Bursa’da kömürlü termik santral ÇED raporuna ikinci iptal davası

Güncelleme Tarihi:

Bursa’da kömürlü termik santral ÇED raporuna ikinci iptal davası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2016 17:14

Bursa’da kömürlü termik santral ÇED raporuna ikinci iptal davası

Haberin Devamı

Namık GÖZ-Halil ÖZÇOBAN/BURSA, (DHA)- BURSA'da, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) kurulmak istenen ve çevrecilerin karşı çıktığı Kömürlü Termik Santral Projesi’ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 'ÇED olumlu' kararının iptali için ikinci kez dava açıldı. Daha önce bakanlığın verdiği ÇED olumlu raporu Bursa 2’nci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.
Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden biri olan DOSAB'ın yönetimi, yaklaşık 3 yıl önce bölgedeki fabrikaların buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılamak amacıyla 32 dönüm alanda 120 milyon dolarlık Kömürlü Termik Santral Projesi kurmaya karar verdi. Yaklaşık 524 bin ton kömür yakılarak firmaların daha az maliyetli enerji elde etmesini hedeflenen proje çevreciler, akademik odalar ve bölge sakinlerinin tepkisine neden oldu. Seslerini duyurmak için 'DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu' kuran çevreciler, yürüyüşler düzenleyip basın açıklamaları yaptı.
Termik santral projesi Bursa'da tartışılırken, DOSAB Yönetimi geçen yıl Temmuz ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı aldı. Yaşanan bu gelişme üzerine hukuksal mücadele başlatan, 'DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu' üyeleri, ÇED Raporu’nun yürütülmesinin durdurulması ve iptali için Bursa İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bursa 2’nci İdare Mahkemesi 19 Ekim 2015 tarihi itibariyle oy birliği ile aldığı karar sonucu, termik santral projesinin, bilirkişinin atanıp raporları hazırlayana kadar, yürütülmesinin durdurulması yönünde karar verdi. Mahkeme daha sonra 24 Mayıs’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED olumlu kararını, hukuka aykırılığı, ÇED raporundaki eksiklikler sebebiyle iptal etti. Mahkemenin bu kararı çevreciler tarafından Heykel’de davul zurna eşliğinde halay çekilerek kutlandı.
YENİ ÇED RAPORU VERİLDİ
DOSAB yönetimi, İdare Mahkemesi’ndeki kararda yer alan eksiklere göre hazırlanan yeni ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu. İnceleme ve Denetleme Komisyonu’nun olumlu raporu vermesinin ardından bakanlık ÇED olumlu raporunu onaylayarak 7 Eylül’de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sitesinde yayınladı.
Alınan yeni ÇED olumlu raporu üzerine 'DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu' yeniden hukuksal süreci başlattı. Akademik odalar, sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan heyet, bugün iptal başvurusu dilekçesini idare mahkemesine teslim etti.
Platform adına açıklama yapan Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Eralp Atabek, sosyal ve maliyetleri düşünmeksizin sadece kar amacı güdülerek oluşturulan bir projeye karşı mücadele ettiklerini belirterek, “İddiaya göre ÇED raporundaki eksiklikleri giderdiler. Şu anda nerede ise havayı temizleyecek termik santralı kurulacak. Hataların olduğu bir ÇED raporuna karşı davamızı açıyoruz. Akademik odalar, dernekler, gerçek kişiler, milletvekilleri taraf olarak yer alıyor. Olumlu sonuç almayı öncelikle yürütmeyi durdurma kararı almayı ardından da iptal almayı bekliyoruz” dedi.
ULU CAMİ'YE 9 KİLOMETRE UZAKTA
Platformda yer alan Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayhan Pala da insanların sağlığı için mücadele ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Yılda 524 bin ton kömür yakacak bu şehrin ortasına bir tesis kurulmaya çalışılıyor. Bu tesisin kurulmasıyla havanın temizleneceği gibi saçma sapan bilimle ve bir rakımla ilgisi olmayan bir iddia ile sanki bu şehirde yaşanan insanlarla dalga geçer gibi bir ÇED raporu karşımıza çıkmış bulunuyor. Eğer bu tesis kurulursa buradan, Bursa’da yaşayanlara sesleniyoruz, Ulucami’ye 9 kilometre olan yılda 524 ton kömür yakacak bu kömürü Balıkesir ve civarından getirmek için 200 kamyonun buraya giriş çıkış yapacak trafik kazasından tutun da çevre kirliliğine, hava kirliliğinden su kirliliğine kadar çok büyük sorunlar oluşturacak bir tesis olacak” dedi.
Doğader Başkanı Murat Demir de, DOSAB yönetiminin Bursa halkına rağmen bu kara sevdaya baş koyduğunu bildirerek, “ÇED’in onaylandığı tarih 18 Temmuz. Darbe girişinin hemen ertesi. Şimdi soruyoruz. ÇED’e olumlu raporu verenler içerisinde FETÖ hareketi içinde olanlar var mıdır, yok mudur? Bu onaydan sonra gözaltına alınanlar oldu mu olmadı mı? Bu projeyi hazırlayan DOSAB’ın Başkanı FETÖ soruşturması nedeniyle cezaevinde. Bu proje sadece sağlığı bozan değil, Bursa’nın bütünlüğüne zarar veren bir projedir. Geçmişte olduğu gibi bu projeye karşı hukuk mücadelemiz devam edecek. Bu projeyi Bursa’ya yaptırmayacağız” dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!