Doğa tutkunu İsveçli Rydberg'den, Lisinia Doğa Projesi'ne destek

Güncelleme Tarihi:

Doğa tutkunu İsveçli Rydbergden, Lisinia Doğa Projesine destek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2014 11:50

- 13 yaşındayken anne babası ayrıldıktan sonra çocuk yurdunda kalan ve 20 yaşında yurttan ayrılarak pek çok ülkeyi gezen doğa tutkunu İsveçli Mattias Rydberg, yaklaşık 5 aydır Burdur'daki Lisinia Doğa Projesi'nde görev alıyor - Rydberg, içerisinde Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi, Burdur Gölü Projesi, Gül Projesi, Doğa Okulu Projesi gibi pek çok projeyi barındıran Lisinia alanında bahçede, serada, mutfakta çalışıp yaban hayvanlarının bakımını yaparken, yurtdışından projeye destek vermek isteyen gönüllülerle yazışmaları da gerçekleştiriyor - Rydberg: - "Farklı hayvan ve bitki türlerini tanımayı çok seviyorum. Şehir hayatında olmaktansa temiz havada yaşamak ve hayvanlarla ilgilenmeyi tercih ediyorum"

Haberin Devamı

BURDUR (AA) - GÖKMEN YÜCE - İsveç'te, 13 yaşındayken anne babası ayrıldıktan sonra çocuk yurdunda kalan ve 20 yaşında yurttan ayrılarak pek çok ülkeyi gezen doğa tutkunu Mattias Rydberg, Burdur'daki Lisinia Doğa Projesi kapsamında bahçede, serada, mutfakta çalışıp yaban hayvanlarının bakımını yapıyor.

Anne ve babasının ayrılmasının ardından çocuk yurduna yerleştirilen ve 7 kardeşi bulunan Rydberg, yaklaşık 7 yıl kaldıktan sonra yurttan ayrıldı. Rydberg, farklı ülkeleri gezmeye, doğada yaşamaya ve doğa projelerine destek olmaya karar verdi.

Ülkesinde bir süre çalışıp yurtdışına çıkabilecek kadar para biriktiren Rydberg, aralarında Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz, Hollanda, İngiltere gibi pek çok Avrupa ülkesi ile Kıbrıs'ı gezerek doğa projelerinde görev aldı.

Haberin Devamı

Gittiği ülkelerde bazen birkaç ay, bazen bir yıl civarında kalan Rydberg'in bu dönemdeki masrafları da katıldığı projelerden karşılanıyor. Rydberg, daha sonra ülkesine dönüp bir süre daha çalıştıktan sonra farklı bir ülkeye gidiyor.

- Bahçede, mutfakta çalışıyor, hayvanlara bakıyor

Ağustos ayında Burdur'un Karakent köyü yakınlarındaki Lisinia Doğa Projesi alanına gelen Rydberg, burada bahçede, serada, mutfakta çalışıyor, yaban hayvanlarının bakımını yapıyor, yurtdışından projeye destek vermek isteyen gönüllülerle yazışmaları gerçekleştiriyor.

Rydberg, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri doğaya karşı ayrı bir sevgi duyduğunu söyledi.

Doğada yaşamanın kendisini çok mutlu ettiğini ve iyi hissettirdiğini dile getiren Rydberg, "Farklı hayvan ve bitki türlerini tanımayı çok seviyorum. Şehir hayatında olmaktansa temiz havada yaşamak ve hayvanlarla ilgilenmeyi tercih ediyorum" dedi.

- "Kurtların babası"

Rydberg, Lisinia Doğa Projesi alanına geldiğinde Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde iki yavru kurt gördüğünü anlattı. Evcilleştirilmiş ve hasta olan kurtların bakımlarını merkezin sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca ile gerçekleştirdiklerini belirten Rydberg, şöyle konuştu:

"Küçük yaştan beri kurtlara ayrı bir ilgim vardı. Burada kurtları görünce çok sevindim. Kurtlardan biri hastaydı ve onu iyileştirdik. Şimdi beni babaları gibi görüyorlar. Araştırdım, yeterince büyüdüklerinde artık öyle görmeyecekler. Benden başka kimseyi yanlarına yaklaştırmıyorlar. Şimdi kurtlar yabanileştiriliyor. Daha sonra da doğaya bırakılacaklar."

Haberin Devamı

Rydberg, Burdur'dan gelecek yıl ağustos ayında ayrılmayı planladığını sözlerine ekledi.

- Lisinia Doğa Projesi

Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi Projesi, Burdur Gölü Projesi, Gül Projesi, Doğa Okulu Projesi, Antikanser Projesi, Lavanta Projesi, Organik Tarım Projesi gibi pek çok çalışmayı içerisinde barındıran projeye yurtdışından pek çok gönüllü destek veriyor.

Proje kapsamında organik domates, kavun, karpuz, ayva, gül, şeftali üretimi yapılıyor ve gül suyu ile lavanta suyu üretiliyor.

Yıl içerisinde pek çok kişinin ziyaret ederek ilgi gösterdiği proje alanında ahşap yapılar ile tedavileri ve rehabilitasyonları gerçekleştirilen yaban hayvanları ilgi çekiyor.

Haberin Devamı

Hafta sonları öğrencilere yönelik doğa konulu sunumlar yapılan proje alanında pek çok meyve ağacı da bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!