Bolu Belediyesi, üretimi azalan meyveleri korumaya aldı

Güncelleme Tarihi:

Bolu Belediyesi, üretimi azalan meyveleri korumaya aldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2016 15:40

Bolu Belediyesi, üretimi azalan meyveleri korumaya aldı

Haberin Devamı

Murat KÜÇÜK/BOLU, (DHA)- BOLU Belediyesi Fidanlığı'nda üretimi her geçen gün azalan meyveler koruma altına alındı.
90 bin metrekarelik fidanlıkta ayrıca teknoloji kullanılarak tarım yapılıyor. Yüzde 65'i tarım arazisi olan Bolu'da tarımı yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla 400 metrekarelik alanda topraksız domates yetiştiriliyor. Ayrıca tesis içerisinde Bolu'ya özgü endemik ve nesli tehlike altında bulunan bitkiler Gen Bahçesi'nde çoğaltılarak korunuyor. Tesiste çeşitli çiçekler de bilimsel yöntemlerle oluşturulurken, avokado, mandalina, portakal ve birçok tropikal meyve de organik steril ve sağlıklı şekilde yetiştiriliyor. Dış mekan ve iç mekan seralarında da deneme yöntemleriyle minimum alanda maksimum verim alarak çiftçileri bilgilendirerek kentte verimli tarımın artırılması planlanıyor. İç mekan seralarda sulama ve ilaçlama çalışmaları otomatik olarak yapılıyor.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, tarıma ve ağaçlandırmaya verdikleri önemin büyük olduğunu ifade ederek tesislerdeki çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Yılmaz, şöyle dedi:
"Şu anda Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde dikim yaptığımız, meyve yetiştirdiğimiz hatta tarım yaptığımız, karpuz yetiştirdiğimiz alanlar olduğu gibi, deneme üretimleri de yapıyoruz. Burada Bolu'ya has yumrulu bitkilerden ne varsa, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Endemik türleri tespit edip, onları geleceğe taşıyacak şekilde genlerine sahip çıkıyoruz. Bolu'da geçmişte köylerimizde olup da şu anda ticari ömrü olmadığı için yavaş yavaş yok olmaya başlayan meyveleri de koruduğumuz bir alan var. Bu konuda da hala bu sürekliliği devam ettiriyoruz. Ama bir de dış mekan ve iç mekan bitkilerle ilgili seramızın yanında, üretimlere devam ediyoruz. İlk defa topraksız tarım yaptığımız seramızda domateslerimizin kızarmış olduğunu görmenin heyecanını yaşıyoruz. Bunların bir kısmı deneme, bir kısmı Bolu çiftçisinin önünü açacak şekilde yönlendirme, bir kısmı da Bolu ile ilgili daha zengin bir botanik çalışmasını yapmaya doğru çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!