Bolu'ya tünelle getirilecek olan su kaynağı projesinde ilk etap tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Boluya tünelle getirilecek olan su kaynağı projesinde ilk etap tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2018 14:57

Bolu'ya tünelle getirilecek olan su kaynağı projesinde ilk etap tamamlandı

Haberin Devamı

Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA)- BOLU'da musluklara kaynak suyu ulaştıracak olan Karadere Projesi'nin ilk etabı tamamlandı. 3 bin 674 metrelik uzunluğundaki Karadere Su Alma Tüneli, kentin 2055 yılına kadar ihtiyaç duyduğu suyun teminini sağlayacak.
Kent merkezine 42 kilometre uzaklıkta bulunan Yedigöller Milli Parkı bölgesinde bulunan Karadere suyunun Bolu'ya kazandırılması için başlatılan tünel çalışmalarında 3 bin 674 metre uzunluğundaki tünel açma işlemleri tamamlandı. Kent merkezine içme suyu olarak 2016 yılının Mayıs ayında ilk kazma vurulan projenin tamamlanmasıyla saniyede 293 litre su kaynağı şehir şebekesine kazandırılmış olacak. Karadere tünelinin, yapımı süren Çele Barajı projesi ile birleştirilmesiyle 2055 yılına kadar 1 milyon nüfusa yetecek kadar su kaynağının kente kazandırılması planlanıyor.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, 2 uçtan açılan tünellerin ortada birleşmesiyle tüneli ziyaret etti. Basın mensupları eşliğinde gerçekleşen ziyarette Başkan Yılmaz, inşaat çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. İnşaat süresinde hiçbir iş kazasının yaşanmadığına dikkat çeken Başkan Yılmaz, "Allah’a şükür ki buranın inşaatında hiçbir işçinin burnu bile kanamadı. Böyle ciddi işlerde ciddi kayıplar verilebilirdi. Bizim zeminden dolayı çökmemiz oldu. Yüz metrelik kısım çöktü. Bizi bu durum hem ekonomik hem de zaman anlamında çok sıkıntıya soktu. Aktif fayın üzerinde olduğu için bu çökme meydana geldi. Güzergahı değiştirdiğimiz için biraz da uzamış oldu. Bütün bu sıkıntıları aşa aşa şu anda bu konuma geldi. Ne kadar şükretsek azdır. Burada kaybımız olabilirdi. Allah'a binlerce şükür kayıpsız olarak bitirdik. Kayıpsız olarak tüneli bitiren belki de Türkiye’de ilk belediyeyiz. Bolu insanı daha iyilerine layık." diye konuştu.
Projenin Devlet Su İşleri tarafından yapılan ihale sonucunda müteahitin bitirmesiyle tamamlanmış olacağını belirten Yılmaz, "Biz sadece şu anda tüneli açtık. İşimiz daha bitmedi. Tünelin bundan sonra kaplamasına gireceğiz. Arka yüzünden yapmamız lazımdı. Arka yüzü 2 metrelik su doluyordu. Artık zoru başardık. Sıkıntılı olan dönem bitti. Bundan sonraki süreçte Devlet Su İşleri ihalesini bitirdiği zaman müteahhit başlayıp bitirdiği zaman suyu Bolu’ya vermeye başlayacağız." dedi.
Daha sonra 4 metre genişlik, 3.5 metre yükseklik ve 3 bin 674 metrelik uzunluğa sahip olan tünele arazi araçlarıyla girilerek çalışmalar gözlemlendi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!