Lisinia'da papatya yağı üretiliyor

Güncelleme Tarihi:

Lisiniada papatya yağı üretiliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2017 10:24

Lisinia'da papatya yağı üretiliyor

Haberin Devamı

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)- BURDUR'daki Lisinia Doğa Proje Alanı'nda bu yıl papatya yağı üretimine başlandı. Proje Sorumlusu Öztürk Sarıca, papatya yağının cilt güzelliği için uzmanlar tarafından son yıllarda sık kullanıldığını belirterek, "Ülkemizde de ciddi anlamda  papatya potansiyeli var. Özellikle bizim bölgemiz Göller yöresinde mayıs papatyaları, mayıs ve haziran aylarında bol miktarda toplanabilmekte" dedi.
Burdur'un merkeze bağlı Karakent Köyü'nde bulunan Lisinia Doğa Proje Alanı'nda bu yıl papatya yağı üretimine başlandı. Bölgede yetişen papatyalar Lisinia gönülleri tarafından toplanarak merkezde distilasyon (damıtma) ve maserasyon (ıslatma) yöntemleriyle yağı elde ediliyor.
"YAĞI ÇIKARTILABİLİYOR"
Lisinia Doğa Proje Sorumlusu Öztürk Sarıca, mayıs ayında bol miktarda papatya yetiştiğini söyledi. Bu tür papatyaların içilebilir olmasının yanında yağının da değerlendirildiğini aktaran Sarıca, şöyle dedi:
"Distilasyon ve maserasyonla yağı çıkartılabiliyor. Distilasyonda yağlılık verimi çok az olduğu için çok fazla yağını çıkartmak için uğraşmıyoruz. Zeytinyağına bastırdıktan sonra 1-1.5 aylık süreçte güneşte beklettiğimizde fermente olmuş papatyalarda çok kaliteli miktarda yağ alabilme şansımız var."
"ÜLKEMİZDE CİDDİ PAPATYA POTANSİYELİ VAR"
Papatya yağının cilt güzelliği için güzellik uzmanları tarafından son yıllarda bol miktarda kullanıldığını anlatan Sarıca, "Ülkemizde de ciddi anlamda bir papatya potansiyeli var. Özellikle bizim bölgemiz Göller Yöresinde mayıs papatyaları, mayıs ve haziran aylarında bol miktarda toplanabilmekte" diye konuştu.
"MAYIS PAPATYALARI İÇİLEBİLİYOR"
Papatyanın hem aromatik bitki hem de şifalı bir bitki olarak kullanıldığını da vurgulayan Sarıca, şöyle dedi:
"Kurutulup çayı çok fazla içilmekte. Yalnız her papatya türü içilmiyor. Özellikle mayıs papatyaları içilebiliyor. Göller Yöresinde de bundan bol miktarda var. Yatıştırıcı, sakinleştirici özelliği var. Aynı zamanda sindirim sistemi hastalıklarında bolca kullanılıyor."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!