde ipek böceğinin gen kaynaklarının korunması ile ilgili çalışma yaptığını bildiren Muhtar Hayati Çiçek, “Bir uygulama ile 4 renkten oluşan koza çıktı ortaya. Fıstık yeşili, sarı, beyaz ve krem olmak üzere 4 renk uygulaması yapıldı. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bunu uygulamak istemişler ama bu başarıyı elde edememişler. İlk kez Türkiye’de mahallemizde bu uygulama yapıldı. 50 kilogram civarında 4 renkten oluşan koza elde edildi.” Şeklinde konuştu.



DÜNYA PAZARINA GİRECEK

İpek halının dünya pazarlarında yerini alacağını ifade eden Çiçek, “11 dokuma tezgahımızda 11 kadın işçimiz var. 25 sene önce yine mahallemizde ipek halı dokuma yapılmıştı. O geleneği yeniden başlattık. İpek halıyı bir çok ülke havada kapıyor. İpek halımızı tekrar dünya pazarına sunmaya hazırlanıyoruz. Bir ipek halı 3 ayda tamamlanıyor. 50X60 boyutundaki bir ipek halının değeri 3 bin 500 lira civarında.” Şeklinde konuştu.

(Fotoğraflı)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!