(Özel Haber) Bitlis’ten Türki Cumhuriyetlerine Elma İhracatı

Güncelleme Tarihi:

(Özel Haber) Bitlis’ten Türki Cumhuriyetlerine Elma İhracatı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2015 13:06

BİTLİSTEN ELMA İHRACATI

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Sarıkum köyünde oluşturulan 10 bin 500 ağaçlık elma bahçesinden elde edilecek ürünler, Türki cumhuriyetlerine ihraç edilecek.
Elma bahçesi sahibi Minür Yamaç, Tatvan’da inşaat üzerine esnaflık yaptığını, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine bu işe girdiğini ifade ederek, böyle bir işin içerisinde olmaktan son derece memnun olduğunu kaydetti. Elma bahçesinin yerini 2010 yılında yatırım amaçlı aldığını, ancak bir yıl sonra bir arkadaşının tavsiyeleri üzere 10 bin 500’lük bir elma bahçesine dönüştüğünü söyleyen Yamaç, alanın 35 bin metrekare olduğunu kaydetti. Bahçelerinin tam bodur bahçesi olduğunu söyleyen Minür Yamaç, “Burası tam bir bodur bahçesidir. Memleketimiz için hayırlı olur inşallah, ilk riski de biz aldık. Vatandaşlarımız bu bahçeye bakarak gelip bu şekilde bir yatırım yapabilir. Biz çok memnun kaldık. İlk yılında verim almaya başladık. İkinci yılımız bitti üçüncü yılına girmeye başladık. Her yıl verim katlanarak artıyor. Beşinci yılın sonunda da yaklaşık 300 ton verim almayı hedefliyoruz. Meyvelerimiz çok kalitelidir. Tam ihracatlık bir üründür. Boş alanlarımız çok, ancak memleketimizin ufku bunun gibi işlerle açılır. Vatandaşlarımız gelip bu bahçeden örnek alıp yatırım yapabilir. Bu alanda 10 bin 500 elma ağacımız var. Damlama sulama kullanıyoruz. İşçilik gideri oldukça az, çünkü bir kişi bu büyüklükteki meyve bahçesine rahatlıkla bakabilir. Mesela bir işçi normal bir ağaçta 3 kasa elma toplarken buradan 20-30 kasa elma toplayabilir, çünkü bu ağaçlara merdiven gerekmez elle rahatlıkla toplanabilir. Bahçemizde 3 çeşit elmamız var. 8, 9 ve 10’uncu aylarda elmalarımızın hasadına başlayacağız” diye konuştu.
İl ve ilçe tarım müdürlüklerinden teknik olarak destek beklediğini belirten bahçe sahibi Minür Yamaç, “Biz bugüne kadar hiçbir şekilde destek görmedik. Sonuçta tarım müdürlüklerinin bu işlerin öncüsü olması lazım. Fakat biz teknik olarak destek görmedik, bu da bir yatırımcı olarak bazen moralimizi bozuyor. Sonuçta burası bir tesis, devletin buna sahip çıkması lazım. Özellikle Tatvan Kaymakamı ve Bitlis Valimizden hem teknik konuda hem de ihracat konusunda destek bekliyoruz. Çünkü elmamız çok kaliteli bir elma, bu elmanın şu anki piyasadaki fiyatı 10 TL, ama biz geçen sene bunu 50 kuruşa dahi satamadık. Bunun için bizlere bir alt yapı hazırlamaları lazım” dedi.
Elma ağaçlarının 2 yıl sonra zirve yaptığını ve her ağaçtan 25 ile 30 kilo elma verimi almak istediklerini kaydeden Yamaç, “Buranın verimi beşinci yılında zirve yapıyor. Her ağaçtan 25 ile 30 kilo verim bekliyoruz. Burada da 10 bin 500 ağacımız var. 25 kilodan hesapladığımız zaman 250 ile 300 ton verim elde etmeyi düşünüyoruz. Zaten tam bodur elma bahçesinin amacı da az alanda yüksek verimdir. Iğdır ilimizde Türki cumhuriyetlerine meyve ihraç eden bir kişiden teklif geldi. ‘Bu seneki elmalarınızı bize verin’ dediler. Eğer anlaşırsak dalında bu elmaları ihracatçıya vereceğiz. İhracatçıda bunu depolayıp sonrasında ihraç edecek” ifadelerini kullandı.
Van Gölü havzasında meyveciliğin çok iyi tuttuğunu ifade den Yamaç, “Bizim memleketin kısa dönemde kurtuluşu meyveciliktedir. Van Gölü havzası Türkiye’de en çok güneş alan yerlerden birisidir. Elmanın da güneşi sevmesinden dolayı ve gece ile gündüzün arasındaki sıcaklık farkı da çok fazla olunca elmayı birebir ilgilendirince, elmalarımız hem kolay hem de kaliteli yetişiyor. Çiftçilerimize ve köylümüze öneriyoruz. Gelsinler meyveciliğe girsinler. Meyveciliğin hem riski az hem de bakımı rahat, bu nedenle hayvancılıktan ve çiftçilikten daha da iyidir. Bizim tercihimiz bu tür bahçelerin Bitlis’te çoğalmasıdır. Çoğaldığı zaman buraya ihracatçıda gelir. Biz ihracatçıları aradığımız zaman 20-30 ton için buraya gelmeyeceklerini söylüyorlar. Ama elimizde binlerce ton ürünümüz olsa ihracatçıda kazanır bizlerde kazanırız. Bu da kısa vade de hem çiftçimize hem de halkımıza iyi bir gelir kaynağı olur. Çevremizdeki arazilerin hepsi boş durumda, vatandaşlara buradan sesleniyorum gelip benim bahçeme bakarak bu işe girsinler” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!