90’lar bir ruh bir bütün

Güncelleme Tarihi:

90’lar bir ruh bir bütün
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2022 17:20

90’ların önemli isimleri Grup Vitamin ve Ragga Oktay, Bursalılara nostalji rüzgarı yaşattı. 90’lara ilişkin görüşlerini paylaşan Grup Vitamin ve Ragga Oktay, 90’ların bir ruh, bir bütün olduğunu ve insanlara kattıklarından ötürü hala yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

90’ların şarkıları, her insanın dilinde yer ediniyor. Özellikle kuşak farklılığına rağmen bugün de 90’lar partilerine ilgi yoğun bir şekilde gösterilirken, o yıllarda çıkan müzikler ve sözlerde insanların keyfine eğlence ve mutluluk katıyor.
Bu kapsamda Hayal Kahvesi Bursa sahnesinde 90’ların ünlü müzik gruplarından Grup Vitamin ve rap müziğine farklı bir soluk getiren Ragga Oktay, dinleyicileriyle buluştu. Keyif dolu geçen gecede DJ Süleyman Canbaz önce, 90’ların unutulmaz şarkılarıyla Bursalıları ortama hazırladı. Akabinde sahne alan Ragga Oktay, 90’lı yılların dillerden düşmeyen şarkılarını seslendirirken eğlence de doruk noktasına ulaştı. Hemen sonrasında bu kez Grup Vitamin, performansıyla büyük beğeni toplarken, gecede Bursalılar, keyif ve eğlence dolu anlar yaşadı.

Haberin Devamı

‘İLGİDEN ÇOK MEMNUNUZ’

90’ların önemli temsilcileri Grup Vitamin ve Ragga Oktay, 90’ların müzik kültürünün bugünlerimize kadar geliş sürecini ve insanlarda oluşturduğu bu yoğun etkiye dair görüşlerini paylaştı.
Grup Vitamin grubunda uzun süredir yer alan Selçuk Aksoy, 90’lar konsepti kapsamında o ruhu yeniden insanlara aşıladıklarını belirterek, “90’lar ruhuyla şehir şehir geziyoruz, aldığımız tüm tepkiler olumlu. Hiçbir zaman olumsuz geçtiğini görmedim. Gelen misafirlerimizin hepsi gerçekten 90’ları özlemiş. Bizden sonraki kuşakların da 90’ları dinlediğini gördük o yüzden de çok mutluyuz” dedi.

90’lar bir ruh bir bütün

‘KALBE DOKUNAN ŞARKILAR’

Grup Vitamin üyelerinden Tolga Sünter de, 2 kuşak sonrasının dahi hala 90’ları dinlemesinde ve gösterdiği ilgide, 90’ların şarkılarının önemli bir payı olduğunun altını çizdi.
Sünter, “Şimdiki şarkıların, 90’lardaki kadar melodik ve akılda kalıcı olmayışının bir payı var herhalde ki yeni nesilin de, birçok şarkı çıkmasına rağmen hala 90’lar şarkılarının söylendiği partilere, gecelere yoğun ilgi gösterilmesi de bunu gösteriyor. Yeni nesil müziklerde bir değişim var, bir devrim var. Bunun da en başında şarkılardaki melodi eksikliği, şarkıların başındaki introların, melodilerin artık ortadan kalkması, daha çok söze dayalı müziklerin olması geliyor. 90’ların büyüsü sanırım buradan geliyor; melodiler, müzikler daha kalbimize dokunan melodiler ki hala o zaman ki keyfiyle devam ediyor. Bizlerin gördüğü de bu” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘90’LAR HALA HAYATIMIZDA’

Önümüzdeki kısa vadede de müzik dinleyicileri bazında 90’lar kültürünün devam edeceğini ifade eden Tolga Sünter, şöyle devam etti;
“Yeni dönem müziklerinin de onların yerini almayacağı aşikar. Müzik piyasası da, eğlence hayatı da bir devrim geçirdi. Hepimiz ayak uydurmaya çalışıyoruz. Bir rap furyasıdır gidiyor, bunun bir dönem olduğunu düşünüyorum. Bunun da sonrasında geçeceğini, sonrasında başka bir dönem gelecektir ama ne gelecek onu bilmiyoruz tabii ki. Şimdilik 90’lar hala en sevilen dönem müzikleri olarak hayatımızda bulunuyor. Mesela 90’lar şarkıları veya 2000’den önceki dönem müzikleri hala dinleniyor ama 2000’lerden sonraki yılın şarkıları bile hiçbir yerde söylenmiyor. Bir dönem çıkıyor, o seneden sonra bitiyor. Şarkılar çıkıyor, yılın şarkısı diye ama bugüne baktığımızda sahnelerde dahi söylenmiyor ama Ragga Oktay hala ‘Çukulata Kız’ı okuyor ama hiçbir yerde ‘O Sen Olsan Bari’ çalmıyor.”

Haberin Devamı

‘90’LAR BİR FARKINDALIK’

Grup Vitamin’in üyelerinden ve bu süreçlere en yakından şahit olan isimlerden biri olan Emrah Anul da, “İnsanların değişken olduğunu düşünüyorum, her insan aynı değil. Bir kere insanlar ruhen gelişebiliyor. Bazı insanlar bilgilenip kendilerini yukarı doğru atarken, bir kısım da bunu gerçekleştiremiyor. Bu hep böyle gidecek dünya var oldukça ama şunu biliyorum; 90’lar çok içten, çok gönülden, çok güzel bir enerji ile yapıldı. Çok güzel bir enerji ile yapılan işlerdi ve şimdilerde kendilerini yukarı atabilmiş insanlar, 90’ları hissedebiliyor, anlayabiliyor. Şimdi yapılan şeylerin bazıları onlara boş geliyor. Bazı insanlar da daha çok gündelik şeyleri dinliyor. Tamam bunlar da var inkar edemeyiz ama buradan şuraya geliyorum; 90’lar bir farkındalık. Bir yukarıdalık, bir kalite, 90’lar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘ZİRVE YAPTIĞIMIZ BİR DÖNEMDİ’

Şarkılarıyla o döneme damga vuran isimlerden biri olan ve getirdiği yeni solukla geniş bir dinleyici kitlesine ulaşan Ragga Oktay da, 90’lara ilişkin şu yorumda bulundu;
“90’lı yıllar bence birkaç faktörün bir araya gelmesiyle oluştu. Avrupa 50’li 60’lı yıllarda özgürlük ruhunu yakalamıştı, Türkiye, 80’li yıllar gibi çok sıkıntılı bir dönemden çıkarak ekonomik, politik özgürlüğe girmesiyle birlikte teknolojinin gelişmesi, özel kanalların çoğalması ve bir anda inanılmaz talebin oluşmasıyla bu talebi karşılayabilecek inanılmaz yetenekli insanların, kaliteli şarkıların bestelerin birikimiyle insanların buna karşılık vermesi oluştu. Bir yandan sadece 90’ların şarkılarını özlemiyoruz o bir ruh, o bir bütün. O ruhu özlüyoruz. Kaliteli şarkılar ile birlikte inanılmaz önem kazanıyor. Müzikte de yeni şarkılar da farklı beklentiler ile yapılıyor, fenomenlik, takipçilik, magazinsel. Eskiden de vardı bunlar ama şimdi idealistlik de azaldı. En zirve yaptığımız dönem 90’lardı ve bu da bence hep böyle kalacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!