Bursa’da tablo parlak değil

Güncelleme Tarihi:

Bursa’da tablo parlak değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2022 10:42

Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa’nın koronavirüs vaka sayısının en yüksek 5 il arasında yer aldığını kaydetti. Pala, maske ile diğer önlemlerin ortadan kaldırılmış olması ve hatırlatma dozlarının yapılmamış olmasının bunda etkili olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BURSA Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da da vakaların büyük bir artış gösterdiğini söyledi. Bu konudaki en önemli kanıtın Tarım Bakanlığı tarafından atık sularda yapılan analizler olduğunu açıklayan Pala, “Haziranın son haftası itibarıyla atık su analiz raporlarında Bursa, Türkiye’de vaka sayısının en yüksek olduğu 5 il içerisinde yer aldı. İzmir, Antalya, Muğla, İstanbul ve Bursa şeklinde sıralandı. Dolayısıyla Türkiye’de şu anda vaka sayısının yükselişinin en yüksek olduğu illerden bir tanesindeyiz” dedi.

‘PANDEMİ BİTTİ BAKIŞI’

Vaka artışlarının en önemli nedeninin Sağlık Bakanlığı’nın ‘Artık merak etmeyin. Bu pandemi bitti’ anlamına gelecek açıklamalarının olduğunu savunan Pala, bunun yanı sıra toplu taşıma da dahil olmak üzere maskenin ve diğer önlemlerin ortadan kaldırılmış olmasına bağladı. ‘Nasıl olsa pandemi bitti’ bakış açısıyla hareket edildiğini belirten Pala, hatırlatma dozlarının yapılmamış olmasının da büyük bir etki yarattığını ekledi.

Haberin Devamı

HATIRLATMA DOZU VE MASKE

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vakalarda 40 kat artış olduğu yönünde açıklama yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Pala, Türkiye’de çok yüksek vaka oranlarının yaşandığını vurguladı. Önümüzdeki dönem ile ilgili tavsiyelerde de bulunan Pala, “İvedi olarak toplu taşımada maske tekrar zorunlu hale getirilmeli. Sağlık Bakanlığı açıklamaları ile insanlara şu anda ciddi bir problemin ortasında olduğumuzu söylemeli ki insanlar, ‘Herhangi bir şey olmuyor’ duygusundan uzaklaşsınlar. Ayrıca hatırlatma dozları gündeme gelmeli. 12 yaşın altındaki çocukların da aşılanması için ivedi olarak aşılar tedarik edilmeli. Dünya Sağlık Örgütü, 6 aydan büyük çocukların da aşılanması gerektiğine vurgu yapıyor. Bu arada illere göre hiçbir veri açıklanmış değil. En azından Bursa’da vaka ve ölüm sayılarının açıklanması çok yerinde olacak. Omicron varyantına karşı geliştirilmiş aşıların da ivedi olarak Türkiye’de uygulamaya girmesi gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!